Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού.
Αλ. Τσίπρας: Όλες οι κυβερνήσεις έχουν ένα πλαίσιο επιτήρησης στην Ευρώπη. Είναι διαφορετικό αυτό που ζήσαμε ως εξαίρεση της εξαίρεσης όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μεγάλη η διαφορά. Πρώτον σε σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη. Την αντιμετώπιση της ανεργίας. Θεωρώ ότι το κρίσιμο στοιχείο αλλαγής που θα γίνεται κατανοητό είναι ότι θα σταματήσουν οι νέοι άνθρωποι αν φεύγουν στο εξωτερικό, η νεανική επιχειρηματικότητα να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Στα επιτεύγματα που θα έχουμε θα κριθεί η κυβέρνηση το 2019.
Για το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί σε συνεννόηση με τους εταίρους μας.
Ερώτηση για την έξοδο από τα μνημόνια.
Αλ. Τσίπρας: Εγώ ξέρω από τη δική μου εμπειρία ότι η πραγματική διαδικασία γινόταν και γίνεται στο φροντιστήριο και το Λύκειο έχει απαξιωθεί. Εμείς το αλλάζουμε. Κάνουμε τα 15 μαθήματα ουσιαστικά 4. Η τελική κρίση στις γραπτές εξετάσεις θα γίνεται σε τρία μαθήματα και θα δίνεται μία ευκαιρία στον μαθητή με την εξέταση του Ιανουαρίου. Ακούγεται σύνθετο σύστημα αλλά όσοι έχουν περάσει πρόσφατα τη δύσκολη αυτή εμπειρία εξετάσεων έχουν αρχίσει και κατανοούν πόσο πληρέστερο είναι για τον μαθητή και τις οικογένειες. Κάνουμε τομή στην συναισθηματική εξέλιξη και πίεση που δέχονται αυτά τα παιδιά.
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα και η κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και με βάση αυτά προχωράμε.
Ερώτηση τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Αλ. Τσίπρας: Δεν θα είμαι αυτός που θα κρίνω την αποτελεσματικότητα του Διοικητή και τη ΤτΕ, δεν είναι ο ρόλος μου. Ο ρόλος μου είναι να συνεργάζομαι. Είναι αυτονόητο ότι θα ταυτίζεται η ΤτΕ με την πολιτική και τη στρατηγική της κυβέρνησης, όταν δεν το κάνει τότε δεν έχουμε το αυτονόητο.
Ερώτηση για διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
Αλ. Τσίπρας: Μας προβληματίζει το γεγονός της έντονης κοινωνικής αντιπαράθεσης στη Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση Μαδούρο έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες και κρίνεται για τις αποφάσεις της. Αυτό που έχω ζητήσει και από τον Υπουργό Εξωτερικών είναι - και θα το κάναμε σε κάθε περίπτωση- να γίνει προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης της κρίσης. Δεν είναι ευχάριστο αυτό που βλέπουμε ότι συμβαίνει στη χώρα, αν και υπάρχει το στοιχείο της υπερβολής. Ο ρόλςο της Ευρώπης δεν είναι η επιβολή κυρώσεων αλλά η ανάληψη δράσης που θα συμβάλει στην εξομάλυνση. Θα ήταν μία θέση και στάση αρχής είτε αφορούσε μία χώρα τόσο μακριά από μας είτε μία χώρα στη γειτονιά μας.
Αλ. Τσίπρας: Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ τότε δεν ήταν και το καλύτερο. Επιχειρούμε ένα δύσκολο εγχείρημα με δύο όψεις. Η πρώτη όψη είναι να γίνει εκκαθάριση στον Οργανισμό. Το άλλο σκέλος είναι ένας δημόσιος οργανισμός που δεν θα λειτουργεί μέσα σε αρνητικό πλαίσιο αλλά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Αλ. Τσίπρας: Έχουμε ακολουθήσει την ορθή διαδικασία να τίθεται η διεκδίκηση σε θεσμικό επίπεδο. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Το ζήτημα είναι να προχωρήσει η διαδικασία, νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σχετικές εξελίξεις. Αν η Πολωνία επιλέξει την επίλυση μέσω Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα δημιουργήσει προηγούμενο. Αν επιλέξει το διμερές επίπεδο είναι διαφορετικό.
Δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση θα ευνοουσε η ταύτιση της χώρας μας με τους ελιγμούς της κυβέρνησης της Πολωνίας που δεν χαρακτηρίζεται στις αξίες της Ε.Ε. και ιδιαίτερα στην αρχή, που είναι σημαντική για εμάς, της αλληλεγγύης.
Ερώτηση για τις γερμανικές επανορθώσεις.
Αλ. Τσίπρας: Η συζήτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα, να αναζητήσουμε τους τρόπους που η Δικαιοσύνη θα ξαναποκτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Οι αποφάσεις μπορούν να κρίνονται πάντοτε υπερασπιζόμενος τη θεσμική λειτουργία. Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει στις τομές που χρειάζονται. Όταν λέμε ότι σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη να μην το κάνουμε α λα καρτ, όταν μας αρέσουν οι αποφάσεις. Απέχει από την πραγματικότητα η εικόνα σύγκρουσης συνολικά με τη Δικαιοσύνη.
Αλ. Τσίπρας: Μίλησα πέρυσι με μεγάλη ειλικρίνεια όταν είπα ότι δεν πίστευα ότι θα καταργηθεί ο νόμος Παππά. Και πράγματι ο νόμος ισχύει και σήμερα. Υπήρξε μία οριακή, με βάση τους συσχετισμούς, απόφαση με βάση το γεγονός ότι τους διαγωνισμούς δεν έκανε το ΕΣΡ που τότε έκανε μποϊκοτάζ η Ν.Δ. Υπήρξε και η άσχημη στιγμή να βρίσκεσαι απέναντι στην αγωνία των εργαζόμενων αλλά να βάλεις μία θεσμική κανονικότητα στο τοπίο. Σήμερα, έναν χρόνο μετά έχουμε δικαιωθεί. Το ΕΣΡ αποφάσισε να κάνει τον διαγωνισμό, τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια, οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν και αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ενημέρωσης. Στόχος η δημιουργία σταθερού θεσμικού πλαισίου.
Ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες και τη Δικαιοσύνη.
Αλ. Τσίπρας: Ένας από τους λόγους που η β' αξιολόγηση ήταν ιδιαίτερα επιτυχής ήταν η ανάγκη να υπάρξουν αναπτυξιακά εργαλεία. Το πιο σημαντικό ήταν το βήμα της αναπτυξιακής τράπεζας. Η Ελλάδα το χρειαζόταν περισσότερο από κάθε άλλον. Δουλεύουμε σκληρά για να γίνει πραγματικό χρηματοδοτικό εργαλείο.
Ερώτηση για τις τράπεζες.
Αλ. Τσίπρας: Θα βρούμε τρόπους. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει προσπάθεια καθυστερήσεων από το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει μια πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι σε πιθανές καθυστερήσεις ή νέες απαιτήσεις. Το κρίσιμο είναι αν το Ταμείο θα μπει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Θα κριθεί αυτή τη φορά η αξιοπιστία των εταίρων μας, του ΔΝΤ. Η διαρκής αβεβαιότητα δεν είναι καλή για κανέναν.
Ερώτηση για πιθανές νέες καθυστερήσεις στην γ' αξιολόγηση και ποια θα είναι η αντίδραση.
Αλ. Τσίπρας: Η επιλογή να προχωρήσουμε σε απλή αναλογική και να αλλάξει συνολικά η λειτουργία του συστήματος ήταν στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή. Θα δημιουργήσει άλλον τρόπο σκέψης και αντίληψης για τη λειτουργία των δυνάμεων. Είναι πιθανό να υπάρξουν και κυβερνήσεις περισσότερων των δύο κομμάτων. Οι συγκλίσεις θα πρέπει να γίνονται ανοιχτά, πάνω στα προγράμματα. Θα αλλάξει τρόπο σκέψης και το πολιτικό σύστημα και ο λαός. Η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί σε στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή. Η Ν.Δ. συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει σε μία στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή που δεν υπάρχει την αντιευρωπαϊκή, αυτό κάνει και μερίδα της Αριστεράς.
Ερώτηση για συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει παρουσία των ΑΝΕΛ.
Αλ. Τσίπρας: Έχει ψηφιστεί η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 2020. Αν δούμε στο τέλος του 2018 ότι για άλλη μία φορά η υπεραπόδοση της οικονομίας θα είναι καλύτερη από αυτό που περιμέναμε, πράγμα όχι απίθανο, τότε θα φροντίσουμε αυτόν τον χώρο να τον οδηγήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Ένα από τα θέματα που συζητάμε στην προοπτική της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης είναι να υπάρξει κι ένας κοινός προϋπολογισμός και φορολογικής σύγκλισης. Αναχαίτιση δηλαδή της μεγάλης απόκλισης που δημιουργεί ανισότητες.
Ερώτηση για φορολογία επιχειρήσεων.
Αλ. Τσίπρας: Ο Μακρόν έκανε αναφορά ότι δημιουργήθηκε κενό από την Ευρώπη και το κάλυψαν εταιρείες από την Κίνα κυρίως. Εμείς είμαστε μία χώρα που διψάει για άμεσες επενδύσεις. Τι θα κάναμε; Θα περιμέναμε την Ευρώπη; Εμείς μόνο να κερδίσουμε έχουμε όταν ο ελληνικός χώρος γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα σε επενδυτικές πρωτοβουλίες. Έχουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και αυτό είναι η θέση της. Θαυμάζω τη στρατηγική της Κίνας. Συνειδητοποίησα ότι με τις όποιες διαφορές, είναι από τις λίγες υπερδυνάμεις που έχει στρατηγική, ξέρει τι θέλει. Επενδύσεις 1 τρισ. σε όλον τον κόσμο και την Ελλάδα σε περίοπτη θέση. Η Ελλάδα πρέπει να είναι η χώρα εκείνη που θα έχει τις ρίζες της στην καρδιά της Ευρωζώνης αλλά θα μπορεί να απλώνει τα κλαδιά της παντού. Μέσα στην Ευρωζώνη, μέσα στην Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα μία χώρα που μπορεί να μιλεί και να συνεννοείται και με τη Ρωσία και με τις αραβικές χώρες και με την Κίνα.
Ερώτηση για περιορισμό μη ευρωπαϊκών επενδύσεων που προτείνει ο Γάλλος Πρόεδρος, αν θα αλλάξει στάση η Ελλάδα απέναντι στην Κίνα.
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης του φόρου, όχι ως προς το τελικό ποσό που πρέπει να εισπραχθεί και αποτελεί δέσμευση. Είχαμε πιο δίκαιη κατανομή του ΕΝΦΙΑ. Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει τη μείωση περίπου 10% της συνολικής τιμής επιβάρυνσης στους πολίτες. Σε ό,τι αφορά την προοπτική, δεν έχουμε καταλήξει αν καταλληλότερος χώρος κατανομής του δημοσιονομικού χώρου θα είναι στον ΕΝΦΙΑ ή σε άλλους φόρους και πρέπει να καταργηθούν. Ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος φόρος αλλά όχι ως προς τη μεγάλη ιδιοκτησία. Σιγά - σιγά θα αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά. Ήδη κινείται η αγορά ακινήτων με δειλά βήματα. Θα συμβάλει σε αυτό και το πλαίσιο των νέων αντικειμενικών αξιών. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης.
Αλ. Τσίπρας: Δεν θα προχωρήσουμε σε βεβιασμένη εκτίμηση της Ν.Δ. πιεζόμενοι από δημοσκοπήσεις και κάνοντας τη χάρη στη Ν.Δ. να προχωρήσουμε σε εκλογές. Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίας. Ο λαός θα συγκρίνει στα κρίσιμα ζητήματα τι έχει γίνει, δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό όταν βρισκόμασταν στον δύσκολο κάβο. Έχει ακόμα κυματισμό, έχει και δυσκολίες αλλά τη στροφή την έχουμε πάρει. Για καλό του ελληνικού λαού και όχι της αντιπολίτευσης οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε σε ασφαλές λιμάνι και όχι μέσα στην τρικυμία.
Ερώτηση για δημοσκοπήσεις.
Αλ. Τσίπρας: Θα ήταν λάθος από την πλευρά της Ε.Ε. και ίσως θα ήταν και δώρο στον Ερντογάν αν η Ευρώπη έβαζε θέμα τέλους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Ευρώπη θα πρέπει να διατηρήσει στάση ευθύνης και να καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί για τον αναγκαίο εκδημοκρατισμό της. Δεν πρέπει να ταυτίζουμε έναν ολόκληρο λαό με τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης. Ο δεύτερος προφανής λόγος είναι ότι ακόμα κι αν η στάση του Ερντογάν δεν πείθει ότι θα συνεχίσει τις διαδικασίες είναι λάθος να κλείνουμε τις πόρτες. Πολλές φορές πριν τις εκλογές κάποιες τοποθετήσεις γίνονται και για επικοινωνιακούς λόγους και στη συνέχεια αμβλύνονται. Εμείς θα μείνουμε σταθεροί στη θέση μας παρότι θέτουμε συνεχώς το ζήτημα της προκλητικότητας.
Ερώτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. Τι θέση θα έχει η Ελλάδα.
Αλ. Τσίπρας: Δεν έχω προτίμηση. Με προβληματίζει που τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί σε ένα κόμμα που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την ιδεολογική του άποψη. Σε ό,τι φορά τον κ. Καμμένο και το κόμμα του προφανώς δεν βρίσκεται στον χώρο της Αριστεράς αλλά είναι άστοχο να πει ότι βρίσκεται στην ακροδεξιά. Δεν κυκλοφορούσε με βαριοπούλες στα νιάτα του ούτε ήταν μέλος του ΛΑΟΣ. Ήταν στέλεχος της Ν.Δ. και διαφώνησε έντιμα την περίοδο των μνημονίων. Διατηρεί τα πιστεύω του και συνεργαζόμαστε άψογα. Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν τέτοιου είδους συνεργασίες. Είναι εξαιρετική συνεργασία γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής.
Ερώτηση για Κεντροαριστερά, αν υπάρχει υποψήφιος που προτιμά. Πού βρίσκεται ο κ. Καμμένος στον διαχωρισμό Δεξιάς και Αριστεράς.
Αλ. Τσίπρας: Στην περίοδο πριν τις εκλογές του 2015 είχα με πάθος υπερασπιστεί μία πολιτική ενάντια στη λιτοτητα που πιστεύω με το ίδιο πάθος και σήμερα. Υπάρχει αλήθεια η αίσθηση ότι δεν πάλεψα προσωπικά και όλοι οι υπουργοί να κάνουμε αυτές τις απόψεις πράξεις; Μας κατηγορούν ότι προκειμένου να δώσουμε αυτή τη μάχη με πάθος δεν διστάσαμε να κάνουμε επιλογές που οδήγησαν τα πράγματα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να αποφασίσετε για τι θα μας κατηγορείται. Που φτάσαμε τη χώρα στα άκρα για να υλοποιήσουμε αυτά που πιστεύαμε ή ότι δεν κάναμε τίποτα. Πιστεύω στην Ευρώπη της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να φοβόμαστε την δημοκρατική επιλογή των πολιτών. Αν δεν είχε επιλέξει τότε η κυβέρνηση το δημοψήφισμα δεν θα είχαν γίνει τότε ρωγμές στην Ευρώπη που τώρα έγιναν χαραμάδες. Υπήρχε η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να καταστρέψει την Ευρώπη, εμείς θέλαμε να την αλλάξουμε. Τα ακροδεξιά ρεύματα θέλουν να τη διαλύσουν.
Ερώτηση για τα πράγματα που έχει μετανιώσει, αν συμπεριλαμβάνεται και το δημοψήφισμα.
Αλ. Τσίπρας: Σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα στο πολιτικό σύστημα στη λογική των συγκλίσεων και γι' αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική. Χρειάζονται συναινέσεις, όχι συναλλαγές. Πριν από τα μνημόνια είχαμε άλλο πολιτική σκηνικό. Σήμερα έχουμε τη Δεξιά του ακραίου νεοφιλελευθερισμού με την κεντροδεξιά να πιέζεται και από την άλλη την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην Κεντροαριστερά, να συζητήσουμε για τους όρους της στρατηγικής και πολιτικής σύγκλισης της επόμενης ημέρας, είτε με τη Δεξιά είτε με την Αριστερά. Αν δεν απαντήσει σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα δεν υπάρχει στρατηγική. Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται πανευρωπαϊκά σε δύσκολο σταυροδρόμι. Κάνει τον απολογισμό της εκεί που συνεργάστηκε με τη Δεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει σημαντικό ρόλο στις διεργασίες. Αναρωτιέμαι στην Ευρώπη γίνεται αυτή η συζήτηση, στην Ελλάδα θα γίνει; Εμείς θα επιδιώξουμε να γίνει και αν δεν θέλει η ηγεσία των δυνάμεων θα τον κάνουμε τον διάλογο με τους πολίτες του χώρου.