LIVE Βρετανία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ζητήσει η Μέι

Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 22:00
Updated:09/06/2017 15:13

Στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα μεταβεί στις 14:30 (ώρα Ελλάδας) η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, προκείμενου να ζητήσει από την βασίλισσα Ελισάβετ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας των Συντηρητικών στο βρετανικό κοινοβούλιο η Μέι θα καταβάλλει προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία επιδιώκοντας τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Κείμενα, Επιμέλεια: Γιώργος Δ. Παυλόπουλος, Αλεξία Σωτηρίου

Φωτογραφίες, Βίντεο: Τατιάνα Μιχαηλίδου, Μαρία Πετειναράκη, Μένια Πέτση

Γραφήματα: Μαρία Πετειναράκη

15:13Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Στον σχηματισμό κυβέρνησης προχωρεί η Τερέζα Μέι, όπως δήλωσε από την Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τη συνάντησή της με τη βασίλισσα Ελισάβετ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

REUTERS/EDDIE KEOGH
14:20Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Ψύχραιμη αντίδραση στις ευρωαγορές

Μικρές διακυμάνσεις εμφανίζουν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος του Ηνωμένου Βασιλείου και της απώλειας της αυτοδυναμίας των Συντηρητικών.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,10% στις 388,76 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη κατά 0,26% στις 12.747 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει αύξηση κατά 0,51% στις 7.488 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 0,16% στις 5.272 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB μειώνεται κατά 0,19% στις 21.001 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διολισθαίνει κατά 0,50% στις 10.897 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών RBS και Lloyds καταγράφουν πτώση της τάξης του 2%, ενώ αντίθετα οι μετοχές των HSBC και Standard Chartered ενισχύονται κοντά στο 2% χάρη στη μικρή έκθεση στη βρετανική οικονομία.

13:59Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Το Βερολίνο «παρακολουθεί αλλά δεν σχολιάζει» τις εξελίξεις στη Βρετανία

H γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις βρετανικές εκλογές, αλλά δεν θα σχολιάσει το αποτέλεσμά τους την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης δήλωσε η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

«Η γερμανική κυβέρνηση φυσικά και παρακολούθησε τις εκλογές πολύ στενά, όπως συμβαίνει πάντα με τόσο στενούς και σημαντικούς εταίρους» ανέφερε η Ούρλικε Ντέμερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σημείωσε ωστόσο ότι «από ευγένεια και σεβασμό δεν θα σχολιάσει το αποτέλεσμα τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά το Brexit η ίδια τόνισε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις, για τις οποίες, όπως ανέφερε, υπάρχουν οδηγίες και χρονοδιάγραμμα. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με αυτό... Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε οι διαπραγματεύσεις να μπορέσουν να ξεκινήσουν γρήγορα» είπε.

13:45Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Εξαιρετικό το αποτέλεσμα του Κόρμπιν

Τις επιδόσεις του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Εξαιρετικό το αποτέλεσμα του φίλου Τζέρεμι Κόρμπιν. Η Αριστερά που τολμά μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους λαούς» σχολίασε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Πριν δύο μήνες οι δημοσκοπήσεις είχαν αποφασίσει τη συντριβή του. Στις εκλογές όμως αποφασίζουν οι ψηφοφόροι και ιδιαίτερα οι νέοι. Ούτε οι εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, ούτε ο δεξιός λαϊκισμός μπορούν να δώσουν ελπίδα στους λαούς».

13:37Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

13:37Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

13:29Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

«Ουδέν σχόλιον» από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες περί στήριξης των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι.

«Δεν έχουμε κάνει οποιοδήποτε σχόλιο και δεν θα κάνουμε μέχρι αργότερα σήμερα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος του κόμματος.

13:13Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Ο αρχηγός του UKIP Πολ Νάταλ

REUTERS/PAUL CHILDS
13:11Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Βρετανία: Παραιτείται ο αρχηγός του UKIP

Την παραίτησή του από την ηγεσία του ευρωσκεπτικιστικού UKIP ανακοίνωσε ο αρχηγός του κόμματος Πολ Νάταλ. «Παραιτούμαι σήμερα από την ηγεσία του UKIP και η παραίτησή μου θα έχει άμεση ισχύ. Αυτό θα επιτρέψει στο κόμμα να αποκτήσει έναν νέο αρχηγό στο συνέδριό του τον Σεπτέμβριο» είπε ο Νάταλ.

Κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές το UKIP έχασε τη μοναδική του έδρα, με τον ηγέτη του να τερματίζει τρίτος στην περιφέρειά του πίσω από τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων.

13:06Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

13:03Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Σε χαμηλό 8 εβδομάδων η στερλίνα

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ εβδομάδων υποχωρεί η στερλίνα, καθώς η Τερέζα Μέι αναμένεται να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίοδο μακράς πολιτικής αβεβαιότητας.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (12.57), το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί κατά 1,69% στα 1,2732 δολάρια, ενώ νωρίτερα διολίσθησε ακόμη και στο επίπεδο των 1,2693 δολαρίων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα πλήξει τη διαπραγματευτική ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το Brexit, λόγω της εξασθενημένης δυναμικής της νέας κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το ευρώ σημειώνει πτώση κατά 0,35% στα 1,1177 δολάρια, με χαμηλό ημέρας τα 1,1170 δολάρια και υψηλό ημέρας τα 1,1238 δολάρια.

Το ιαπωνικό νόμισμα από την πλευρά του, καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,34% υποχωρώντας στα 110,39 γεν/δολάριο.

13:03Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών θέτει υπό αμφισβήτηση τα επόμενα βήματα της διαδικασίας Brexit, επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. «Οι Bρετανοί ψηφοφόροι απέρριψαν τον συντηρητικό οπορτουνισμό όσο και τον δεξιό λαϊκισμό σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα σοκ που αύξησε το μερίδιο ψήφου του Εργατικού Κόμματος και υπονόμευσε την αξιοπιστία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι», επισημαίνουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.

12:34Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Στο Μπάκιγχαμ μεταβαίνει η Μέι

Στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα μεταβεί σε λίγη ώρα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, προκείμενου να ζητήσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, παρά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας των Συντηρητικών στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το BBC η Μέι θα καταβάλλει προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία επιδιώκοντας τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

12:16Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Graphic News
12:15Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Τουσκ προς Λονδίνο: Στο χέρι σας να αποφύγετε το ενδεχόμενο μη συμφωνίας

Το μήνυμα ότι δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Brexit απηύθυνε προς το Λονδίνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Δεν ξέρουμε πότε οι συζητήσεις για το Brexit θα ξεκινήσουν. Ξέρουμε όμως πότε πρέπει να ολοκληρωθούν. Κάντε ό,τι καλύτερο για να αποφύγετε τη μη συμφωνία ως αποτέλεσμα των μη διαπραγματεύσεων» έγραψε ο Τουσκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

12:12Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Σκωτία: Ανάχωμα στις βλέψεις για ανεξαρτησία οι απώλειες του SNP

Ισχυρό πλήγμα στα σχέδια για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας επέφερε το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, βάσει των οποίων οι Εθνικιστές της Νίκολα Στέρτζον χάνουν 21 από τις 56 έδρες που είχαν στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) το οποίο είχε πετύχει σαρωτική νίκη στη Σκωτία πριν από δύο χρόνια, είδε το Συντηρητικό Κόμμα να ανακάμπτει στην περιοχή με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να χάσουν τις έδρες τους ο πρώην επικεφαλής του κόμματος του Άλεξ Σάλμοντ και ο δεύτερος τη τάξει Άνγκους Ρόμπερτσον.

11:42Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

«Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πρέπει να ξεκινήσουν όταν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ. «Το χρονοδιάγραμμα και οι θέσεις της Ε.Ε. είναι σαφείς. Ας σκεφθούμε πώς θα επιτύχουμε μια συμφωνία», πρόσθεσε.

11:28Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Αυξημένη η συμμετοχή των νέων

Το ποσοστό συμμετοχής των νέων στις εκλογές στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 12 μονάδες σε σχέση με το 2015 και έφτασε το 56% στην ηλικιακή ομάδα 18-34, σύμφωνα με τo exit poll που έδωσε στη δημοσιότητα το NME/The Stream.

Η δημοσκόπηση, που βασίστηκε σε 1.354 ερωτηθέντες, επιβεβαιώνει ότι η πλειονότητα των νεαρών ψηφοφόρων επέλεξαν τους Εργατικούς, με το 60% όσων είναι κάτω των 35 ετών να δηλώνει ότι ψήφισε το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 66% στην ηλιακή ομάδα 18-24 ετών.

11:27Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατά την άφιξή του στα γραφεία του κόμματος, στο Λονδίνο.

REUTERS/PETER NICHOLLS
11:25Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

11:24Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Κόρμπιν: Οι συζητήσεις για το Brexit πρέπει να προχωρήσουν

Οι συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα πρέπει να προχωρήσουν, δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν μετά την αποτυχία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, η έναρξη των οποίων είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιουνίου, ο Κόρμπιν δήλωσε στο Sky News: «Θα πρέπει να προχωρήσουν επειδή έχει ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50, η εν ενεργεία κυβέρνηση μέσα σε 11 μέρες θα πρέπει να πραγματοποιήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις για το Brexit». 

«Η θέση μας είναι σαφής. Θέλουμε ένα Brexit με προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας, επομένως το πιο σημαντικό είναι μια συμφωνία εμπορίου με την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός των Εργατικών σχολίασε ότι το κόμμα του είναι ο νικητής των εκλογών, καθώς αύξησε τον αριθμό των εδρών του και το ποσοστό του και πως είναι έτοιμο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

11:20Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

«Οι ηγέτες που αποφασίζουν με βάση το μικροκομματικό και όχι το εθνικό συμφέρον, τιμωρούνται. Το έμαθε ο Κάμερον και τώρα ο Φάρατζ και η Μέι» σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στο Twitter για το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών.

11:19Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Η προγραμματισμένη ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι πλέον «αβέβαιη», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε καλή συνεργασία με τη Βρετανία, όμως το Brexit σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. και όλα τα προνόμιά της» έγραψε σε tweet του.

11:11Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας θα προτείνει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των Εργατικών επί των Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ, μετά την αποτυχία της συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει την πλειοψηφία κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

11:07Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Δημοσιογράφοι έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ

REUTERS/HANNAH MCKAY
11:02Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Μοσκοβισί: Η Μέι έχασε το στοίχημα

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «έχασε το στοίχημα» που είχε βάλει προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Η κυρία Μέι έχασε το στοίχημά της και άρα βρίσκεται σε μια λιγότερο απλή θέση, διότι κατά βάθος δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς σήμερα το πρωί για να κυβερνήσει», είπε ο Μοσκοβισί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

11:01Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Κατρακύλησε η στερλίνα από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το πρώτο exit poll, με το κλείσιμο της κάλπης των βρετανικών εκλογών. Η διαφαινόμενη αδυναμία της Μέι να αποκτήσει αυτοδυναμία, παρά τη νίκη δεν άρεσε στην αγορά.  Η πρόβλεψη των exit polls ότι οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν 314 έδρες δηλαδή 12 λιγότερες από αυτές που απαιτούνται για το σχηματισμό κυβέρνησης, οδήγησε σε βουτιά το βρετανικό νόμισμα.

euronews
11:00Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Καταμέτρηση ψήφων για τις γενικές εκλογές της Βρετανίας, στην πόλη Μπόστον, στο Λινκολνσάιρ, στη Βρετανία. Το Συντηρητικό Κόμμα της απερχόμενης πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι κερδίζει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ωστόσο χάνει την αυτοδυναμία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως εκτιμά το πρακτορείο Reuters βάσει των μέχρι τώρα ανακοινωμένων αποτελεσμάτων. Μετά από την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων για τις 633 από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το κόμμα της  πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι συγκεντρώνει 308 έδρες και άρα δεν μπορεί να φτάσει τις 326 που απαιτούνται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

REUTERS/PAUL CHILDS
10:54Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

«Το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών δικαιώνει τον Τζέρεμι Κόρμπιν, που κατάφερε να μετατρέψει το Κόμμα των Εργατικών σε μια πραγματικά μεγάλη πολιτική δύναμη στη Βρετανία μετά από πολλά χρόνια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5». Όπως είπε η κ. Μέι «υπέστη μια πολύ μεγάλη ήττα και βρίσκεται αποδυναμωμένη στο εσωτερικό του κόμματός της».

10:40Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

10:39Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Sky News: Συζητησεις Συντηρητικών με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Οι Συντηρητικοί βρίσκονται σε συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, μετέδωσε το Sky News, επικαλούμενο πηγές.

Με 646 από τις 650 έδρες να έχουν κατανεμηθεί, οι Συντηρητικοί εξασφάλισαν 315 και δεν είναι πλέον σε θέση να φθάσουν τις 326 έδρες που απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία. Το DUP κέρδισε δέκα έδρες.

10:28Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Αυτοσυγκράτηση στις ευρωαγορές

Αυτοσυγκράτηση επιδεικνύουν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος του Ηνωμένου Βασιλείου και της απώλειας της αυτοδυναμίας των Συντηρητικών.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,14% στις 388,61 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη κατά 0,11% στις 12.727 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει αύξηση κατά 0,97% στις 7.522 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 0,31% στις 5.280 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB αυξάνεται κατά 0,29% στις 21.102 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται κατά 0,19% στις 10.973 μονάδες.

10:12Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

10:11Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Φιλίπ: Έπληξη, αλλά δεν αμφισβητείται η θέση των Βρετανών για το Brexit

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ εκτίμησε σήμερα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί «ένα είδος έκπληξης», όμως πρόσθεσε ότι δεν «θέτει υπό αμφισβήτηση» τη θέση των Βρετανών αναφορικά με το Brexit.

«Οι Βρετανοί εκφράστηκαν, ψήφισαν, έδωσαν πλειοψηφία στο Συντηρητικό Κόμμα, όμως αυτή η πλειοψηφία είναι σχετική, γεγονός που αποτελεί ένα είδος έκπληξης», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 και πρόσθεσε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να θεωρήσουμε ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θέτει υπό αμφισβήτηση την κυρίαρχη άποψη που εξέφρασαν οι Βρετανοί για το Brexit».

10:09Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Τα πέντε βασικότερα συμπεράσματα των βρετανικών εκλογών

Η αδυναμία της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι να ενισχύσει το κόμμα της, η «δικαίωση» του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, οι σημαντικές απώλειες του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), η «εξαφάνιση» του UKIP από το βρετανικό κοινοβούλιο και η αβεβαιότητα για το Brexit είναι σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο τα σημαντικότερα συμπεράσματα των βρετανικών εκλογών.

09:39Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Oι βρετανικές εκλογές προβλημάτισαν τις ασιατικές αγορές

Μικρές διακυμάνσεις εμφάνισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 20.013 μονάδες και ο δείκτης Topix αυξήθηκε κατά 0,08% στις 1.591 μονάδες. Στην Κίνα, παράλληλα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη σημείωσε κέρδη κατά 0,10% στις 3.153 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 200 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,10% στις 5.682 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ μειώθηκε κατά 0,42% στις 25.054 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, τέλος, ο δείκτης Kospi κατέγραψε αύξηση κατά 0,71% στις 2.380 μονάδες.

09:39Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, μεταδίδει ο πολιτικός συντάκτης του BBC.

09:36Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

09:35Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

09:34Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

09:34Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

09:34Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

09:33Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

09:32Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Πώς το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών επηρεάζει το Brexit

Νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit φαίνεται πως θα επιφέρει το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η επικεφαλής των Συντηρητικών Τερέζα Μέι θα δυσκολευθεί να επιβάλει τη γραμμή της στη διάρκεια των συζητήσεων με τις Βρυξέλλες, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα ημέρες.

09:21Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Iσχυρές πιέσεις για τη στερλίνα

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ εβδομάδων υποχωρεί η στερλίνα, καθώς το Συντηρητικό Κόμμα φαίνεται πως δεν θα εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, με αποτέλεσμα η χώρα να εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.

Αυτή την ώρα (9.13), το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί κατά 1,97% στα 1,2697 δολάρια, ενώ νωρίτερα διολίσθησε ακόμη και στο επίπεδο των 1,2693 δολαρίων. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Απριλίου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το εκλογικό στοίχημα της Τερέζα Μέι θα της γυρίσει μπούμερανγκ τελικά, γεγονός το οποίο αναμφισβήτητα θα πλήξει τη διαπραγματευτική ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το Brexit.

Σημειώνεται ότι οι διαβουλεύσεις για το «διαζύγιο» Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε 10 ημέρες.

09:16Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

09:15Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

09:12Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

08:56Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

«Πρόκειται για μια καταστροφή για την Τερέζα Μέι» δήλωσε η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον

EPA/ROBERT PERRY
08:53Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Έτινγκερ: Αβέβαιο αν θα ξεκινήσουν στην ώρα τους οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι αναμένει περισσότερη αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών.

Μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο Έτινγκερ επεσήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μπορούν να ξεκινήσουν στην ώρα τους, δηλαδή στις 19 Ιουνίου. Σύμφωνα μάλιστα με τον Γερμανό επίτροπο, ένας αδύναμος διαπραγματευτικά εταίρος από την πλευρά της Βρετανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακό αποτέλεσμα.

08:45Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Citi: Πιθανή η παραίτηση Μέι

Πιθανό είναι, σύμφωνα με τη Citi, το ενδεχόμενο να παραιτηθεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας των Συντηρητικών στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Επίκειται περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας», αναφέρει συγκεκριμένα η Citi σε σημείωμά της, προσθέτοντας: «Μετά από μια φτωχή, όπως θεωρήθηκε από πολλούς, εκστρατεία και την αδυναμία να μεταφραστεί ένα σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα σε μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναμένουμε ότι η Μέι είναι πιθανόν να παραιτηθεί». Σύμφωνα με τη Citi υπάρχει επίσης η πιθανότητα νέων εκλογών στη Βρετανία.

08:42Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Ο Κόρμπιν ζήτησε την παραίτηση Μέι

euronews
08:30Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Reuters: Χάνουν την αυτοδυναμία οι Συντηρητικοί

Αδύνατο είναι πλέον το ενδεχόμενο να κερδίσουν οι Συντηρητικοί την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο, όπως εκτιμά το πρακτορείο Reuters βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων.

Μετά από την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων για τις 633 από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το κόμμα της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι συγκεντρώνει 308 έδρες και άρα δεν μπορεί να φτάσει τις 326 που απαιτούνται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

08:02Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

08:01Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

07:58Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

«Ίσως το πιο προφανές συμπέρασμα είναι ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσει η διαδικασία για το Brexit, με δεδομένο ότι οι πολιτικές εξελίξεις διαταράσσουν την ήδη πιεσμένη χρονικά διαδικασία», ανέφερε ο Μάλκομ Μπαρ οικονομολόγος στην JP Morgan.

07:54Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Η Τερέζα Μέι θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση της έπειτα από μια «φριχτή» προεκλογική εκστρατεία, δήλωσε η βουλευτής των Συντηρητικών, Άνα Σόμπρι. «Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, είναι μια καταπληκτική και πολύ ταλαντούχα γυναίκα και δεν αποφεύγει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, όμως τώρα πρέπει προφανώς να σκεφτεί τη θέση της», είπε μιλώντας στο BBC.

07:47Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

07:47Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

07:44Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017

Η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε απογοητευτικά τα αποτελέσματα του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές. Σημείωσε πάντως ότι τα αποτελέσματα είναι «καταστροφικά» για την Τερέζα Μέι, η οποία, όπως είπε, «προκήρυξε πρόωρες εκλογές πιστεύοντας αλλαζονικά ότι θα συντρίψει την αντιπολίτευση, θα τους σαρώσει όλους και θα διασφαλίσει μια συντριπτική πλειοψηφία».

1 2 3