LIVE: Απέτυχε το πραξικόπημα στην Τουρκία

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016 16:00
Updated:17/07/2016 21:19

Την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής. Ο Γκιουλέν, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η Δημοκρατία δεν εγκαθιδρύεται μέσω στρατιωτικής δράσης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόπειρα ανατροπής ενδέχεται να είχε σκηνοθετηθεί. Σε 265 ανέρχονται οι νεκροί, περίπου 6.000 οι συλλήψεις. Συνεχής ενημέρωση από το naftemporiki.gr.

21:19Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίον κατηγορεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος, δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί σε ενδεχόμενη απόφαση έκδοσής του από τις αμερικανικές αρχές, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Επανέλαβε ωστόσο ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους οργάνωσε το πραξικόπημα.

«Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για το αίτημα έκδοσης», είπε ο Γκιουλέν σε δημοσιογράφους στην Πενσιλβάνια όπου διαμένει.

19:46Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και φερόμενων πραξικοπηματιών, οι οποίοι αντιστέκονταν στη σύλληψή τους σε περιοχή κοντά στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και σε μια αεροπορική βάση στην κεντρική Τουρκία, γνωστοποίησε Τούρκος αξιωματούχος.

Τα στελέχη των δυνάμεων επιβολής του νόμου έριξαν προειδοποιητικά πυρά σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Sabiha Gokcen στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, οι πραξικοπηματίες δεν ανταπέδωσαν και τελικά συνελήφθησαν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο έναν Τούρκο αξιωματούχο, συγκρούσεις ξέσπασαν και σε αεροπορική βάση στο Ικόνιο, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και συμμετεχόντων στην απόπειρα πραξικοπήματος. «Η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο» επεσήμανε ο αξιωματούχος.

19:39Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Ερντογάν: Δεν θα αγνοήσουμε το αίτημα για θανατική ποινή

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το αίτημα», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος σε πλήθος πολιτών που φώναζε υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επανέλαβε ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο την επαναφορά του μέτρου της θανατικής ποινής και ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ερντογάν δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του στην κηδεία ενός άνδρα, που σκοτώθηκε μαζί με τον γιο του κατά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

19:07Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Πάνω από 290 οι νεκροί στην Τουρκία

Σε τουλάχιστον 290 ανέρχονται οι νεκροί, ενώ περισσότεροι από 1.400 είναι οι τραυματίες από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Μεταξύ των νεκρών, περισσότεροι από 100 φέρονται να ήταν πραξικοπηματίες, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

18:18Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Ο ανώτατος στρατιωτικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Αλί Γιαζιτζί, συνελήφθη την Κυριακή, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

18:18Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ κάλεσε τους επενδυτές να μην ανησυχούν, γράφοντας στο Twitter πως η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο και έχει λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» έπειτα από διαβούλευση με την κεντρική τράπεζα και το θησαυροφυλάκιο. Ο κ. Σιμσέκ δεν διευκρίνισε ποια μέτρα είναι αυτά.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως η πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία έχει ενισχυθεί μετά από την αποτυχία του πραξικοπήματος.

18:18Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα παράσχει απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι αγορές χρήματος, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος.

Σε ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατεύσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

17:08Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επανέλαβε τις αεροπορικές επιχειρήσεις του κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) από την Τουρκία, οι οποίες είχαν ανασταλεί μετά από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Οι επιχειρήσεις του συνασπισμού κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος επαναλήφθηκαν σε όλες τις βάσεις στην Τουρκία, μετά το άνοιγμα του τουρκικού εναέριου χώρου στα στρατιωτικά αεροσκάφη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ.

16:53Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

16:30Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

«Το έθνος μας πήρε βαθιά ανάσα, αλλά δεν τελειώσαμε» ανέφερε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ τόνισε ότι «θα πραγματοποιήσουμε γρήγορα την επιχείρηση κάθαρσης. Θα δώσουμε στους πραξικοπηματίες την ποινή που τους ταιριάζει, με τρόπο που κανείς να μην έχει στο μέλλον το θράσος να εναντιωθεί στη λαϊκή βούληση».

«Η ζωή επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς, αλλά οι εορτασμοί της δημοκρατίας θα συνεχιστούν» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ζητώντας όμως από τα πλήθη που βγαίνουν στους δρόμους να αποφεύγουν τις «ακραίες αντιδράσεις».

16:12Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Συνελήφθη ο διοικητής της βάσης του Ιντσιρλίκ

Στη σύλληψη του διοικητή της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία προχώρησαν οι τουρκικές αρχές, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, σύμφωνα με Τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

«Ο Στρατηγός Μπεκίρ Ερτσάν Βαν συνελήφθη», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Η αεροπορική βάση χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, οι οποίοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ.

16:01Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Την ελπίδα του η τουρκική πλευρά να είναι σε θέση να διασφαλίσει την προτασία των Ρώσων τουριστών στη χώρα, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος από μερίδα του στρατού, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο RIA-Novosti ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την πιθανότητα μίας διμερούς συνάντησης η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και τον Αύγουστο.

15:50Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, 34 στρατηγοί διαφόρων βαθμίδων έχουν συλληφθεί έως τώρα. Πρόκειται κυρίως για εμβληματικές φυσιογνωμίες του στρατού όπως ο Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της τρίτης στρατιάς, και ο Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της δεύτερης στρατιάς.

15:50Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Έξι χιλιάδες άνθρωποι είναι υπό κράτηση στην Τουρκία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, και έπεται συνέχεια, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

15:49Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Ερντογάν: Θα συνεχιστεί η εκκαθάριση του «ιού» από τους κρατικούς θεσμούς

Συνέχιση της εκκαθάρισης του ιού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από όλους τους κρατικούς θεσμούς προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της κηδείας του αδελφού ενός από τους συμβούλους του -που έχασε τη ζωή του κατά τα επεισόδια της απόπειρας πραξικοπήματος-, ο κ. Ερντογαν έκανε λόγο για μια τρομοκρατική ομάδα, που καθοδηγείται, όπως υποστήριξε από τον Γκιουλέν, η οποία κατατροπώθηκε από τη λαϊκή βούληση.

Η επιχείρηση αποπομπής και δικαστικής δίωξης που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία στους χώρους της δικαιοσύνης και των ενόπλων δυνάμεων θα συνεχιστεί, όχι μόνο στους δύο αυτούς χώρους, αλλά «σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Καθώς μιλούσε, το πλήθος άρχισε να φωνάζει «θέλουμε εκτελέσεις», με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά ότι «στις δημοκρατίες δεν μπορούν να παραβλέπονται τα αιτήματα του λαού, ο οποίος έχει αυτό το δικαίωμα. Τα αιτήματα αυτά συζητούνται και αποφασίζονται στους προβλεπόμενους από το σύνταγμα θεσμούς». Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε εκδικητές. Πρέπει να κινούμαστε με σκέψη και σωσ

00:12Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Το ζήτημα των Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

23:55Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Τσαβούσογλου: Είπα στον Κέρι ότι ο Γκιουλέν είναι πίσω από το πραξικόπημα

Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν και οι υποστηρικτές του βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, δεν συζήτησε ευθέως το ενδεχόμενο της έκδοσης του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, κάτι που πάντως απαίτησε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

23:42Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν απόψε το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη για να βροντοφωνάξουν την υποστήριξή τους στον επικεφαλής του τουρκικού κράτους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στρατιωτικών, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

23:15Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Στην Αλεξανδρούπολη το πλήρωμα που θα παραλάβει το τουρκικό ελικόπτερο

Στην Αλεξανδρούπολη προσγειώθηκε λίγο μετά από τις 10 το βράδυ του Σαββάτου ένα δεύτερο στρατιωτικό ελικόπτερο, μεταφέροντας -σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ- το πλήρωμα που θα παραλάβει το Black Hawk, μέσω του οποίου νωρίτερα κατέφυγαν στην Ελλάδα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί.

Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας το Black Hawk θα επιστρέψει στην Τουρκία πιθανότατα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, καθώς της αναχώρησής του θα προηγηθεί έλεγχός του από το τουρκικό πλήρωμα.

Σημειώνεται ότι οι οκτώ στρατιωτικοί, η έκδοση των οποίων έχει ήδη ζητηθεί από την τουρκική κυβέρνηση, εξακολουθούν να κρατούνται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

23:10Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Οι τουρκικές αρχές διέταξαν την κράτηση 2.745 δικαστών και εισαγγελέων μετά την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

23:08Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ανήλθε σε 265 νεκρούς, γνωστοποίησε Τούρκος αξιωματούχος.

Μεταξύ των θυμάτων, οι 161 ήταν άμαχοι και στελέχη της αστυνομίας, ενώ οι 104 ήταν υποστηρικτές των πραξικοπηματιών, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

22:52Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απέτυχε το Σάββατο να καταδικάσει ομόφωνα τη βία κι αναταραχή στην Τουρκία, αφού η Αίγυπτος διαφώνησε με την ανακοίνωση που επρόκειτο να εκδοθεί η οποία καλούσε όλες τις πλευρές να «σεβαστούν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας», γνωστοποίησαν διπλωμάτες.

Διπλωμάτες, οι οποίοι μίλησαν υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστούν, είπαν ότι η Αίγυπτος έθεσε ως επιχείρημα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι σε θέση να καθορίζει εάν μια κυβέρνηση έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες.

22:16Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Τουρκία: H ώρα της εισβολής στα γραφεία του TRT και του CNN TURK

euronews
21:44Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Γκιουλέν: Πιθανώς σκηνοθετημένη η απόπειρα πραξικοπήματος

Αποστάσεις από την απόπειρα πραξικοπήματος έλαβε ο ιεροκήρυκας Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο «έδειξε» ως υποκινητή των γεγονότων στην Τουρκία ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ο Γκιουλέν υπογράμμισε ότι η Δημοκρατία δεν εγκαθιδρύεται μέσω στρατιωτικής δράσης. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η απόπειρα ανατροπής ενδέχεται να είχε σκηνοθετηθεί.

21:32Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Με την αντιμετώπιση της απόπειρας πραξικοπήματος αποφεύχθηκαν απρόβλεπτες και επικίνδυνες εξελίξεις εντός και εκτός Τουρκίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. και προσθέτει ότι είναι σε επικοινωνία με την κυβέρνηση και παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις. 

21:23Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Αύριο η επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν

Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι ο Σάββατο τηλεφωνικές επικοινωνίες είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

21:08Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

REUTERS/MURAD SEZER
21:03Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, ζήτησε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

20:54Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

«Όσο κρατάνε εκεί τον Φετχουλάχ Γκιουλέν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα αυτό» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Χαμπέρουρκ».

Ο Σοϊλού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Γκιουλέν βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τόνισε ότι πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση συνδέει την απόπειρα πραξικοπήματος απευθείας με τον Φετχουλάχ Γκιουλέν.

20:53Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

20:15Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Με την αποχώρηση των αρμάτων μάχης από τους δρόμους και την πλήρη ανάκτηση του ελέγχου από τις κρατικές δυνάμεις ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί το πλήθος τον πλήθος τον υποδέχθηκε με ζητωκραυγές.

EURONEWS
20:11Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ο διοικητής της Γ' Στρατιάς Ερντάλ Οζτούρκ συνελήφθη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, καθώς φέρεται να συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος, ανακοίνωσε Τούρκος αξιωματούχος.

 

20:09Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε όλες τις πλευρές στην Τουρκία «να ενεργήσουν με σεβασμό στο Κράτος δικαίου».

20:09Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ δήλωσε από την Άγκυρα ότι είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι η απειλή του πραξικοπήματος έχει πλήρως εξαλειφθεί.

20:08Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Μαξίμου: Δύσκολο να αποτραπεί η έκδοση των «οκτώ» αν εμπλέκονται στο πραξικόπημα

Η έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, οι οποίοι κατέφυγαν το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο και δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο, είναι δύσκολο να αποτραπεί εφόσον εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις για το εάν με την έκδοση των «οκτώ» στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Σημειώνουν επίσης ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων σε χώρες όπου ισχύει η θανατική ποινή.

20:07Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

19:47Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε προβλέψει την απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, εκτιμώντας παράλληλα ότι το πραξικόπημα δεν σχεδιάστηκε ούτε εκτελέστηκε καλά.

19:39Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Πανηγυρισμοί στους δρόμους της Άγκυρας.

REUTERS/TUMAY BERKIN
19:29Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Καταδίκασαν από κοινού τα τέσσερα μεγαλύτερα τουρκικά κόμματα την απόπειρα πραξικοπήματος

Τα τέσσερα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας καταδίκασαν το Σάββατο την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα, με κοινή τους ανακοίνωση.

Τα τέσσερα κόμματα, από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP) που ίδρυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έως και το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), υπογράμμισαν ότι η κοινή τους αυτή στάση είναι πολύτιμη για την προάσπιση της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση αναγνώστηκε ενώπιον των βουλευτών από τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

19:25Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Συνελήφθη ο διοικητής της Β' Στρατιάς στρατηγός Αντέμ Χουντουντί, ο οποίος είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο της νομικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία εναντίον των επίδοξων πραξικοπηματιών.

19:24Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας Αλπαρσλάν Αλτάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα, μετέδωσε το CNN Turk.

19:14Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι, σε ό,τι αφορά το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε στον κ. Τσαβούσογλου πως το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της Ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’ αυτό κολάσιμη ενέργεια.

19:08Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Τσαβούσογλου: Το συντομότερο η έκδοση των «οκτώ»

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατέφυγαν το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο, θα εκδοθούν στην Τουρκία «το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι συνομίλησε για το ζήτημα με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

«Είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Μου είπε ότι οι οκτώ προδότες οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα, θα επιστραφούν το συντομότερο δυνατό».

18:54Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

18:53Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Στην άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μέσω των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση.

Λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από μερίδα στρατού στην Τουρκία, υπήρχε η δυνατότητα εισόδου στη γείτονα χώρα όχι όμως και εξόδου από αυτήν προς την Ελλάδα.

18:46Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Οι αμερικανικές αρχές ανέστειλαν τις πτήσεις των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα και απαγόρευσαν όλες τις πτήσεις με προέλευση την Τουρκία με ή χωρίς ενδιάμεση στάση του αεροσκάφους, σύμφωνα με τις αμερικανικές διπλωματικές υπηρεσίες, μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

18:46Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Στιγμιότυπο από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

EPA/TOLGA BOZOGLU
18:43Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ακυρώνονται οι βραδινές πτήσεις της Aegean από/προς Κωνσταντινούπολη το Σάββατο

Την ακύρωση και των βραδινών της πτήσεων από και προς Κωνσταντινούπολη, για το Σάββατο 16 Ιουλίου, ανακοίνωσε η Aegean, λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος.

Ειδικότερα, ακυρώνονται οι πτήσεις:

  • A3 994: Αθήνα – Κωνσταντινούπολη (Σάββατο 16 Ιουλίου, 19:10 - 20:30)
  • A3 995: Κωνσταντινούπολη – Αθήνα (Σάββατο 16 Ιουλίου, 21:20 - 22:40)

Όπως σημειώνει η Aegean σε ανακοίνωσή της, για την Κυριακή 17 Ιουλίου, προγραμματίζει, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, να εκτελέσει το πρόγραμμα πτήσεων προς/από Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη με μεγαλύτερης χωρητικότητας αεροσκάφη, για τη διευκόλυνση των επιβατών.

18:35Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Είναι η στιγμή που οι πραξικοπηματίες οι οποίοι προσπάθησαν να καταλάβουν την εξουσία στην Τουρκία, παραδίδονται. Μετά την νύχτα τρόμου, ο Ερντογάν ανακτώντας πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης διατάσσει την σύλληψη ανώτατων αξιωματικών του στρατού, η οποία μεταδίδεται σε ζωντανή σύνδεση σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα.

euronews
18:31Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καταδίκασε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, την απόπειρα πραξικοπήματος από μέρος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Τόνισε επίσης ότι η ήττα των πραξικοπηματιών είχε ως αποτέλεσμα να έλθουν πιο κοντά τα πολιτικά κόμματα της χώρας με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος για τη βελτίωση της Δημοκρατίας.

18:06Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Γιλντιρίμ: Οι πραξικοπηματίες δεν είναι στρατιώτες, αλλά τρομοκράτες

Οι πραξικοπηματίες δεν είναι στρατιώτες, αλλά τρομοκράτες οι οποίοι στοχοθέτησαν το κοινοβούλιο της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Εθνοσυνέλευση.

Ο κ. Γιλντιρίμ επεσήμανε επίσης, ενώπιον των βουλευτών, ότι σήμερα είναι η ημέρα που όλα τα πολιτικά κόμματα είπαν «όχι» στο πραξικόπημα. «Η συνεργασία στους κόλπους του κοινοβουλίου θα σημάνει μια νέα αρχή», είπε επίσης.

18:02Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις επιχειρήσεις κατά του Ι.Κ. από την βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχο.

Οι επιχειρήσεις ανεστάλησαν «εξαιτίας του κλεισίματος του εναέριου χώρου» που χρησιμοποιείται για αυτές τις αποστολές, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

18:01Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

17:42Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Στιγμιότυπο από τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

EPA/KAY NIETFELD
17:39Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Μέρκελ: Εφαρμογή του κράτους Δικαίου στη μεταχείριση των πραξικοπηματιών

Την εφαρμογή του κράτους Δικαίου στη μεταχείριση των υπευθύνων για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ζήτησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και καταδίκασε «την προσπάθεια τουρκικών στρατιωτικών μονάδων να ανατρέψουν δια της βίας την εκλεγμένη κυβέρνηση και τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας τους». Στάθηκε επίσης στην ανάγκη να μπει τώρα ένα τέλος στην αιματοχυσία.

17:34Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα θα έχει σήμερα συνάντηση με τους συμβούλους του στους τομείς της εθνικής ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής με τους οποίους θα συζητήσει την κατάσταση στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

17:29Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Στη σύλληψη 10 μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας προχώρησαν το Σάββατο οι τουρκικές αρχές, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος ομάδας στρατιωτικών.

Παράλληλα, οι αρχές διεξάγουν έρευνα για 140 μέλη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, μετέδωσε το δίκτυο NTV.

16:50Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ο Τούρκος πιλότος που κατέρριψε το ρωσικό Su-24 τον Νοέμβριο του 2015 εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti από την Άγκυρα, επικαλούμενο δηλώσεις του δημάρχου της Άγκυρας Γκιολίχ Γκιοκτσέκ CNN Turk.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας έκανε λόγο στις δηλώσεις του για ύπαρξη «παράλληλης δομής» στον τουρκικό στρατό, λέγοντας ότι αυτή η «παράλληλη δομή» στις ένοπλες δυνάμεις, ευθύνεται για την επιδείνωση των σχέσεων με την Ρωσία.

16:42Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωσή τους η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, ενώ επανέλαβαν την πλήρη στήριξή τους «στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας».

16:37Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

SMS το πρωί από Ερντογάν στους πολίτες για να «αγωνιστούν για τη δημοκρατία»

Μαζικά μηνύματα εστάλησαν το πρωί του Σαββάτου στους κατόχους κινητών τηλεφώνων στην Τουρκία, με αποστολέα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Reuters.

Στα μηνύματα ο κ. Ερντογάν καλούσε τους πολίτες να «αγωνιστούν για τη δημοκρατία».

1 2 3 4 5 6 

Γράψτε το δικό σας σχόλιο

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Απομένουν 3000 χαρακτήρες.

Διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν εφόσον το περιεχόμενο τους συμμορφώνεται με τους όρους χρήσης.

Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία και greeklish.

Στατιστικά

  • Συνολικός αριθμός σχολίων: 23
  • Δημοσιευμένα σχόλια: 23
  • Απορριφθέντα σχόλια: 0

Δημοφιλή