LIVE: Σύνοδος Κορυφής των «27» χωρίς τη Βρετανία την Τετάρτη

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 14:00
Updated:25/06/2016 00:34

Ραγδαίες εξελίξεις σηματοδοτεί η απόφαση για Brexit. Σύνοδος Κορυφής των 27 της Ε.Ε. την Τετάρτη, χωρίς τη Βρετανία. Παραιτείται τον Οκτώβριο ο Κάμερον, αμφισβητείται ανοικτά η ηγεσία Κόρμπιν στους Εργατικούς. Ανοίγει η συζήτηση για ανεξαρτησία Σκωτίας και ενοποίηση Β. Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Μουδιασμένη έναντι των εξελίξεων η Ευρώπη, πανηγυρίζει η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά. Όλες οι εξελίξεις από το naftemporiki.gr.

00:34Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Η πρόσβαση των βρετανικών χρηματοοικονομικών οργανισμών στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι πολύ πιο περιορισμένη μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε., προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, κρίνοντας ότι ορισμένες εταιρείες θα εγκαταλείψουν το City του Λονδίνου.

00:27Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Moody’s: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Βρετανίας

Σε «αρνητικό» από «σταθερό» προηγουμένως υποβάθμισε το outlook (προοπτικές) του κρατικού αξιόχρεου της Μεγάλης Βρετανίας ο οίκος Moody’s, στον απόηχο της επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης. Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας «Αα1» παρέμεινε σταθερή.

Στην ίδια αξιολόγηση (διατήρηση του Aa1 με υποβάθμιση του outlook σε αρνητικό) κατέληξε η Moody's και για την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας. Όπως τόνισε η Moody’s, η απόφαση για το Brexit oδηγεί σε μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας για τη χώρα. 

00:09Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Επικοινωνίες Ομπάμα με Κάμερον - Μέρκελ για το Brexit

Η επικράτηση του στρατοπέδου της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Πέμπτη βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο κ. Ομπάμα διαβεβαίωσε τον κ. Κάμερον ότι η ειδική σχέση των ΗΠΑ με τη Βρετανία και η συμμετοχή της Βρετανίας στο NATO παραμένουν ζωτικής σημασίας για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Εξάλλου, ο κ. Ομπάμα και η κ. Μέρκελ εξέφρασαν αμφότεροι τη λύπη τους για την απόφαση των Βρετανών αλλά σημείωσαν πως θα σεβαστούν την ψήφο του βρετανικού λαού.

23:26Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

«Βουτιά» 600 μονάδων για τον Dow Jones

Ισχυρότατες απώλειες, άνω του 3%, εμφάνισαν απόψε οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω της έντονης ανησυχίας των επενδυτών για τις επιπτώσεις του Brexit στη διεθνή οικονομία. Οι σημαντικότερες πιέσεις εντοπίστηκαν στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος σημείωσε τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες των τελευταίων πέντε ετών.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 3,39% (611 μονάδες) στις 17.399 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 3,60% (76 μονάδες) στις 2.037 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 4,12% (202 μονάδες) στις 4.707 μονάδες. Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της σημερινής συνεδρίασης, οι Dow Jones και S&P 500 απώλεσαν το σύνολο των κερδών για το 2016, ενώ ο Nasdaq επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος.

23:06Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ερντογάν: Και άλλες αποχωρήσεις εάν συνεχίσει η Ε.Ε. την ίδια πορεία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπόφευκτα θα έλθει αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο και άλλες χώρες να αποχωρήσουν από τους κόλπους της βραχυπρόθεσμα, εάν συνεχίσει να ακολουθεί την ίδια πορεία, ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία που εκφώνησε μετά την απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επεσήμανε ότι η Ε.Ε. καθυστερεί τις προσπάθειες της Άγκυρας να ενταχθεί στην Ένωση, κάνοντας λόγο για ισλαμοφοβία.

22:08Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Γιούνκερ: Να ξεκινήσουν τώρα οι συνομιλίες για το Brexit

Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετατεθεί η έναρξη των συνομιλιών για τον Οκτώβριο.

«Οι Βρετανοί αποφάσισαν χθες ότι θέλουν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεπώς δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για να διαπραγματευτούμε τους όρους της αποχώρησής τους», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD της Γερμανίας. «Θα ήθελα να ξεκινήσουμε αμέσως», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα επιδιώξει μια «λογική προσέγγιση» στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν είναι ένα φιλικό διαζύγιο, αλλά ούτως ή άλλως δεν ήταν ακριβώς μια στενή ερωτική σχέση», είπε.

21:10Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ομπάμα: Η ιδιαίτερη σχέση ΗΠΑ - Βρετανίας θα αντέξει

Βέβαιος ότι η «ιδιαίτερη» - όπως τη χαρακτήρισε - σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Μεγάλη Βρετανία «θα αντέξει», εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ότι θα παραμείνει «ένας από τους αναντικατάστατους εταίρους μας».

Ο κ. Ομπάμα είπε επίσης ότι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον και δήλωσε αισιόδοξος ότι η Βρετανία είναι προσηλωμένη σε μία «ομαλή» μετάβαση εκτός Ε.Ε.

20:14Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Οι γαλλικές τράπεζες παραμένουν σταθερές, διαβεβαιώνει η Γαλλική Κεντρική Τράπεζα με ανακοίνωσή της. Τονίζει επίσης ότι παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο του βρετανικού δημοψηφίσματος στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

20:05Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Περισσότεροι από 40.000 πολίτες υπέγραψαν αίτημα στο διαδίκτυοαξιώνοντας η βρετανική πρωτεύουσα να κηρύξει την ανεξαρτησία της και να παραμείνει εντός της Ε.Ε., παρά την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Με το αίτημα στον ιστότοπο change.org ζητούν από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν να «κηρύξει το Λονδίνο ανεξάρτητο από το Ηνωμένο Βασίλειο και να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το Λονδίνο είναι μια διεθνής πόλη και εμείς θέλουμε να παραμείνουμε στην καρδιά της Ευρώπης» επισημαίνεται στο κείμενο. Ο Σαντίκ Καν από την πλευρά του δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου στο οποίο ζητά το Λονδίνο να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις της εξόδου από την ΕΕ.

«Είναι κρίσιμο το Λονδίνο να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη διαδικασία των επαναδιαπραγματεύσεων», τονίζεται.

20:01Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Γυναίκα στο Γιβραλτάρ ανταλλάσσει αγγλικές λίρες με ευρώ.

REUTERS/JON NAZCA
19:59Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

«Η Ευρώπη δεν γίνεται να ενωθεί με το ζόρι, ο διάλογος και η δικαιοσύνη είναι εκείνα που μπορούν να κρατήσουν ενωμένη την Ευρώπη», εκτίμησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία.

Σημείωσε επίσης ότι «εάν θέλουμε μία ενωμένη Ευρώπη, θα πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα είμαστε ενωμένοι παντού».

19:47Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

19:36Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι θα συναντηθεί το Σάββατο στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

19:27Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Οι διμερείς συμφωνίες που αφορούν το μεταναστευτικό, μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, δεν πρόκειται να επηρεαστούν από την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων να στηρίξουν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ.

Μια τέτοια διμερής συμφωνία, που υπογράφηκε το 2003, επιτρέπει σε Βρετανούς αξιωματούχους να ελέγχουν τα διαβατήρια των μεταναστών ενώ βρίσκονται σε γαλλικό έδαφος και το αντίστροφο. Με τον τρόπο αυτό, τα «σύνορα» της Βρετανίας με τη Γαλλία τοποθετούνται σε γαλλικό έδαφος, έτσι που οι μετανάστες οι οποίοι επιχειρούν να φτάσουν στη Βρετανία υποχρεώνονται να συγκεντρώνονται σε καταυλισμούς στο Καλαί.

19:26Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Σύνοδος Κορυφής των «27» την Τετάρτη χωρίς τη Βρετανία για το Brexit

Σύνοδο Κορυφής των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία, συγκάλεσε για την Τετάρτη, με κεντρικό θέμα το Brexit, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στη σύνοδο αναμένεται να γίνει η πρώτη επίσημη συζήτηση για τους όρους με τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ένωση.

Ο κ. Κάμερον θα βρεθεί στις Βρυξέλλες την Τρίτη, πρώτη ημέρα της συνόδου, οπότε και θα ενημερώσει τους υπόλοιπους 27 ηγέτες για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και την απόφαση της χώρας του να αποχωρήσει από την Ε.Ε..

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επιστρέψει στη συνέχεια στο Λονδίνο και οι 27 ηγέτες των χωρών που παραμένουν στην Ε.Ε. θα συζητήσουν πώς ακριβώς θα δρομολογηθεί τεχνικά το Brexit.

19:24Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ισχυρότατες απώλειες, οι οποίες ενδοσυνεδριακά άγγιξαν και το -10%, εμφάνισαν σήμερα τα χρηματιστήρια σ' όλη την Ευρώπη, καθώς η επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα οδήγησε σε περιδίνηση τις διεθνείς αγορές. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 3,15% στις 6.138 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 6,82% στις 9.557 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 8,04% στις 4.106 μονάδες.

Στην Ισπανία, ο IBEX 35 διολίσθησε κατά 12,35% στις 7.787 μονάδες, ενώ στην Ιταλία, ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες κατά 12,48% στις 15.723 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 7,03% στις 321,98 μονάδες.

19:20Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Σε άλλο αποτέλεσμα ήλπιζε το Βερολίνο, ωστόσο, ήταν έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Μάρτιν Γιέγκερ που αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της Handelsblatt περί «κρυφού Σχεδίου Σόιμπλε για το Brexit».

Δεν δημοσιοποιήθηκε τέτοιο έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών, δεν γνωρίζω από πού προέρχεται, διευκρίνισε ο κ. Γιέγκερ, τόνισε όμως ότι «είναι σαφές και αυτονόητο και έχει ήδη συζητηθεί ότι είχαμε λάβει εκ των προτέρων προληπτικά μέτρα», αλλά δεν συνδέονται με συγκεκριμένες και οριστικές αποφάσεις.

19:06Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Σύνοδος Κορυφής των «27» χωρίς τη Βρετανία την Τετάρτη για το Brexit

18:57Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Καθησυχαστικός για το μέλλον των Βρετανών εργαζομένων στους θεσμούς, παρά το Brexit, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είστε υπάλληλοι της Ένωσης» (...) Αφήσατε τα εθνικά “καπέλα” σας στην πόρτα όταν μπήκατε σε αυτόν τον θεσμό. Σήμερα, αυτή η πόρτα δεν κλείνει πίσω σας», αναφέρει ο κ. Γιούνκερ σε επιστολή που τους απηύθυνε.

18:52Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

18:43Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όσους μένουν πέφτει το βάρος να χτίσουν τη συνέχεια της ιστορίας, σημειώνει μέσω Twitter o επίτροπος Οικονομικών, Νομισματικών, Φορολογικών και Τελωνειακών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί.

18:41Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

18:33Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Νικολά Σαρκοζί.

REUTERS/STEPHANE MAHE
18:31Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Βαλς: Ηλεκτροσόκ το Brexit

Ηλεκτροσόκ χαρακτήρισε το Brexit ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

«Πρέπει να επιστρέψουμε στα βασικά: να ακούσουμε τους λαούς για να επαναθεμελιώσουμε την Ευρώπη», συμπληρώνει ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

18:30Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Σαρκοζί: Νέα συνθήκη της Ε.Ε. και διακοπή κάθε διεύρυνσης

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και νυν αρχηγός της γαλλικής Κεντροδεξιάς («Οι Ρεπουμπλικανοί») Νικολά Σαρκοζί ζήτησε, μετά τη νίκη του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, να συμφωνηθεί μια «νέα ευρωπαϊκή συνθήκη» που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την ενίσχυση των ελέγχων στα ευρωπαϊκά σύνορα και τη διακοπή της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο βρετανικός λαός έκανε την επιλογή του» και «η σαφήνεια επιτάσσει να πω ότι αυτό το συναίσθημα της απόρριψης το μοιράζονται πολλοί Γάλλοι και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Αυτό που είπε ο βρετανικός λαός θα μπορούσαν να το πουν και άλλοι λαοί της Ευρώπης. Δεν γίνεται, δεν πρέπει να το αγνοήσουμε», υπογράμμισε.

18:26Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Στην ανάγκη αλλαγής της πορείας της Ευρώπης στέκεται σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.

18:08Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Μήνες μεγάλης ανασφάλειας αναμένονται για τη γερμανική εξαγωγική οικονομία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, ενώ σημειώνει ότι εκπρόσωποι της γερμανικής εξαγωγικής οικονομίας κάνουν λόγο για μια «καταστροφή» με πολλαπλές επιπτώσεις.

17:51Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ως εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να γίνει σεβαστό.

Μιλώντας από τη Σύρο, όπου βρίσκεται για διήμερη περιοδεία, τόνισε ότι η επιλογή των Βρετανών για Brexit «μας υποχρεώνει όλους να κοιταχτούμε στον καθρέφτη για να μπορέσουμε να διαγνώσουμε γιατί το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν φαίνεται να συγκινεί πια τους Ευρωπαίους πολίτες».

17:36Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στον χρυσό μετά το Brexit, εκτιμά η Saxo Bank και ο επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της τράπεζας, Όλε Χάνσεν.

17:21Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει ότι, μετά τη Σκωτία, θα επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ είναι γνωστό ότι η Σκωτία αποτελεί, μαζί με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, συστατικό μέρος του Η.Β.. Άγνωστο κατά πόσο αυτό αποτελεί έμμεση αναφορά σε διάθεση ανεξαρτητοποίησης από πλευράς των Σκωτσέζων, της οποίας έγινε γνώστης ο Αμερικανός πολιτικός.

17:19Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

17:19Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

17:17Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Χίλαρι για Brexit: Σεβόμαστε την απόφαση, να προλάβουμε τις συνέπειες

Η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε την Παρασκευή τόνισε την Παρασκευή ότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι παραμένει αφοσιωμένη στη φιλία της χώρας της τόσο με τη Μ. Βρετανία όσο και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

«Το πρώτο μας καθήκον είναι να εξασφαλίσουμε ότι η οικονομική αβεβαιότητα την οποία δημιούργησαν τα γεγονότα στη Μ. Βρετανία δεν θα πλήξει οικογένειες εργαζομένων στις ΗΠΑ», τόνισε η Χίλαρι Κλίντον.

17:08Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Υπογραφές για την προκήρυξη δημοψηφίσματος στο οποίο οι πολίτες να εκφραστούν σχετικά με την διατήρηση σε ισχύ των συνθηκών που διέπουν την σχέση της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα συλλέξει η Λέγκα του Βορρά, ανακοίνωσε ο γραμματέας Ματέο Σαλβίνι.

Ωστόσο η ιταλική νομοθεσία απαγορεύει ρητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε η χώρα. Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, πρόκειται συνεπώς για μια πολιτική κίνηση εντυπωσιασμού.

17:00Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

16:48Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

To χειρότερο ξεκίνημα από το 1986 καταγράφουν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω της έντονης ανησυχίας των επενδυτών για τις επιπτώσεις του Brexit στη διεθνή οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 2,61% (469 μονάδες) στις 17.541 μονάδες, ενώ ο S& P 500 σημειώνει πτώση κατά 2,61% στις 2.058 μονάδες και ο Nasdaq κατά 3,14% στις 4.755 μονάδες.

16:47Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

16:43Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, παρά την απόφαση του βρετανικού λαού για αποχώρηση από την Ένωση, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως δύναμη ειρήνης, ως πάροχος ασφάλειας και ως αφοσιωμένος υποστηρικτής της διεθνούς συνεργασίας και της πολυμερούς προσέγγισης» είπε η Μογκερίνι, εκφράζοντας τη λύπη της για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η Βρετανία, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μια από τις δύο μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης, είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία με αφορμή τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία και την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

16:37Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ομπάμα: Σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού

Τον σεβασμό του, ως προέδρου των ΗΠΑ, στην απόφαση του λαού της Μεγάλης Βρετανίας για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η σχέση των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντέξει, πρόσθεσε.

«Ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου μίλησε και σεβόμαστε την απόφασή του», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ηνωμένο Βασίλειο και Ε.Ε. θα παραμείνουν απαραίτητοι εταίροι των ΗΠΑ, ακόμη και την ώρα που θα συζητούν την μεταξύ τους σχέση από εδώ και πέρα», κατέληξε.

16:28Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Brexit: Δυσαρέσκεια από Μέρκελ, Ολάντ

euronews
16:27Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ο επικεφαλής του δεξιού, αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) αναγκάσθηκε να παραδεχθεί μπροστά στους δημοσιογράφους σε απευθείας μετάδοση από την βρετανική τηλεόραση ότι μία από τις υποσχέσεις της καμπάνιας του Brexit ήταν ψέμα.

Good Morning Britain
16:22Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ομπάμα: Σεβόμαστε την απόφαση της Μ. Βρετανίας για έξοδο από την Ε.Ε.

16:12Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Δεν υπάρχει λόγος σύγκλησης του Eurogroup μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit, ανέφερε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντέισελμπλουμ. Τόνισε ότι εναπόκειται στους Βρετανούς να αποφασίσουν πότε θα υποβάλουν επίσημα αίτηση αποχώρη, αλλά αυτή η περίοδος αβεβαιότητας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.

16:07Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ομαλή μετάβαση σε νέα οικονομική σχέση Βρετανίας - Ε.Ε. ζητεί το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ καλεί τη Μ. Βρετανία να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με δήλωση που εξέδωσε αναφέρει ότι το «ΔΝΤ καλεί τις αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη να εργαστούν από κοινού για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση σε μια νέα οικονομική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε.».

Παράλληλα ζητεί να αποσαφηνιστούν οι διαδικασίες και οι γενικοί στόχοι της διαδικασίας αυτής.

Το ΔΝΤ με την παρέμβασή του στηρίζει σθεναρά τις δεσμεύσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να περιορίσουν υπερβολική χρηματοοικονομική αστάθεια.

16:02Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ακολουθηθεί από «εγγυήσεις» για το καλό τόσο της Βρετανίας όσο και των χωρών της γηραιάς ηπείρου, σχολίασε ο Πάπας Φραγκίσκος αναφορικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο Φραγκίσκος μίλησε για την «ευθύνη» της Ευρώπης να «εγγυηθεί τη συμβίωση» στην Ευρώπη, μετά την ιστορική ψήφο της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

15:57Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Πούτιν: Το Brexit δεν θα επηρεάσει τις κυρώσεις

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε ότι δεν αναμένει η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επηρεάσει το ζήτημα των οικονομικών κυρώσεων της Ε.Ε. ενάντια στη Μόσχα.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δήλωσε έτοιμος για διάλογο με την Ε.Ε., ωστόσο σημείωσε ότι το κλειδί για την επίλυση του ζητήματος βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας της Ουκρανίας, η οποία θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, «να εφαρμόσει τη συμφωνία ειρήνευσης του Μινσκ».

15:47Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Η Ολλανδία θα πρέπει να διοργανώσει το δικό της δημοψήφισμα για το εάν θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα την εγκαταλείψει, τόνισε ο ηγέτης του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς.

REUTERS/LASZLO BALOGH
15:38Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Το επόμενο δημοψήφισμα στην Ολλανδία, δηλώνει ο ακροδεξιός Βίλντερς

Η Ολλανδία θα πρέπει να διοργανώσει το δικό της δημοψήφισμα για το εάν θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα την εγκαταλείψει, τόνισε ο ηγέτης του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς.

Το ακροδεξιό, αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία, μία από τις έξι ιδρυτικές χώρες της ΕΟΚ, η οποία μετασχηματίστηκε αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Συγχαίρω τον βρετανικό λαό που νίκησε τις πολιτικές ελίτ τόσο στο Λονδίνο όσο και στις Βρυξέλλες και πιστεύω ότι κι εμείς μπορούμε να κάνουμε το ίδιο», δήλωσε ο κ. Βίλντερς.

15:34Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Βέβαιο πλήγμα στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για επίτευξη μεγαλύτερης ενότητας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά αποτελεί το Brexit σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλο Ραβάνη που ανέφερε ότι το αποτέλεσμα ανησυχεί σοβαρά την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και κυρίως όσους δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και του εμπορίου.

Σημειώνεται, ότι οι εμπορικές συναλλαγές με την Μ. Βρετανία, αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ πλήθος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων προμηθεύονται τις απαραίτητες για την λειτουργία τους πρώτες ύλες από την Γηραιά Αλβιόνα.  Σημαντικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην τουριστική βιομηχανία, καθώς η επίσκεψη βρετανών στην Ελλάδα, θα καταστεί ακριβότερη.

«Ας ελπίσουμε τουλάχιστον, το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, να αναδείξει το χάσμα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην κοινωνία και τους πολιτικούς και να οδηγήσει τους τελευταίους να κατανοήσουν επιτέλους τις πραγματικές ανάγκες των λαών της Ευρώπης» τόνισε.

15:32Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Μπάιντεν: Πρέπει να πω ότι προσδοκούσαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Θα προτιμούσαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα... αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια μακρά φιλία με το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτός ο πολύ ιδιαίτερος δεσμός θα διαρκέσει..

15:25Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ο Νάιτζελ Φάρατζ το ζήτησε, ο Ντέβιντ Κάμερον το έκανε. Αμέσως μετά την επικράτηση του Brexit, ο εκστασιασμένος επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος ζήτησε την παραίτηση του Βρετανού Πρωθυπουργού. Το 52% όσων προσήλθαν στις κάλπες ψήφισαν υπέρ του Brexit, ενώ το 48% επέλεξε κάτα της αποχώρησης. Αγγλία και Ουαλία ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, ενώ Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία υπέρ της παραμονής.

euronews
15:23Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ντέισελμπλουμ: Πολύ νωρίς για να εξετάσουμε εάν μια ανεξάρτητη Σκωτία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ε.Ε.

15:11Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ρέντσι: Να υπερισχύσουν όσα μας ενώνουν

«Πρέπει να υπερισχύσουν όσα μας ενώνουν, είναι η στιγμή της διαύγειας, της ισορροπίας και της ήρεμης δύναμης», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Η Ιταλία θα παίξει τον ρόλο που της αρμόζει, εξασφαλίσαμε 70 χρόνια ειρήνης χάρη στην Ένωση, η οποία έβαλε τέλος σε δεκαετίες και αιώνες πολέμων», πρόσθεσε. «Η χώρα μας έχει το χρέος να προσφέρει την σταθερότητά της και στους υπόλοιπους εταίρους», συνέχισε.

«Η Ευρώπη είναι το δικό μας σπίτι, των παιδιών και των εγγόνων μας. Το καθιστούμε σαφές, όντας πεπεισμένοι ότι χρειάζεται μια ανακαίνιση, ένα φρεσκάρισμα, αλλά ότι παραμένει το σπίτι για το δικό μας αύριο. Ο κόσμος του μέλλοντος χρειάζεται την φαντασία, το θάρρος, τον πολιτισμό, τις αξίες, την ελευθερία, την δημοκρατία και την καινοτομία της Ευρώπης. Χρειάζεται, με μια μόνον λέξη, την Ευρώπη του ουμανισμού», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπορυγός.

 

15:08Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

15:05Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Στ. Θεοδωράκης: Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε την Ευρώπη

Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε την Ευρώπη, όχι την γκρεμίσουμε, τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σε ανάρτησή του στο Facebook:

«Ποιοι ψήφισαν Brexit; Οι συνταξιούχοι, οι λιγότερο μορφωμένοι και οι άνεργοι των αποβιομηχανοποιημένων περιοχών. Οι πιο ευάλωτοι δηλαδή στο λαϊκισμό πολιτικών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και παραδοσιακών ΜΜΕ. Δεν έχω αμφιβολία ότι αν «αύριο» γινόταν ξανά το δημοψήφισμα το Brexit θα έπεφτε από το 51.9% στο 30%. Η κατάρρευση της στερλίνας και μόνο, θα έχει κάνει ήδη πολλούς να μετανιώσουν για την ψήφο τους. Αλλά στα δημοψηφίσματα δεν έχεις ποτέ δεύτερη ευκαιρία. Οι Ευρωπαίοι και οι Βρετανοί θα ζήσουν με τη λάθος απόφαση. Και εμείς οι Έλληνες, που δυστυχώς έχουμε καταντήσει να θεωρούμαστε ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες. Ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι οι δρόμοι των δημαγωγών και των εθνικιστών είναι αδιέξοδοι. Η απάντηση βρίσκεται μπροστά. Στην Ευρώπη των λαών. Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε την Ευρώπη. Να την αλλάξουμε - όχι να την γκρεμίσουμε».

14:57Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

14:49Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

14:47Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

«Περιμένουμε απο τη βρετανική κυβερνηση, χωρίς καθυστέρηση, να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της», είπε ο Γιούνκερ, υπενθυμίζοντας ότι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ε.Ε. προβλέπει τις διαδικασίες αποχώρησης ενός κράτους.

REUTERS/MAL LANGSDON
14:45Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

M. Σάλλας: Βαρύ το πλήγμα του Brexit

«Βαρύ πλήγμα» για την ευρωπαϊκή ενότητα και την ευρωπαϊκή οικονομία, χαρακτηρίζει την επικράτηση του Brexit, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, ο κ. Σάλλας εκτιμά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν «μεγάλοι κίνδυνοι».

Όπως εξηγεί αναλυτικά, «λόγω του μικρού μεγέθους και της διάρθρωσης των οικονομικών μας σχέσεων, οι επιπτώσεις του Brexit εκτιμώ ότι θα είναι περιορισμένες».

«Θεωρώ πως δεν δικαιολογούνται ακραίες και σπασμωδικές αντιδράσεις στην ελληνική αγορά» καταλήγει ο πρόεδρος της ελληνικής τράπεζας.

14:41Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Τραμπ: Η υποστήριξη Ομπάμα στο Bremain έστρεψε τους Βρετανούς στην αντίθετη κατεύθυνση.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 

Γράψτε το δικό σας σχόλιο

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Απομένουν 3000 χαρακτήρες.

Διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν εφόσον το περιεχόμενο τους συμμορφώνεται με τους όρους χρήσης.

Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία και greeklish.

Στατιστικά

  • Συνολικός αριθμός σχολίων: 140
  • Δημοσιευμένα σχόλια: 133
  • Απορριφθέντα σχόλια: 7
    • Υποβάθμιση διαλόγου2
    • Υβριστικό Μήνυμα1
    • Παρενόχληση άλλων χρηστών1
    • Υποκίνηση αδικήματος1
    • Κεφαλαία γράμματα1
    • Διπλή Καταχώρηση1

Δημοφιλή