LIVE: Πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 19:00
Updated:23/03/2016 00:54

Σε 34 ανέρχονται οι νεκροί σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ενώ περίπου 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη διπλή βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο, αλλά και σε σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες. Την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε, μέσω Διαδικτύου, το Ισλαμικό Κράτος. Οι ύποπτοι για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών μετέφεραν τις βόμβες μέσα στις αποσκευές τους, ανέφερε ο δήμαρχος του Ζαβεντέμ Φράνσις Βερμέιρεν. Αποκάλυψε επίσης ότι οι δράστες έφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί. Ένας εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος περιείχε καρφιά, ορισμένες χημικές ουσίες και μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους, βρέθηκαν στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτι στις Βρυξέλλες. Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr.

00:54Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Λήξη συναγερμού στο αεροδρόμιο του Ντένβερ

Έληξε ο συναγερμός στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντένβερ, τμήμα του οποίου είχε εκκενωθεί νωρίτερα, λόγω «πιθανής απειλής για την ασφάλεια». Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του αεροδρομίου, το τμήμα το οποίο είχε αποκλειστεί είναι πλέον ανοιχτό για το κοινό καθώς η τοπική αστυνομία ερεύνησε τα «ύποπτα» αντικείμενα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων είχε αγορευτεί πλησίον του συγκεκριμένου τμήματος, στη δυτική πλευρά του τερματικού σταθμού. Η ανατολική πλευρά του αεροδρομίου παρέμεινε ανοιχτή για τους επιβάτες, ενώ σημειώθηκαν ορισμένες καθυστερήσεις σε δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο του Ντένβερ.

00:47Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

00:42Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

00:07Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Εννέα Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες, μετέδωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC.

23:28Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Εκδηλώσεις συμπαράστασης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες οργανώνονται σε όλο τον κόσμο.

23:24Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

H αμερικανική διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επέβαλε περιορισμούς πραγματοποίησης ανεπίσημων ταξιδιών προς τις Βρυξέλλες για το στρατιωτικό προσωπικό και όσοι πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη θα χρειαστούν έγκριση.

«Θα βοηθήσουμε το Βέλγιο με όποιο μέσο οι ένοπλες δυνάμεις μας μπορούν. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε πλάι στις χώρες εταίρους και συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για να καταπολεμήσουμε αυτούς τους τρομοκράτες που απειλούν τις ελευθερίες μας και τον τρόπο ζωής μας», δήλωσε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, σε ανακοίνωση του.

Η απόφαση μας αφορά «το στρατιωτικό μας προσωπικό, το πολιτικό προσωπικό στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, τους εξωτερικούς συνεργάτες και τους ανεξάρτητους φορείς που συνεργάζονται με τη διοίκηση μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, αλλά όχι το στρατιωτικό μας προσωπικό που είναι βρίσκεται σε διπλωματικές θέσεις στο Βέλγιο», αποσαφηνίζει η ανακοίνωση

23:15Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Την ενεργοποίηση ενός έκτακτου σχεδίου φύλαξης δημόσιων χώρων «υψηλού κινδύνου» αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες.

22:52Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Εκκενώνεται τμήμα του αεροδρομίου του Ντένβερ λόγω «πιθανής απειλής»

Την εκκένωση τμήματος του κύριου τερματικού σταθμού του διεθνούς αεροδρομίου του Ντένβερ στις ΗΠΑ διέταξαν οι αρχές, λόγω «πιθανής απειλής για την ασφάλεια».

Οι πτήσεις συνεχίζονται κανονικά, διευκρινίζει με μήνυμά της στο Twitter η διοίκηση του αεροδρομίου.

22:50Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

«Στις αποσκευές των υπόπτων οι βόμβες»

Οι ύποπτοι για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών μετέφεραν τις βόμβες μέσα στις αποσκευές τους, ανέφερε ο δήμαρχος του Ζαβεντέμ Φράνσις Βερμέιρεν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αποκάλυψε επίσης ότι οι ύποπτοι έφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι δράστες τοποθέτησαν τις βαλίτσες με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς πάνω σε καρότσια. «Οι δύο πρώτες βόμβες εξερράγησαν, ο τρίτος βομβιστής πρέπει να πανικοβλήθηκε», πρόσθεσε.

22:35Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

O Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζεχ Τζόνσον δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στη διάθεση τους πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη επίθεση εντός των αμερικανικών συνόρων.

22:34Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ο δυτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να πλήττει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο ESPN, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπέιζμπολ στην Αβάνα, μεταξύ της εθνικής ομάδας της Κούβας και της ομάδας Tampa Bay Rays.

«Η αντίληψη ότι οποιαδήποτε πολιτική ατζέντα μπορεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία αθώων ανθρώπων όπως αυτή, ξεπερνά κάθε λογική», πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.

22:29Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

22:23Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

22:14Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ένας Ισραηλινός υπουργός κατηγόρησε την Ευρώπη ότι αγνόησε τον κίνδυνο που εγείρουν «ισλαμικοί τρομοκρατικοί πυρήνες» στο έδαφός της και προτίμησε αντ' αυτού να ασκεί κριτική στη χώρα του. 

«Το επαναλαμβάνω: πολλοί είναι εκείνοι στην Ευρώπη που προτίμησαν να επιδοθούν στην τρέλα που συνιστούσε το να καταδικάζουν το Ισραήλ, να επιβάλουν σήμανση στα προϊόντα του και να τα μποϊκοτάρουν (την ώρα που) ταυτόχρονα κάτω από τη μύτη των πολιτών της ηπείρου, αναπτύσσονταν χιλιάδες τρομοκρατικοί πυρήνες (...)», έγραψε στο υπουργός Επιστημών, Τεχνολογίας και Διαστήματος, Οφίρ Ακουνίς, στον λογαριασμό του στο Facebook.

Ο υπουργός αποστασιοποιήθηκε με τη δήλωσή του αυτή από την πλειονότητα του πολιτικού κόσμου του Ισραήλ που εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον βελγικό λαό, απευθύνοντας έκκληση για ενότητα εναντίον της τρομοκρατίας.

22:09Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

21:58Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

21:57Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ο γ.γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κατήγγειλε τις «στυγερές επιθέσεις» οι οποίες «έπληξαν την καρδιά του Βελγίου και το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο κ. Μπαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίτς, «εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό και την κυβέρνηση του Βελγίου».

Εξάλλου με ομόφωνη απόφασή του το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο» τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Η απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ υπογραμμίζει ακόμη την «ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες στην περιοχή και σε διεθνές επίπεδο για να καταβληθεί η τρομοκρατία και ο βίαιος εξτρεμισμός, που μπορεί να οδηγήσει στην τρομοκρατία».

21:42Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Τρεις Μορμόνοι ιεραπόστολοι από τη Γιούτα και η οικογένεια ενός Αμερικανού στρατιωτικού είναι μεταξύ των τραυματιών από τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που τραυματίστηκαν παραμένει αδιευκρίνιστος. Δεν υπάρχει όμως κανένας Αμερικανός υπήκοος μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

21:41Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Σε διάγγελμα του προς τον βελγικό λαό, ο βασιλιάς της χώρας Φίλιππος δήλωσε ότι ο ίδιος και η βασίλισσα Ματίλντα συμμερίζονται τον πόνο όλων εκείνων που υποφέρουν από τις «δειλές και απεχθείς επιθέσεις». «Αντιμέτωποι με αυτή την απειλή, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί απαντήσεις με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και αξιοπρέπεια», σημείωσε.

21:31Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

21:30Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

21:22Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

21:09Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

20:59Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Η αμερικανική αλυσίδα Starbucks ανακοίνωσε ότι κλείνει όλα τα καταστήματά της στο Βέλγιο μέχρι νεωτέρας. Όπως διευκρίνισε μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε έξω από μια καφετέριά της στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στο επίπεδο της αίθουσας αναχωρήσεων. Συνολικά στο αεροδρόμιο υπάρχουν τρία καταστήματα Starbucks.

«Μολονότι ένας υπάλληλός μας φέρει ελαφρά τραύματα, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλείς» ανέφερε ο όμιλος.

«Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και θα παράσχουμε επιπρόσθετες πληροφορίες μόλις τις έχουμε» καταλήγει η ανακοίνωση.

20:57Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

«Είναι πολύ νωρίς» για να συνδεθούν τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες με τις επιθέσεις στο Παρίσι, ανέφερε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου.

20:43Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

20:41Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και σημαία του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκαν κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε κατοικάι στην κοινότητα Σάερμπεκ των Βρυξελλών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εισαγγελία.

20:34Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

20:32Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Περίπου 600 πτήσεις, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για σήμερα από και προς το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ακυρώθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

20:31Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Το κείμενο ανάληψης ευθύνης των βομβιστικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες από το Ισλαμικό Κράτος.

TWITTER/@Raqqa_SL
20:22Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

20:17Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

20:07Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ασφαλείς είναι οι 17 μαθητές και οι δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί των λυκείων του νομού Έβρου που από το βράδυ της Κυριακής επισκέπτονται τις Βρυξέλλες, προσκεκλημένοι του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Θοδωρή Ζαγοράκη.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, Στέργιος Αποστολακούδης, το σημερινό πρόγραμμα των μαθητών περιλάμβανε επίσκεψη-ξενάγηση στο Ευρωκοινοβούλιο όπου και βρισκόταν κατά το χρόνο των τρομοκρατικών χτυπημάτων.

«Επικοινώνησα το μεσημέρι με τους δύο εκπαιδευτικούς και τα παιδιά στο σταθερό τηλέφωνο στο γραφείο του κ. Ζαγοράκη καθώς υπήρχαν προβλήματα επικοινωνίας μέσω κινητών. Με διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά και ότι αύριο, όπως ήταν προγραμματισμένο θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Ελλάδα», ανέφερε.

20:00Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ο τρίτος ύποπτος για την επίθεση στο αεροδρόμιο φαίνεται σε τηλεοπτικό υλικό που έχουν στα χέρια τους οι βελγικές αρχές να φεύγει τρέχοντας από τον χώρο μετά την επίθεση.

19:59Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι πριν από λίγο συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, το οποίο θα επανεκτιμήσει την κατάσταση την Τετάρτη. Το Κέντρο Κρίσης και οι αρχές ασφαλείας αποφάσισαν την υιοθέτηση νέων, αυστηρότερων μέτρων, ενώ όλα είναι έτοιμα για την επαναλειτουργία όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ο επικεφαλής της βελγικής κυβέρνησης επανέλαβε ότι κηρύσσεται από την Τετάρτη τριήμερο εθνικό πένθος.

19:58Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

19:54Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

19:38Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

19:25Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

19:18Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες του Βελγίου και της Ε.Ε. στην πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα.

NAFTEMPORIKI.GR
19:16Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Αποσπάσματα από το κείμενο ανάληψης ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος

«Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ότι θα ζήσουν μαύρες μέρες σε απάντηση για την επίθεσή τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

»Ένας μυστικός πυρήνας των στρατιωτών του Χαλιφάτου όρμησε εναντίον του σταυροφορικού Βελγίου, το οποίο δεν σταμάτησε να μάχεται το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και εκρηκτικούς μηχανισμούς, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου.

»Οι μαχητές του Ι.Κ. άνοιξαν πυρ μέσα στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ προτού πολλοί από αυτούς να πυροδοτήσουν τις ζώνες με τα εκρηκτικά ενώ ένας μάρτυρας πυροδοτούσε τη ζώνη με τα εκρηκτικά του στον σταθμό του μετρό του Μάαλμπεκ».

19:12Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες του Βελγιου και της Ε.Ε. στην πρεσβεία του Βελγιου στη οδό Σέκερη. Κόσμος συγκεντρώνεται σε ένδειξη αλληλεγγύης στο βελγικό λαό.

19:12Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Καταζητείται ύποπτος για την επίθεση στο αεροδρόμιο

Ύποπτο για την επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών αναζητούν οι βελγικές αρχές. Ο άνδρας εμφανίζεται στη φωτογραφία δίπλα στους δύο βασικούς υπόπτους οι οποίοι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους ως καμικάζι αυτοκτονίας.

19:10Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

19:08Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

19:00Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

18:55Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Στα χρώματα της βελγικής σημαίας ο Πύργος του Άιφελ

Ο Πύργος του Άιφελ θα φωτιστεί στα χρώματα της βελγικής σημαίας, ενώ οι γαλλικές σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη Γαλλία, προς τιμή των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό.

«Αποφασίσαμε μαζί με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να θέσουμε μεσίστιες τις σημαίες στη χώρα μας», είπε ο κ. Ολάντ, ο οποίος επισκέφθηκε το απόγευμα την πρεσβεία του Βελγίου.

«Όλη η Ευρώπη μπαίνει στο στόχαστρο, οι αξίες της, οι αρχές της, η δημοκρατία. Όλοι ενωμένοι εναντίον της τρομοκρατίας, θα νικήσουμε», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος στο βιβλίο συλλυπητηρίων. Ο κ. Ολάντ διαβεβαίωσε επίσης ότι η Γαλλία θα σταθεί «στο πλευρό των Βέλγων σε αυτή τη δοκιμασία τους», προσφέροντάς τους την υποστήριξη και τη φιλία της.

Στην Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία της Γαλλίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

18:44Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Κλειστό και την Τετάρτη το αεροδρόμιο των Βρυξελλών

18:43Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα νέα μέτρα για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ανάμεσα τους και σε αυτό του αεροδρομίου της πρωτεύουσας, ανέφερε μια πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

18:41Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

18:40Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

18:40Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Βίντεο από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών αμέσως μετά την έκρηξη.

theguardian
18:38Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

18:38Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Για δειλές επιθέσεις έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζαστίν Τριντό.

18:37Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

18:32Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Στις 8 ώρα Ελλάδος θα απευθυνθεί στον λαό του Βελγίου ο βασιλιάς Φίλιππος, μέσω διαγγέλματος.

18:30Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Επίθεση στις ευρωπαϊκές αξίες τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

18:29Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

TWITTER/@euronews
18:23Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ταξιδιωτική οδηγία του Ηνωμένου Βασιλείου στους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν κάθε ταξίδι πλην των απολύτως απαραίτητων στο Βέλγιο.

18:19Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Συνεδριάζει υπό την Άγκελα Μέρκελ το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας για να συζητήσει την κατάσταση μετά τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες.

1 2 3 4 5 6