Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 294 βουλευτές. Απουσίασαν οι Βασιλική Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ), Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ), Άννα Καραμανλή (ΝΔ), Φώφη Γενηματά (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ), Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι). Όλοι έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν την ψήφο τους, η οποία ταυτιζόταν με εκείνη του κόμματός τους. Ωστόσο η επιστολή εκφράζει πρόθεση ψήφου και δεν προσμετρήθηκε.
Με 154 «ναι», αλλά και τη διαφοροποίηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκου Νικολόπουλου στα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21, τα οποία και καταψήφισε, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων.
Μόνο ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε διαφορετικά από το κόμμα του κατά την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. Η ψηφοφορία συνεχίζεται.
Ο Ν. Νικολόπουλος ψήφισε ναι επί της αρχής, αλλά καταψήφισε τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21.
Οι βουλευτές του Ποταμιού καταψηφίζουν το πολυνομοσχέδιο και υπερψηφίζουν μόνο το άρθρο 10
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψηφίζουν το πολυνομοσχέδιο, αν και υπερψηφίζουν τα άρθρα 14 και 17
Μέχρι στιγμής, οι βουλευτές της Ν.Δ. καταψηφίζουν το πολυνομοσχέδιο, πλην του άρθρου 14, στο οποίο λένε "ναι"
Ξεκίνησε η ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου
Θα πραγματοποιηθει μία κοινή ονομαστική ψηφοφορία και επί της αρχής και επί των άρθρων
Ονομαστική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί για τα άρθρα 1,2,5,10,13,14,17 και 21
Εν αναμονή της σχετικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Ν. Παναγιωτόπουλος: Θα υπερψηφίσουμε την τροπολογία της κυβέρνησης για την παράταση της προθεσμίας παραγραφής της λίστας Λαγκάρντ. Προτείνουμε να δοθεί διετής παράταση.
Ν. Κοτζιάς: Δεν θα ξανακαλέσω τη Χρυσή Αυγή στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, καθώς δημοσιοποίησαν απόρρητα έγγραφα
Σπ. Δανέλλης: Η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής δημιουργεί ορισμένα προβλήματα. Ελπίζω να υπάρξει κάποια αναθεώρηση.
Αθ. Παφίλης: Και εμείς λάβαμε την επιστολή του κ. Κοτζιά για την ΠΓΔΜ. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από το υπουργείο Εξωτερικών
Ανδρέας Λοβέρδος: Ο κ. Κοτζιάς δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του ζητήματος της ΠΓΔΜ. Το έγγραφο που μας παραδόθηκε είναι αδιαβάθμιστο.
Ευ. Μεϊμαρακης: Σας εγκαλώ γιατί το ζήτημα της ΠΓΔΜ έπρεπε να συζητηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ή στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ν. Κότζιας: Τα έγγραφα για την εξωτερική πολιτική είναι απόρρητα. Όλα τα κόμματα παραβίασαν τη νομοθεσία για μικροκομματικούς λόγους. Όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να δώσουν γραπτά τις προτάσεις τους σχετικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ.
Aνδρέας Λοβέρδος: Παράδοξο και επικίνδυνο ο υπουργός Εξωτερικών να ρωτα τους πολιτικούς αρχηγούς για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Αλ. Φλαμπουράρης: Με εκπλήσσει η αναφορά της Ν.Δ. στο πρόσωπό μου, από τη στιγμή μάλιστα, όπου η Επιτροπή Πόθεν Έσχες δεν έχει συγκληθεί, δεν έχει εξετάσει την περίπτωσή μου, δεν με έχει καλέσει.
Μ. Βορίδης: Για ποιο ακριβώς πράγμα πανηγυρίζετε; Και λέτε για εμάς; Η δική μας διαπραγμάτευση είχε αυτά τα πράγματα μέσα; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.
Ν. Παρασκευόπουλος: Εμείς ψηφίσαμε το μνημόνιο, ψηφίζουμε και τους εφαρμοστικούς. Εσείς ψηφίσατε το μνημόνιο, αλλά δεν ψηφίζετε τους εφαρμοστικούς. Ποιος είναι ο ασυνεπής;
Κ. Παπακώστα: Γιατί ο κ. Νικολούδης δεν βρίσκεται στη νέα κυβέρνηση; Ο Πρωθυπουργός δεν μας απάντησε στο ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Ευ. Μεϊμαράκης: Οι περικοπές στις συντάξεις δεν αντιμετωπίζονται με το παραλιακό μέτωπο στο Κερατσίνι. Φέρτε το νομοσχέδιο για τα κανάλια και εμείς εδώ είμαστε. Βγάλτε από το διάλογο του πολυνομοσχεδίου τα ζητήματα της Μακεδονίας και της Τουρκίας. Αυτά τα έχουμε ξεκαθαρίσει.
Ευ. Μεϊμαράκης: Η δεύτερη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συγκρούεται με την πρώτη κυβέρνηση, στο θέμα των 100 δόσεων και στο θέμα των υπερήλικων συντάξεων. Η κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει για την αλλαγή στάση της. Η αντιπολίτευση ήταν, είναι και θα είναι ξεκάθαρη.
Ευ. Μεϊμαράκης: Ο κ. Τσίπρας είδε τι έγινε στα πόθεν έσχες; Γιατί εμάς δεν μας ενημέρωσε κανείς; Τις αποφάσεις τις βγάζουν οι δικαστές και όχι η κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσίας. Δεν θα μπουν όλα σε ένα τσουβάλι. Δεν θα γίνουν συμψηφισμοί από εμάς. Όποιος έβαλε το δάχτυλο στο μέλι να τιμωρηθεί, από όποιο κόμμα και εάν είναι.
Ευ. Μεϊμαράκης: Εμείς παίρναμε τους φόρους και τους ρίχναμε πίσω στην αγορά. Εσείς τους απομακρύνετε από την αγορά. Μας είπατε ότι θα φέρετε μέτρα με πρόσημο αναπτυξιακό, κοινωνικό. Βλέπετε κάτι τέτοιο σήμερα; Μας λέτε για όλα τα άλλα, εκτός από αυτά που έχουμε να νομοθετήσουμε.
Ευ. Μεϊμαράκης: Ανοίξατε εκτάκτως την Βουλή στις 13 Αυγούστου, στις 14 Αυγούστου ψηφίσαμε και αμέσως προκηρύξατε εκλογές ώστε ο λαός να μην έχει ενημερωθεί. Υφαρπάξατε την ψήφο του λαού και εμείς θα σας το θυμίζουμε διαρκώς.
Ευ. Μεϊμαράκης: Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους Επίτροπους της Κομισιόν να πείσουν την αντιπολίτευση να ψηφίσουν τα μέτρα. Κάνετε σαν παιδάκι που φωνάζει την μαμά να μας κάνει «ντα». Εμείς ό,τι είναι προς όφελος της χώρας θα το στηρίζουμε, ό,τι είναι φόρος θα το καταψηφίζουμε.
Δήλωση με την οποία εξηγεί ποια μέτρα του πολυνομοσχεδίου θα καταψηφίσει, εξέδωσε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος. Όπως εξηγεί, θα ψηφίσει «ναι» επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου γιατί αισθάνεται δεσμευμένος από την πρόσφατη λαϊκή εντολή.
«Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα γίνω “χειροκροτητής” επαναλαμβάνοντας τη γνωστή επωδό “ναι σε όλα”», προσθέτει ο κ. Νικολόπουλος και προαναγγέλλει ότι δεν θα ψηφίσει τα άρθρα 1, 2, 3 ,5, 8, 13, 14,15 γιατί, όπως αναφέρει, σωρεύουν αβάσταχτα βάρη για τους πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει το μάρμαρο της κρίσης.
Τρ. Αλεξιάδης: Το 2010 η λίστα Λαγκάρντ ήταν στην Ελλάδα, αλλά δεν είχε πάει στο ΣΔΟΕ. Μην μου κουνάτε κ. Βούλτεψη, το χέρι σ’ αυτό το θέμα. Με την τροπολογία που καταθέσαμε, αποδεικνύουμε ότι εμείς δεν ξεχνάμε.
Τρ. Αλεξιάδης: Κάνετε κριτική σε εμάς, σε θέματα που εσείς έχετε κάνει μεταπτυχιακό. Ο κόσμος γνωρίζει πώς φθάσαμε εδώ, ποιος ευθύνεται. Κάποιοι λένε ότι φέρνουμε μέτρα, επειδή δεν έχουμε διαχειριστική ικανότητα. Έχουν δίκιο, εμείς δεν έχουμε τη διαχειριστική ικανότητα να φέρνουμε φωτογραφικές διατάξεις και ρυθμίσεις.
Τρ. Αλεξιάδης: Η αντιπολίτευση δεν έχει καταλάβει γιατί έχασε στις εκλογές. Κάνει επανάληψη της λάθος στρατηγικής. Στα θέματα φορολογίας και λαθρεμπορίου δεν έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί στην κυβέρνηση και να διατυπώσει το κάτι διαφορετικό.
Τρ. Αλεξιάδης: Απαντήσαμε έναν – ένα όλα τα σημεία του πολυνομοσχεδίου, παρότι ακούγαμε τα ίδια και τα ίδια από ορισμένους βουλευτές. Το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να τεκμηριώσει και να εξηγήσει τις διατάξεις.
Β. Λεβέντης: Δεν βλέπω καμία διάθεση αυτοκριτικής από τα κόμματα. Καμία αυτοκριτική από το ΠΑΣΟΚ, βέβαια το τιμώρησε ο λαός. Ο Σαμαράς έκανε ένα αντιμνημονιακό κόμμα και διέγραψε την Μπακογιάννη. Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ για να μην φύγουμε από το ευρώ και τώρα καταψηφίζουν λες και έγιναν αντιμνημονιακοί.
Β. Λεβέντης: Κάθε φόρος είναι βάρος. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί φόροι.
Β. Λεβέντης: Δεν μπορώ να καταλάβω πού βλέπει ο Πρωθυπουργός το πλήγμα στη διαπλοκή, εξαιτίας του νομοσχεδίου για τα κανάλια. Το μετεχολόγιο πρέπει να απλωθεί. Η κυβέρνηση στην ουσία, συνεχίζει την πολιτική της Ν.Δ., την οποία καταδίκασε ο λαός.
Β. Λεβέντης: Ο κ. Κοτζιάς με επιστολή του, μου ζήτησε προτάσεις για το όνομα των Σκοπίων. Η κυβέρνηση ψάχνει συνενόχους σε μία προγραμματισμένη υποχώρηση; Τα μέτρα είναι βαριά και η Ένωση Κεντρώων δεν μπορεί να τα ψηφίσει. Δεν δίνουν λύσεις στις συντάξεις. Γίνεται πάλι ένα πασάλειμμα, σημειώνεται έλλειψη βούλησης.
Β. Λεβέντης: Βλέπω μία περίεργη συμμαχία ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Τα χαμηλά ποσοστά τους αναγκάζουν. Προσπαθούν να ενωθούν, μπας και σωθούν. Κόμμα όμως, που στερούνται ιδεολογίας ή την έχουν παραβιάσει, δεν έχουν μέλλον
Β. Λεβέντης: Ο κ. Τσίπρας επί πέντε χρόνια υποστήριζε ότι είχε άλλες λύσεις και τώρα υπέγραψε ένα μνημόνιο, το χειρότερο όλων. Ο κ. Τσίπρας έπρεπε να απομακρύνει τους δραχμιστές γιατί εξαιτίας αυτών, βάλαμε ενέχυρο 50 δισ. ευρώ.
Β. Λεβέντης: Παρακολούθησαν την ομιλία του Πρωθυπουργού από το σπίτι. Είπε κάτι σωστό, ότι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το Ποτάμι ψήφισαν τη συμφωνία, αφού θεώρησαν αναγκαία την ύπαρξη του μνημονίου. Και τώρα αρνιούνται. Πρόκειται για έλλειψη αξιοπιστίας.
Το πολυνομοσχέδιο έχει «αντιλαϊκά προαπαιτούμενα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή. «Τα περί διορθωτικών κινήσεων είναι παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του. Αν πιάσουν τόπο στην κοινωνική συνείδηση, θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος», προειδοποίησε και επεσήμανε πως «όσο πλησιάζει η ώρα της ψήφισης τόσο δυναμώνετε τα ντεσιμπέλ της προπαγάνδας. προσπαθείτε να κερδίσετε χρόνο».
Ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε και το χθεσινό επεισόδιο του ΚΚΕ με την Χρυσή Αυγή επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει το κόμμα του. «Δεν βγάζουν τσιμουδιά, κάθονται κότες, γίνονται λαγοί στο άκουσμα της SIEMENS που ήταν χρηματοδότης του ιδεολογικού τους πατέρα του Χίτλερ», είπε και πρόσθεσε πως «μόνο παρεμπιπτόντως αναφέρομαι, δεν αξίζει να χαλάς σάλιο γι’ αυτούς τους τύπους».
Ν. Σαντορινιός: Το πολυνομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τους Αρμαγεδδώνες των προηγούμενων συμφωνιών. Αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την οριστική λύση του χρέους. Η κοινωνία μας έχει δώσει την εξουσιοδότηση να προχωρήσουμε.
Με τη φράση «δεν είμαστε εδώ από την μεγαλοψυχία κανενός είμαστε γιατί μας ψήφισαν σχεδόν 400.000 Έλληνες εθνικιστές. Διεξάγαμε πολιτικό αγώνα εναντίον όλων των κομμάτων, διότι υπάρχουν δύο κόμματα: η Χρυσή Αυγή και όλα τα άλλα», ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος σχολίασε νωρίτερα τα χθεσινά έκτροπα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Κανένας συμβιβασμός για τη Μακεδονία μας. Ούτε σύνθετο, ούτε παράγωγο, ούτε τίποτα. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάει σε μία τέτοια λύση θα έχει μαζί της τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αλλά θα έχει απέναντί της την πλειοψηφία του λαού», σχολίασε ο κ. Μιχαλολιάκος.