Για πρόβα συγκυβέρνησης έκανε λόγο η Λαϊκή Ενότητα, σχολιάζοντας το αποψινό debate μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. «Οι αρχηγοί ΣΥΡΙΖΑ, και ΝΔ εμφανίστηκαν ως εγγυητές του τρίτου Μνημονίου» επισημαίνει η ΛΑΕ, υποστηρίζοντας ότι αμφότεροι «μοίρασαν ανούσιες υποσχέσεις για "ισοδύναμα", μίλησαν για απαλλαγή από τη μέγγενη της μνημονιακής επιτροπείας δια μέσου… της εφαρμογής των μνημονίων και, βέβαια, δεν είπαν λέξη για τον ορυμαγδό σφαγιαστικών μέτρων που επίκεινται από Δευτέρα»
Την «υπεροχή του έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα», καθώς και «την πρωθυπουργικότητά του», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σύμφωνα με κύκλους της Νέας Δημοκρατίας.
«Σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε νέο πρωθυπουργό. Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες, όχι μόνο των φίλων της Ν.Δ. αλλά και των αναποφάσιστων», σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι.
«Σοβαρός εκεί που έπρεπε, μίλησε τεκμηριωμένα αλλά και με χιούμορ. Ένας νέος σύγχρονος αρχηγός που είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας», ανέφεραν οι πηγές της Ν.Δ.
«Νομίζω ότι αυτή τη φορά ο κόσμος δεν πρέπει να είναι δυσαρεστημένος, είδε μία πιο ζωντανή διαδικασία, μία πιο ουσιαστική συζήτηση. Μας δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις, να συγκρουστούμε. Κάναμε μία καλή αρχή, πρέπει να το συνεχίσουμε», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίρπας, εξερχόμενος του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ.
«Ήταν ένας διάλογος που θα μπορούσε να γίνει και άλλη μέρα, και αύριο και μεθαύριο. Έχετε καταλάβει όλοι τι έγινε, πως συμπεριφέρθηκε η διοίκηση της ΕΡΤ. Ό,τι και να κάνει, η ΝΔ θα πάει μπροστά» δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, εξερχόμενος του κτηρίου της ΕΡΤ.
Ολοκληρώθηκε το ντιμπέιτ των κ.κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη.
Αλ. Τσίπρας: Τον Γενάρη πήραμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από τον λάκκο της χρεοκοπίας, όπου τον έριξαν τα κόμματα που κυβερνούσαν τόσα χρόνια, φορτώνοντας τη χώρα με ελλείμματα. Κερδίσαμε έδαφος για μία καλύτερη συμφωνία με το "όχι" του ελληνικού λαού. Τώρα διαθέτουμε εμπειρία και γνώση. Πρέπει τώρα να ξεμπερδέψουμε με το παλιό, με το ζήτημα της διαφθοράς, της διαπλοκής. Το δίλημμα είναι απλό: θέλουμε την Ελλάδα των λίγων ή την Ελλάδα των πολλών; Μία Ελλάδα χωρίς όραμα και προοπτική ή μία Ελλάδα που θα δίνει τη δυνατότητα να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία; Ας κερδίσουμε το αύριο, τελειώνοντας με το χτες.
Ευ. Μεϊμαράκης: Σας ζητώ να ψηφίσετε τη ΝΔ. Πριν πάτε στην κάλπη να συγκρίνετε, να κρίνετε. Στις 20 Σεπτεμβρίου κρίνεται το μέλλον της χώρας. Εάν η Ελλάδα θα πάει μπροστά, εάν το ψέμα θα νικήσει την αλήθεια. Οι Έλληνες μεγαλουργούν παντού, μπορούν να μεγαλουργήσουν και στη χώρα μας, αρκεί να μην υπάρχει διχασμός. Όλοι μαζί μπορούμε. Η ΝΔ δεσμεύετε να συγκροτήσει μία κυβέρνηση συνεργασίας για να βγούμε από το μνημόνιο και να μπούμε στην ανάπτυξη. Θα καλέσουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να φτιάξουμε ένα σχέδιο για την χώρα. Πρέπει να φτιάξουμε μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ώστε να συμμετάσχουν όσοι μπορούν. Η χώρα μετά το β’ εξάμηνο του 2016 μπορεί να ανακάμψει.
Ακολουθούν τα μηνύματα των δύο αρχηγών.
Αλ. Τσίπρας: Οι νέοι πότε έφυγαν από τον τόπο; Το τελευταίο εξάμηνο; Το να λέει ο κ. Μεϊμαράκης ότι εκείνος έχει έννοια για εκείνους και όχι εμείς, είναι καινοφανές. Φεύγουν επιστήμονες, χρειάζονται τομές. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τα πανεπιστήμια, την έρευνα. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να μείνουν εδώ. Κάναμε προσπάθεια, θα τη συνεχίσουμε. Χρειάζεται δουλειά, αλλά και όραμα.
Απάντηση του Ευ. Μεϊμαράκη: Σε έναν 20άρη θα πω να μείνει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει μαζί μας. Οι Έλληνες δεν μπορούν να μεγαλουργήσουν γιατί υπάρχει μία μίζερη κατάσταση, ένας διχασμός. Πρέπει να έρθουν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Δεν επαρκεί το δημόσιο κεφάλαιο. Εφόσον μπορέσουμε να ανοίξουμε τις επενδύσεις, τα νέα παιδιά μπορούν να βρουν δουλειά. Η αποχή δεν δίνει λύσεις. Λύσεις δίνει η ψήφος της δημιουργικότητας.
Ερώτηση Πάνου Χαρίτου στους δύο αρχηγούς: Για ποιο λόγο να θεωρήσει ένας νέος ότι αλλάζει κάτι, μετά από αυτές τις εκλογές; Τι θα τον κρατήσει στην Ελλάδα;
Τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα: Η βασική υπόσχεση που έδωσα τον Ιανουάριο ήταν ότι θα ματώσουμε για να διαπραγματευτούμε την έξοδο από την εποπτεία. Την υπόσχεσή μας την τηρήσαμε. Ματώσαμε, διαπραγματευτήκαμε για το καλό του ελληνικού λαού, δημιουργήσαμε ρωγμές στην Ευρώπη. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν κάναμε τίποτα
Ευ. Μεϊμαράκης: Είναι γνωστό ότι η προηγούμενη Βουλή διαλύθηκε πρόωρα, γιατί ο κ. Τσίπρας και η Χρυσή Αυγή δεν συμφώνησαν να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η διαφορά είναι ότι ο κ. Τσίπρας μας έριξε, ενώ εκείνος έφυγε μόνος του. Δεν υποσχεθήκαμε τίποτα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα.
Απάντηση του Ευ. Μεϊμαράκη: Από τον Ιανουάριο έως σήμερα, οι ψηφοφόροι έχουν να συγκρίνουν όσα τους υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας και όσα έπραξε. Από τον Ιανουάριο έως σήμερα, η χώρα έχει αλλάξει, το εισόδημα έχει μειωθεί. Όσοι έδωσαν ψήφο διαμαρτυρίας, πρέπει να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν πριν πάνε στην κάλπη. Η νέα γενιά πρέπει να πάει στην κάλπη, πρέπει να συμμετέχει για να αλλάξουν τα πράγματα. Η κοινωνία αλλάζει με συμμετοχή και όχι αποχή.
Αλ. Τσίπρας: Δεν ξέρω αν η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά αυτό που κατάλαβα είναι ότι δίνει δυνατότητες πάλης και μάχης. Σε αυτόν τον τόπο τίποτα δεν χαρίστηκε. Χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια για να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας. Ζητώ μία εντολή συνέχειας, για να μην μείνει η ελπίδα στη μέση. Μία ελπίδα που θα έρθει με υπομονή, επιμονή, σχέδιο και αγώνα. Τώρα όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο δρόμος.
Κοινή ερώτηση του Πάνου Χαρίτου (ΕΡΤ) προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη: Γιατί οι ψηφοφόροι που απευθύνεστε σήμερα, να σας πιστέψουν ότι όσα υπόσχεστε σήμερα είναι εφικτό να εφαρμοστούν;
Δεύτερη ολιγόλεπτη διακοπή στο ντιμπέιτ.
Τοποθέτηση Αλ. Τσίπρα: Αν κατάλαβα καλά ο κ. Μεϊμαράκης, είπε όλα τα αρνητικά, αλλά και τη μεγάλη αντίθεση ότι πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν είναι φυσιολογικό να συνεργαστούμε. Το να είναι αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή θα είναι κατάρα για τον τόπο.
Απάντηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη σε Αλέξη Τσίπρα: Κύριε πρόεδρε μάλλον τα έχετε χάσει. Άμα συνεργαστούμε θα συμφωνήσουμε σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά παραμένετε ψευτράκος. Μας διαβεβαιώνετε ότι δεν θα πηγαίναμε σε εκλογές, αλλά μας πήγατε. Μετά τη συμφωνία, πάθατε μετάλλαξη, είστε ένας άλλος Τσίπρας. Μέχρι τότε σας είχα εμπιστοσύνη. Δεν σας θέλω ούτε για πρωθυπουργό, ούτε για αντιπρόεδρο. Είστε ο πρωθυπουργός που έφερε τη μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα. Θα μπορούσαμε να πάμε μαζί για να υλοποιήσουμε όσα εσείς υπογράψατε.
Αλ. Τσίπρας σε Ευ. Μεϊμαράκη: Δεν είπα ότι θα σας τελειώσουμε, είπα ότι τελειώνουμε με το παλιό. Μου έχετε καταλογίσει τόσα, θέλετε στ' αλήθεια να συνεργαστούμε; Στο προηγούμενο ντιμπέιτ είπατε ότι δεν ολοκληρώσατε το έργο σας, λόγω συγκυβέρνησης. Στην αρχή με θέλατε πρωθυπουργό, τώρα με υποβιβάσατε σε αντιπρόεδρο, δεν προορίζετε για εκεί τον κ. Βενιζέλο;
Toποθέτηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη: Σε τι να κάνουμε εθνική συγκάλυψη; Σας καλούμε να συνεργαστούμε σε ό,τι ψηφίσατε αλλά κρατάμε την άποψη μας ότι είστε ο πρωθυπουργός της ανεργίας, ότι είστε κόμμα της διαπλοκής
Απάντηση Αλ. Τσίπρα σε Ευ. Μεϊμαράκη: Χαίρομαι που παρακολουθείτε τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε γιατί μία μειοψηφική ομάδα, η οποία είχε διαφορετικό προσανατολισμό αλλά είχε συμφωνήσει με το πλαίσιο μας, αποφάσισε να προχωρήσει. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να διεκδικήσει τα δικαιώματά μας, μέσα σε Ευρώπη και ευρώ. Εχω αποδείξει ότι ξέρω να συνεργάζομαι, συνεργάστηκα με τον κ. Καμμένο. Πρότεινα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιον από τη δική σας παράταξη. Εσείς δεν θέλετε εθνική συνεννόηση, θέλετε εθνική συγκάλυψη. Αυτό δεν θα το κάνουμε.
Ερώτηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη προς τον Αλέξη Τσίπρα: Δώσατε αρκετές υποσχέσεις, δεν εφαρμόσατε καμία. Το κόμμα σας, σας εγκατέλειψε. Αναρωτιέται κανείς ότι εάν πάρετε την αυτοδυναμία, οι βουλευτές του κόμματός σας θα ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους; Ή θα πάμε πάλι σε εκλογές; Εμείς δεν θέλουμε να σας τελειώσουμε, εσείς γιατί θέλετε;
Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να βρούμε τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, όχι να φορτώσουμε αυτό το λάθος μέτρο στο βοδινό κρέας. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις δασκάλων. Αυτό ήταν το λάθος με τις οριζόντιες απολύσεις.
Ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά προς τον Αλέξη Τσίπρα: Ξέρετε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου η σχολική χρονιά ξεκινά με πολλά κλειστά σχολεία και ΦΠΑ 23%;
Αλ. Τσίπρας: Άμεσες ξένες επενδύσεις δεν είδαμε τόσα χρόνια. Σύγχρονες μελέτες αναφέρουν ότι δεν εξαρτώνται οι επενδύσεις απαραίτητα από τη φορολογία,αλλά από τη σταθερότητα, από ζητήματα γραφειοκρατίας, δικαιοσύνης. Αν θέλουμε πραγματικά επενδύσεις, με θέσεις εργασίας, πρέπει να κάνουμε σειρά από τομές στο γραφειοκρατικό κράτος, αλλά να προχωρήσουμε και σε νέο αναπτυξιακό νόμο, κι ας είναι η φορολογία μας λίγο πιο βαριά από τη Βουλγαρία. Αρκεί να υπάρχει σταθερότητα στη φορολογία.
Ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά προς τον Αλέξη Τσίπρα: Ευρώπη είναι και η Βουλγαρία και η Κύπρος, όπου συνωστίζονται να πηγαίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Πώς θα επανέλθουμε στην ανάπτυξη, όταν αποδομούνται οι επιχειρήσεις, όπως οι Σκουριές και τα ΜΜΕ;
Ευ. Μεϊμαράκης: Το δεύτερο μνημόνιο ήταν απόρροια του πρώτου μνημονίου, που περιελάμβανε βαρύτατους φόρους. Αν δεν είχε βάλει αυτογκόλ ο κ. Τσίπρας με τις εκλογές τον Γενάρη, θα είχε ολοκληρωθεί και η πέμπτη αξιολόγηση.
Ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη: Φέτος, η ΝΔ ψήφισε ακόμη ένα μνημόνιο για να μην συμβεί το Grexit. Δεν μετανιώνετε ότι η ΝΔ δεν έκανε κάτι ανάλογο στο πρώτο μνημόνιο;
Ευ. Μεϊμαράκης: Η Ν.Δ. έχει μακρά ιστορία, έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ. Από την κρίση και μετά η Ε.Ε. δεν αντέδρασε όπως έπρεπε, οι μηχανισμοί άρχισαν να στήνονται μετά την κρίση. Η χώρα ήταν αδύναμη και είχε μεγάλο χρέος, που δεν οφείλεται κατά βαση στη Ν.Δ. Αναλάβαμε και τις δικές μας ευθύνες. Άλλαξε η Ελλάδα, αλλάξαμε κι εμείς και δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη.
Ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη: Η ΝΔ συνέβαλε τα μέγιστα στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Όμως, συνέβαλε και στην οικονομική καταβαράθρωση της χώρας, ιδίως την περίοδο 2005 – 2009. Μήπως πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό;
Αλ. Τσίπρας: Η συμφωνία έχει δυσκολίες, αλλά μπορεί να υλοποιηθεί. Είναι μεγάλος βραχνάς το ζήτημα του χρέους. Το λένε και άλλοι, έχουμε δυνατότητες. Αν αυτό το κερδίσουμε, θα έρθει και η ανάπτυξη, θα βγούμε στις αγορές. Αλλά η ανάπτυξη πρέπει να έχει και κοινωνικό πρόσημο.
Ερώτηση της Σίας Κοσιώνση προς τον Αλέξη Τσίπρα: Τι θα κάνετε εάν σε μία ακόμη απειλή του Grexit, απορριφθεί το εναλλακτικό σχέδιο. Θα επικαλεστείτε εκ νέου το Grexit σε περίπτωση που δεν εφαρμόσετε όσα υποσχεθήκατε;
Αλ. Τσίπρας: Είδαμε με τα μάτια μας ότι το σενάριο του Grexit ήταν σχέδιο, για να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του μία αριστερή παρένθεση. Δεν ήταν μόνος του ο Σόιμπλε. Δεν λέω ότι δεν μπορούν να επανέλθουν οι ακραίοι επαναφέροντας το σχέδιο. Το θέμα της Ελλάδας έχει προχωρήσει όμως, έχουμε έναν οδικό χάρτη στον οποίο πρέπει να βαδίσουμε.
Ερώτηση της Σίας Κοσιώνση προς τον Αλέξη Τσίπρα: Ο κ. Γιούνκερ προειδοποίησε ότι εάν το πρόγραμμα δεν γίνει σεβαστό, η αντίδραση της Ευρώπης θα είναι διαφορετική. Πώς συνάδει αυτό με τη δική σας διαβεβαίωση ότι το Grexit είναι πλέον εκτός επιλογών;
Ευ. Μεϊμαράκης: Αφού σας ρίξανε, γιατί λέτε για δύο βουλευτές; Θέλετε 52. Αν είχατε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα είχατε λόγο να πάτε σε εκλογές. Για τον ΑΔΜΗΕ έχετε υπογράψει, αλλά το μεταφράζετε διαφορετικά. Ο πόλεμος στη Συρία δεν ξεκίνησε όταν γίνατε κυβέρνηση. Δεν το ξέρετε ούτε αυτό, ούτε για τα θαλάσσια σύνορα;
Παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα: Το θέμα του ΑΔΜΗΕ έχει μείνει ανοιχτό, είναι μία μάχη και ψάχνουμε ισοδύναμα. Στο θέμα με το προσφυγικό, η ΝΔ μας λέει ότι μόλις οι Σύροι έμαθαν ότι βγήκε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, είπαν "δεν πάμε στην Ελλάδα;". Σε εκλογές πάω, γιατί χάσαμε την πλειοψηφία των βουλευτών μας. Μας έριξαν και πάμε σε εκλογές.
Ευ. Μεϊμαράκης: Το αποτέλεσμα των εκλογών θα γίνει σεβαστό. Πράγματι ο κ. Τσίπρας είχε πιο ευνοϊκή μεταχείριση τους πρώτους μήνες, από ό,τι εμείς. Όταν είδαν οι Ευρωπαίοι ότι τους κορόιδευε, πήγε σαν καλό παιδί και υπέγραψε.
Ερώτηση της Σίας Κοσιώνη προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη: Έχετε πει ότι ο κ. Τσίπρας είναι το χαϊδεμένο παιδί της Ευρώπης. Γιατί να μην στείλουμε ξανά στην Ευρώπη τον κ. Τσίπρα που οι Ευρωπαίοι θα του συμπεριφερθούν καλύτερα;
Ευ. Μεϊμαράκης: Ο κ. Τσίπρας δεν εξήγησε ακόμα γιατί μας πάει σε εκλογές. Ούτε εκείνος δεν έχει καταλάβει. Οι Έλληνες βλέπουν έναν άλλον Τσίπρα. Δεν του είπαμε "φέρε ό,τι να 'ναι", του είπαμε να μην καθυστερεί. Πήγαμε στις Βρυξέλλες για να βοηθήσουμε, και ενώ ο κ. Καμμένος μας εξαπέλυε επίθεση.
Ερώτηση της Σίας Κοσιώνη προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη: Έχετε πει ότι το Grexit βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Εάν πάντα εμφανίζεται αυτή η επιλογή, τι θα κάνετε;
Αλ. Τσίπρας: Η σχέση μου με την κ. Μέρκελ ήταν θέση αμοιβαίου σεβασμού, αλλά και έντονης πολιτικής διαφοροποίησης και διεκδίκησης. Είχα το θάρρος να μιλήσω στο Βερολίνο για το κατοχικό δάνειο και τη Siemens. Όταν κάποιος διεκδικεί, γίνεται πολύ πιο σεβαστός από κάποιος που λέει ναι σε όλα.
Ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα προς τον Αλέξη Τσίπρα: Μήπως οι όροι μερκελιστής και γερμανοτσολιάς δεν έχουν πια νόημα, δεδομένης και της συνεργασίας με την κ. Μέρκελ;
Αλ. Τσίπρας: Κρίσιμες οι εκλογές για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει θα πάρουν το μήνυμα οι προοδευτικές δυνάμεις, κατά της λιτότητας. Ώστε να βάλουμε ένα τέλος στη λιτότητα.
Ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα προς τον Αλέξη Τσίπρα: Είχατε επενδύσει πολλά στη συμμαχία του Νότου. Εν όψει της συζήτησης για το χρέος, θα αναζητήσετε νέες συμμαχίες; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;
Ευ. Μεϊμαράκης: Ως προς τους πρόσφυγες, έπρεπε να είχε εγκατασταθεί γραφειοκρατία στα νησιά, να καταγραφούν. Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα και σε μετανάστες και λαθρομετανάστες να έρθουν και έτσι ήρθαν πολλοί χωρίς χαρτιά στη χώρα.
Ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη: Εάν εκλεγείτε πρωθυπουργός, θα εξετάσετε τη μερική αναστολή της συνθήκες Σέγκεν, τον φράχτη στον Έβρο, το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα;
Ευ. Μεϊμαράκης: Το ωρομίσθιος το είπα γιατί μας έχει ζαλίσει. Δεν είναι ύβρις. Αν το θεωρεί έτσι, να το πάρω πίσω. Η σύνοδος υπουργών είναι σοβαρή. Εμπιστεύομαι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γνωρίζει το θέμα.