Την εκτίμηση ότι όσο ο χρόνος περνάει μεγαλώνει η αμφιβολία για το αν διασώζεται η κατάσταση της Ελλάδας εξέφρασε ο πρόεδρος του Γερούν Ντέισελμπλουμ και υπογράμμισε ότι «η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει τώρα πραγματικά να εξορθολογιστεί. Διαφορετικά, τα ατυχήματα συμβαίνουν».
Υπό τον τίτλο «Η αμφιβολία για τους Έλληνες αυξάνεται καθημερινά» η ολλανδική εφημερίδα Volkskrant δημοσιεύει συνέντευξη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονιας.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η λέξη Grexit δεν ειπώθηκε στη Ρίγα, αλλά και ότι το Eurogroup γίνεται ολοένα και πιο απαισιόδοξo για την διάσωση της Ελλάδας. Αυτό ισχύει επίσης για τον Ντέισελμπλουμ , ο οποίος τρέφει φιλοδοξίες για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος του Eurogroup, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Σημειωνεται ακόμη ότι ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνωρίζει ότι οι αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα ακόμη μπορεί και θέλει να σωθεί, αυξάνονται μέρα με τη μέρα, αλλά και ότι την επόμενη μέρα από την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών την Παρασκευή στη Ρίγα της Λετονίας, ο Ντέισελμπλουμ ήρθε σε επαφή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
«Έχω κάνει το ίδιο πράγμα σε προηγούμενη κρίσιμη φάση. Η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει τώρα πραγματικά να εξορθολογιστεί. Διαφορετικά, τα ατυχήματα συμβαίνουν» δηλώνει στην εφημεριδα ο Ολλανδός υπουργός.
Ερωτηθείς για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο λέγοντας ότι «δεν θα πω κάτι άσχημο για τον Βαρουφάκη», ενώ σημείωσε ότι λόγω του φάσματος του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας που περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από ό, τι το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών, έρχεται σε επαφή με τον συντονιστή όλων των υπουργών στην Ελλάδα, τον Πρωθυπουργό.
Δεν ακούστηκε η λέξη Grexit στο Eurogroup
Ο Ντέισελμπλουμε εκτίμησε ότι μια συμφωνία είναι πιθανή, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι «εφεξής θα έχουμε υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και θα εργαζόμαστε με μεγάλη αποφασιστικότητα. Πρέπει να κάνουμε νέες συμφωνίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, αλλιώς δεν θα φθάσουμε στην γραμμή του τερματισμού».
Αναφορικά με το Eurogroup της Παρασκευής παραδέχτηκε ότι δεν ξαφνιάστηκε από τον σκληρό τόνο των ομολόγων του και σημείωσε ότι και οι προηγούμενες συναντήσεις ήταν επίσης αρκετά συγκρουσιακές.
«Αλλά καθώς ο χρόνος προχωράει, η αμφιβολία μεγαλώνει για αν ακόμα διασώζουμε (την κατάσταση). Η τρέχουσα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα σταματά την 1η Ιουλίου. Για την καταβολή του υπόλοιπου ποσού των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και ενός πιθανού νέου προγράμματος, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις» τόνισε.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι χρειάζονται ριζικές μεταρρυθμίσεις που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει από τη Βουλή, διότι με τις υποσχέσεις μόνο δεν είμαστε ευχαριστημένοι. «Συμμερίζομαι πλήρως την ανησυχία των ομολόγων μου» ανέφερε.
Σχολιάζοντας τον σκληρό τόνο συγκεκριμένου υπουργού Οικονομικών στη συνεδρίαση της Παρασκευής ξεκαθάρισε ότι η λέξη Grexit δεν ακούστηκε, μόνο Σχέδιο Β και έσπευσε να διευκρινίσει ότι «ήταν ο τρόπος του για να εκφράσει τις ανησυχίες του. Το σύνολο του Eurogroup, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα ομολόγου, εξακολουθεί να θέλει η Ελλάδα να ανασυρθεί από το τέλμα και να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αυτό απαιτεί τη λήψη δραστικών μέτρων».
Πηγή: ΑΜΠΕ