Φινλανδικοί χοροί

Η Νοkia ρίχνει τις αγορές
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2004 00:01
UPD:06:41

ΚΑΘΟΔΙΚΑ κινήθηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για τις πωλήσεις της Nokia πυροδότησαν ρευστοποιήσεις σε μετοχές του τεχνολογικού τομέα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στη Γουόλ Στριτ οι μετοχές κινήθηκαν πτωτικά με πρωταγωνιστές τη Νokia και μετοχές άλλων ομοειδών εταιρειών όπως της IBM και της Intel.

H χθεσινή πτώση ήταν πρώτη μετά από τρεις συνεχείς ανοδικής τροχιάς για τους σημαντικούς δείκτες οι οποίοι κινήθηκαν υψηλά μετά τις ανακοινώσεις θετικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ και λόγω των προσδοκιών για ισχυρά εταιρικά κέρδη.

Η ανακοίνωση για τη Nokia έδωσε τα πρώτα απογοητευτικά στοιχεία αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή δεν σηματοδοτεί την έναρξη εξασθενημένων κερδών στο σύνολο των εταιρειών.

Η Nokia ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο πτώση των πωλήσεων της κατά 2% σε ετήσια βάση. Η μετοχή της Nokia υποχώρησε κατά 19% στα 17,21 δολάρια παρασύροντας το σύνολο του κλάδου υψηλής τεχνολογίας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 12,44 μονάδες, ποσοστό 0,12%, φθάνοντας στις 10.570,81 μονάδες. Αντιθέτως, με απώλειες 19,22 μονάδων, ποσοστό 0,92%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.059,90 μονάδες.

Στην Ευρώπη το κλίμα επηρεάσθηκε αρνητικά από τα απρόσμενα στοιχεία για τη Nokia με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες να κλείσουν με πτώση.

Επίσης οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τη Βρετανία συνέβαλαν στην πτώση των τιμών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το υψηλό κόστος δανεισμού το οποίο θα περιορίσει την κατανάλωση και θα εμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επικείμενες ανακοινώσεις στοιχείων για τα εταιρικά κέρδη θα τονώσουν τις χρηματιστηριακές αγορές και θα τις βοηθήσουν να ανακτήσουν και πάλι τα υψηλά επίπεδα που άγγιξαν πρόσφατα μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με πτώση 0,50% στις 1.012,50 μονάδες, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 1,4% κλείνοντας στις 2.865 μονάδες.

Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei διέσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 12.000 μονάδων αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο 2001 και έκλεισε στις 12.079,70 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,02%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα