Volkswagen : Δύο δισ. ευρώ για την LeasePlan

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2004 09:44

Την LeasePlan Corp., την ολλανδέζικη εταιρεία διαχείρισης στόλου αυτοκινήτων, θα εξαγοράσει η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, Volkswagen AG μαζί με άλλους δύο επενδυτές, από την ABN Amro Bank NV, αντί του ποσού των δύο δισ. ευρώ (2,3 δισ. δολ.).

Η Volkswagen θα αγοράσει το 50% της LeasePlan μαζί με τον όμιλο Olayan Group που εδρεύει στην Αθήνα και την εταιρεία επενδύσεων Mubadala Company, του Αμπου Ντάμπι, αποκτώντας το 25% μεριδίου της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα εξερευνήσει το θέμα χρήσης μέρους των δικών της μετοχών, προκειμένου να πληρώσει την εξαγορά και ότι η εταιρεία επενδύσεων του Αμπου Ντάμπι, ενδέχεται να ενδιαφέρεται για την αγορά των μετοχών της. Σημειώνεται ότι περίπου 13% των κοινών μετοχών της, της ανήκει, ενώ η Volkswagen, δεν κατέχει προνομιούχες μετοχές.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τα έσοδα της LeasePlan πέρυσι, ανήλθαν σε 193 εκατ. ευρώ και τα περιουσιακά της στοιχεία ήταν 10,8 δισ. ευρώ, με 1,2 εκατ. αυτοκίνητα κάτω από τον έλεγχό της. Η ABN Amro θα λάβει επίσης μέρισμα από τα έσοδα ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Η Volkswagen προσπαθεί να συνδυάσει τα λειτουργικά της κέρδη ύψους 2,5 δισ. ευρώ φέτος μέσω ενός προγράμματος μείωσης του κόστους, το οποίο περιλαμβάνει τον περιορισμό των θέσεων εργασίας κατά 5.000 και του κόστους σε τέσσερα δισ. ευρώ μέχρι το 2005.

Επίσης η αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί να ωθήσει τις πωλήσεις της στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Το πρώτο τρίμηνο τους έτους, η Volkswagen πραγματοποίησε 1,4% υψηλότερες πωλήσεις στη Δυτική Ευρώπη, φθάνοντας στα 661.818 οχήματα. Το σύνολο της αγοράς αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 2,9%.

Οι μετοχές της εταιρείας έχουν χάσει ποσοστό 13% μέσα στο έτος και είχαν τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη DAX στη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω εξαγορά χρειάζεται την έγκριση της Κομισιόν και της Dutch Central Bank.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα