Στα ελληνικά ξενοδοχεία απασχολούνται κατά μέσο όρο 11 - 12 άτομα, δηλαδή συνολικά περί τους 100.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) «Η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία», που παρουσιάστηκε σήμερα.
Η συντριπτική πλειοψηφία (97%) των ελληνικών ξενοδοχείων απασχολούν ένα τουλάχιστον μέλος της οικογένειας του ιδιοκτήτη.
Τα Γ' κατηγορίας απασχολούν κατά μέσο όρο τέσσερις εργαζόμενους, τα Β' 14, τα Α' 31, και τα πολυτελείας 120 εργαζόμενους. Σημαντικές είναι και οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των περιφερειών της χώρας. Ο μεγαλύτερος, κατά μέσο όρο, αριθμός εργαζομένων παρατηρείται στην Αθήνα (18,3 άτομα) και ακολουθεί η Χαλκιδική με 17,3 άτομα.
Η εποχικότητα της λειτουργίας των ξενοδοχείων επηρεάζει τον αριθμό των μισθωτών. Κατά μέσο όρο στα ελληνικά ξενοδοχεία απασχολούνται 7,29 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και 0,88 μερικής απασχόλησης. Το 75% του συνόλου των μισθωτών στα ξενοδοχεία είναι γυναίκες.
Η μελέτη του ΙΤΕΠ καταλήγει στις ακόλουθες διαπιστώσεις:
- Οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν μεγάλο μη μισθολογικό κόστος για την πρόσληψη των πρώτων εργαζομένων, με αποτέλεσμα να προτιμούν να τα «βγάλουν πέρα μόνοι τους». Το ΙΤΕΠ εισηγείται να επιτρέπεται η απασχόληση με μορφή που να μην επιβαρύνει τον εργοδότη με το μη μισθολογικό κόστος.
- Μέτρα ενίσχυσης της μερικής απασχόλησης θα ενίσχυαν την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.
- Οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό αφορούν την υποδοχή, την κουζίνα και τη διαχείριση των ορόφων.
- Ολο το προσωπικό των ελληνικών ξενοδοχείων έχει ανάγκη από κατάρτιση, με εξαίρεση τις διευθυντικές θέσεις.