ΕΕΚΤ: Εξίσου σημαντικές με τον τουρισμό οι κινητές επικοινωνίες για την οικονομία

Στην πρώτη θέση της εμπιστοσύνης των πολιτών ο κλάδος
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 18:54
UPD:22:56
SHUTTERSTOCK

Το 58% δήλωσε πως το επόμενο κινητό του θα είναι smartphone, ενώ ενδεχόμενη μείωση των χρεώσεων θα οδηγούσε έναν στους δύο ερωτηθέντες σε μεγαλύτερη χρήση Internet.

A- A A+

Εξίσου σημαντικός με τον κλάδο του τουρισμού είναι ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με έρευνα αγοράς της QED, την οποία επικαλείται η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Κατά τα πορίσματα της έρευνας, πρόκειται για τον πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο, και βρίσκεται στην πρώτη θέση της εμπιστοσύνης των ελλήνων πολιτών, με το 75% των ερωτηθέντων καταναλωτών να θεωρεί ότι το μέλλον της κινητής είναι το mobile Internet. Το 58% δήλωσε πως το επόμενο κινητό του θα είναι smartphone, ενώ ενδεχόμενη μείωση των χρεώσεων θα οδηγούσε έναν στους δύο ερωτηθέντες σε μεγαλύτερη χρήση Internet.

Οι προοπτικές παρουσιάζονται ευοίωνες όσον αφορά στη χρήση υπηρεσιών δεδομένων, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την επετειακή μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) για τα 20 χρόνια του κλάδου στην ελληνική αγορά, αν η Ελλάδα τα επόμενα έτη ακολουθήσει τους ρυθμούς αύξησης της χρήσης δεδομένων της Ευρώπης, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,2% ή 2,4 δισ. ευρώ, ενώ τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν κατά 956 εκ. ευρώ.

Περαιτέρω ανάπτυξη αναμένεται να επέλθει και από τον κλάδο των εφαρμογών, ο οποίος εάν ακολουθήσει τις διεθνείς τάσεις, θα αναπτύσσεται με ρυθμό 40% ετησίως, ξεπερνώντας το 2017 τα 2,1 δισ. ευρώ σε κύκλο εργασιών. Επίσης, κατά τη μελέτη του ΟΠΑ, τα τελευταία 8 χρόνια, ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη μείωση τιμών στην ελληνική οικονομία.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή πορεία του κλάδου της κινητής επικοινωνίας χαρακτηρίζεται η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, με πάγιο αίτημα των παρόχων να είναι η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των υποδομών, των Ν4053/2012 και Ν4070/2012, καθώς και η επανεξέταση της έμμεσης φορολογίας των υπηρεσιών, με στόχο τη μείωση του κόστους για τον τελικό καταναλωτή και την αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών δεδομένων.

Τα συμπεράσματα των δύο ερευνών παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων από την εμφάνιση του κλάδου στην ελληνική αγορά. Όπως επισημαίνεται από την ΕΕΚΤ, ο κλάδος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σταθερότερους επενδυτές της ελληνικής οικονομίας με σύνολο επενδύσεων, από το 1993 μέχρι και το 2012, 7 δισ. ευρώ. Την περίοδο 1995-2001, ο κλάδος επένδυε σχεδόν το 30% των εσόδων του, ενώ κατά την περίοδο ωρίμανσής του και εν μέσω οικονομικής κρίσης, το ποσοστό των επενδύσεων έφτασε κατά μέσο όρο το 11% (2002-2012). Όσον αφορά τη συνεισφορά στο ΑΕΠ, από το 2006 κυμαίνεται συνολικά στο 7%.

Προτεινόμενα για εσάς