Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2003 13:45
UPD:14:02

ΟΡΙΑΚΕΣ μεταβολές σημειώνουν τα futures στη Wall Street εν αναμονή της ανακοίνωσης κρίσιμων στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, η ανεργία διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο 6,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού από 6,1% τον Αύγουστο, ενώ τα μισθολόγια μειώθηκαν κατά 25.000 έναντι μείωσης κατά 93.000 τον Αύγουστο. Τα επίσημα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας σημείωσε αύξηση την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι νέες παραγγελίες στη μεταποίηση έδειξαν κάθετη υποχώρηση, παρουσιάζοντας την εικόνα μιας ασταθούς ανάκαμψης http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/03/830059.htm .

Στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί ο δείκτης ISM για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον αμερικανικό τομέα υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο παραπάνω δείκτης διαμορφώθηκε στις 63 μονάδες το Σεπτέμβριο από 65,1 μονάδες τον Αύγουστο.

Στις 13:17 (ώρα Ελλάδος) η προθεσμιακή τιμή στο δείκτη Dow Jones υποχωρούσε κατά 4 μονάδες, ενώ εκείνη στο Nasdaq σημείωνε ανεπαίσθητη άνοδο.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των αμερικανικών μετοχών στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, ανοδικά κινούνται οι εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού Siebel Systems. Η μετοχική τιμή της τελευταίας στη Φρανκφούρτη ενισχύεται κατά 3,89%.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθεί και ο τίτλος της Nokia. Aναλυτής της Nomura Internatonal αναβάθμισε την επενδυτική του πρόταση για τη φινλανδική μετοχή σε «αγορά» από «ουδέτερη» εκτιμώντας ότι τα κέρδη της εταιρείας στο τέταρτο τρίμηνο θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση. Ο τίτλος της Nokia στο Ελσίνκι σημειώνει άνοδο άνω του 2%.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα νέα από το χώρο των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Yukos, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, διέψευσε σήμερα ότι υπήρξε συμφωνία με την αμερικανική ExxonMobil για τη συμμετοχή της στην εταιρεία του.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας των Financial Times, η ExxonMobil διαπραγματεύεται την εξαγορά του 40% έως 50% της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας αντί 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, θέμα ημερών είναι η συμφωνία συγχώνευσης των περιουσιακών στοιχείων της Vivendi Universal στον τομέα της ψυχαγωγίας στις ΗΠΑ με το τηλεοπτικό δίκτυο της General Electric, NBC. Την πεποίθησή του για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξέφρασε ο πρόεδρος της GE, Τζέφρεϊ Ίμελτ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/02/828947.htm . Η μετοχική τιμή της General Electric στην Ευρώπη ενισχύεται κατά 15 σεντς.

Στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης εξακολουθούν να επικρατούν ανοδικές τάσεις, το ευρώ έχει υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 1,17 δολαρίων, ενώ η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου υποχωρεί κατά 0,64%, στα 29,65 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,20% και 0,22% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα