Η «έξυπνη» και «συνετή» δημοσιονομική προσαρμογή σε συνδυασμό με οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν, το μείγμα πολιτικής που θα πρέπει να συνεχιστεί το 2013 στην Ε.Ε.
Μόνο έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, απασχόληση και προσέλκυση «στοχευμένων και παραγωγικών» επενδύσεων, είπε ο φινλανδός επίτροπος, μιλώντας σήμερα στη γνωστή «δεξαμενή σκέψης» European Policy Center (EPC).
Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ο Όλι Ρεν παραδέχτηκε ότι το 2012 ήταν χρονιά κρίσης για την Ε.Ε. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι έγιναν βήματα προόδου και ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις που διασφαλίζουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Όσον αφορά το 2013, ο ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι, αν και διαφαίνεται βελτίωση του κλίματος, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει αδύναμη και οι μήνες που ακολουθούν είναι δύσκολοι. Εκτίμησε, πάντως, ότι εντός του 2013 η Ευρώπη θα επιστρέψει σταδιακά σε ρυθμούς ανάπτυξης, με την ανάκαμψη να γίνεται αισθητή προς το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, για να ανακάμψει η Ευρωζώνη θα πρέπει να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας. «Η ανάκαμψη είναι καθ' οδόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση των εξαγωγών στην Ιρλανδία και την Ισπανία, αλλά και τη σταδιακή ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της περασμένης δεκαετίας στην Ελλάδα.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι στην ανάκαμψη πρέπει να συμβάλουν και οι χώρες με πλεόνασμα, όπως η Γερμανία, η οποία θα πρέπει να ανοίξει την αγορά υπηρεσιών της και να αυξήσει τους μισθούς της.
Ο Όλι Ρεν επεσήμανε επίσης την ανάγκη να βρεθούν νέοι τρόποι προσέλκυσης «παραγωγικών» επενδύσεων, να δοθεί μεγαλύτερη πρόσβαση στις ΜΜΕ για χρηματοδότηση, να συνεχιστεί η εμβάθυνση της ΟΝΕ και κυρίως να συνεχιστεί ο δρόμος της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αναφερόμενος στα ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Ε.Ε., και ειδικότερα στους νέους, τόνισε πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά».
Καταλήγοντας, ο ευρωπαίος επίτροπος είπε: «Ο ασθενής μας μπορεί να βγήκε από την εντατική, αλλά θα χρειαστεί λίγος καιρός ακόμη μέχρι να πάρει εξιτήριο. Οποιαδήποτε αστοχία θα ήταν ασυγχώρητη. Πρέπει να παραμείνουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να δώσουμε νέα πνοή στην ευρωπαϊκή οικονομία».
Πηγή: ΑΜΠΕ