Γ. Στουρνάρας: Προαπαιτούμενο για τη δόση το φορολογικό ν/σ

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νέο φορολογικό
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 23:30
UPD:12/01/2013 04:21

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο γίνεται εξοικονόμηση με δίκαιο τρόπο ενώ τόνισε ότι έγιναν ήδη σημαντικές βελτιώσεις.

A- A A+

Υπερψηφίστηκε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Δεκτά κατά πλειοψηφία έγιναν τα άρθρα 1,3,6 και 10, για τα οποία είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ναι» ψήφισαν ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ειδικότερα, στις ονομαστικές ψηφοφορίες που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το άρθρο 1 υπερψηφίστηκε με ψήφους 162 έναντι 126, το άρθρο 3 υπερψηφίστηκε με ψήφους 162 έναντι 164 και 2 «παρών», το άρθρο 6 υπερψηφίστηκε με ψήφους 162 έναντι 121 και 4 «παρών» και το άρθρο 10 υπερψηφίστηκε με ψήφους 162 έναντι 124 και 2 «παρών».

Νωρίτερα, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε πως το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο υπουργός υποστήριξε ακόμα ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται εξοικονόμηση με δίκαιο τρόπο καθώς συμβάλλει στην κάλυψη του κενού με 2,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα έπρεπε να εξοικονομηθεί με περαιτέρω περικοπές και συντάξεις.

Συνεχίζοντας, είπε ότι με την «πολύτιμη» βοήθεια των κομμάτων της κυβέρνησης έγιναν ήδη σημαντικές βελτιώσεις, όπως η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δικαιότερη κατανομή επιβαρύνσεων. Μάλιστα ανέφερε πως η επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων είναι μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Απαντώντας στις διαμαρτυρίες του Νότη Μαριά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ότι το πλεόνασμα δεν μοιράζεται υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά Ελλήνων, ο κ. Στουρνάρας διεμήνυσε ότι μειώνει το χρέος και ωφελεί τις επόμενες γενιές. «Μειώνω το χρέος και αυτό είναι ευθύνη, το να το μοιράσω είναι ανεύθυνο. Είστε λαϊκιστής και παίζετε με τον πόνο του ελληνικού λαού», υπογράμμισε.

Πάντως ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως δεν κατέστη δυνατό να γίνουν αποδεκτές αρκετές από τις τροπολογίες που κατατέθηκαν εξαιτίας του υψηλού δημόσιου κόστους.

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε ακόμα στις θυσίες του ελληνικού λαού, λέγοντας πως «πιάνουν τόπο» αφού η οικονομία προσαρμόζεται. Επιπλέον παρέθεσε μια σειρά από παραδείγματα όπως το «κούρεμα» του χρέους και η μείωση των επιτοκίων, τα οποία χαρακτήρισε «δώρα» προς την Ελλάδα. Ακόμα, ο υπουργός σημείωσε πως ο προϋπολογισμός πήγε καλύτερα από τους στόχους, επέστρεψαν οι καταθέσεις στη χώρα και εκτίμησε για το 2013 ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι περίπου ισοσκελισμένο.

Αναφερόμενος στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και το κατεπείγον της διαδικασίας, αρνήθηκε τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας πως οι πράξεις έχουν ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στερείται πλήρως εποικοδομητικών προτάσεων. «Το όχι σε όλα δεν είναι εποικοδομητική πρόταση. Ασκείτε την πολιτική του ξένοιαστου καβαλάρη ή όπως το λέει ο λαός, τζάμπα μάγκες», παρατήρησε ο κ. Στουρνάρας.

Για την προσεχή συνάντηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, είπε ότι ο κ. Τσίπρας θα δώσει τα διαπιστευτήριά του στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε πως υπάρχει «ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού».

Προηγουμένως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, είχε κατηγορήσει τον κ. Στουρνάρα πως δεν απαντά στα ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είχε αξιώσει να ιευκρινίσει ο υπουργός Οικονομικών, τι θα κάνει με τις υπό απόλυση 300 καθαρίστριες του υπουργείου του. «Δεν μπορεί να κάνουν εταιρεία. Δεν είναι εργολάβοι», είχε πει ο κ. Λαφαζάνης.

«Το υπουργείο έχει προτείνει να απασχοληθούν νόμιμα οι καθαρίστριες με εταιρεία. Είναι κρίμα να τις εκμεταλλεύεστε και να κάνετε επίδειξη ευαισθησίας σε βάρος των φτωχών γυναικών», ανταπάντησε ο υπουργός.

Αποφασισμένος να πατάξει τη φοροδιαφυγή ο Γ. Μαυραγάνης

Των διατάξεων του νομοσχεδίου υπεραμύνθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής να συνεχιστεί.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσιες απολαβές κάτω των 25.000 ευρώ προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση, ενώ υποστήριξε ότι με νέο τρόπο φορολόγησης της επιχειρηματικότητας, προκύπτει δικαιότερο φορολογικό αποτέλεσμα, καθώς δαπάνες που παλαιότερα δεν υπολογίζονταν για τον φόρο, πλέον υπολογίζονται.

«Τα "μπλοκάκια" εντάσσονται πλέον στις μισθωτές υπηρεσίες. Δηλώνονται πλέον, όλα τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να καταρτίζεται ένα τμήμα του περιουσιολογίου. Δεν προβλέπεται πλέον απόρριψη των βιβλίων, παρά μόνον "όταν δεν μπορεί να επιδειχθεί τίποτα στις αρχές". Καταργούνται οι περαιώσεις και παρατείνεται η απόσυρση των αυτοκινήτων. Θεσπίζεται η προαιρετική υπαγωγή των επαγγελματικών μισθώσεων στο ΦΠΑ», πρόσθεσε.

Δυσμενέστερες είναι οι προβλέψεις για τις ανώνυμες εταιρείες, ο ονομαστικός συντελεστής φορολόγησης των οποίων αυξάνεται από 20% σε 26%, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, «στην κατανομή του φορολογικού βάρους, οι εταιρείες έχουν το δικό τους μερίδιο». Η συνολική επιβάρυνσή τους, ωστόσο, μειώνεται από το 40% στο 32%, λόγω του συστήματος φορολογίας των μερισμάτων. Επίσης, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, η φορολόγηση των ομορρύθμων εταιρειών τελείται κατά 100% επί της εταιρείας, με δυνατότητα -σε περίπτωση που το επιθυμούν- να εξομοιωθούν φορολογικά με τις ανώνυμες. Τέλος, για τις ετερόρρυθμες, κλείνει πλέον το «παραθυράκι» του νόμου, να φορολογείται ο ετερόρρυθμος με 20% για τη συντριπτική πλειοψηφία των κερδών.

«Αυτά τα μέτρα, είναι δύσκολα. Θα μας βοηθήσουν, όμως, να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση της προσαρμογής, για να περάσουμε στη φάση της προοπτικής. Θα πρέπει όλοι να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας στον κόσμο και να σταματήσουμε να φέρνουμε το μήνυμα της κατάθλιψης», συμπλήρωσε.

Ντ. Μπακογιάννη: Συντηρείται να ασταθές φορολογικό τοπίο

Τις επιφυλάξεις της για το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο επανέλαβε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει να γίνουν με πιο αποδοτικό τρόπο.

Η κ. Μπακογιάννη αναγνώρισε τα «αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα» του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, τη μεταστροφή των απόψεων των εταίρων για την Ελλάδα, την αρχή αποπληρωμής των κρατικών υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα και της όποιας ρευστότητας παρατηρείται στην αγορά.

Δυστυχώς, όμως, πρόσθεσε, «συνεχίζουμε να είμαστε δέσμιοι αντιαναπτυξιακών πρακτικών». «Δεν συζητάμε μια συνολική, βαθιά φορολογική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Συνεχίζεται μια πρακτική που συντηρεί ένα ασταθές φορολογικό τοπίο. Οικογενειακοί προϋπολογισμοί ανατρέπονται, μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει», σημείωσε.

Η βουλευτής τόνισε ότι χρειάζεται να πέσουν οι φορολογικοί συντελεστές και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ακριβώς «γιατί το κράτος θα πρέπει να εισπράξει περισσότερα».

Ζήτησε τέλος εκ νέου πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, προβλέποντας πως με τις επιστροφές φόρου στο πετρέλαιο και τα πρόστιμα που θα επιβάλλει η Ε.Ε. για την περιβαλλοντική ρύπανση από τα τζάκια, «η σούμα για το κράτος θα είναι αρνητική».

Π. Καμμένος: Το φορολογικό νομοσχέδιο οδηγεί στην εξαθλίωση

Νομοσχέδιο που συμβάλλει στο σχέδιο εξαθλίωσης του ελληνικού λαού χαρακτήρισε το φορολογικό ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, επιμένοντας παράλληλα στα περί αντισυνταγματικότητάς του.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ. Καμμένος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε αποφάσεις «εθνικά επικίνδυνες», προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα «ουσιαστικά δεν καλύπτει ούτε την αρχή της δεδηλωμένης», καθώς ψηφίζεται με πλειοψηφία βουλευτών μικρότερη των 151.

«Οι φόροι απ' το 2009 αυξήθηκαν 70 φορές. Μπήκαν εννέα έκτακτες εισφορές. Περικόπηκαν 20 φορές οι συντάξεις, καταργήθηκαν όλα τα επιδόματα, εξαπλασιάστηκε ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά τα έσοδα είναι τα ίδια. Κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν θα επιβιώσουν απ' το κρύο αυτό το χειμώνα. Θα πεθάνουν Έλληνες, γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει την εντολή της τρόικας να φορολογήσει βαριά το πετρέλαιο θέρμανσης», ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Επτακόσιες χιλιάδες Έλληνες και νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα. Τρία εκατομμύρια είναι οι φτωχοί στην πατρίδα μας. 80% αυξήθηκαν τα συσσίτια που γνωρίζουμε. Το 57% των νέων είναι άνεργοι. Από το 2009, έχει μπει λουκέτο σε 500.000 επιχειρήσεις. Από το 2012, το 13% των παιδιών μας σταμάτησε το σχολείο», σημείωσε, προσθέτοντας:

«Όσοι έχουν σπίτι θα παραδώσουν τα κλειδιά τους στο κράτος. Και το κράτος θα παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού του Έλληνα στους τραπεζίτες δανειστές. Αυτό είναι η κατάργηση της ιδιωτικής περιουσίας».

Όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος, η λύση για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είναι η εφαρμογή της «σεισάχθειας». «Να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να τους δοθεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Δεχθείτε τη ρύθμιση των οφειλομένων απ' το Δημόσιο στις επιχειρήσεις», πρότεινε, ζητώντας παράλληλα να καταρτιστεί ένα φορολογικό νομοσχέδιο με συντελεστές φόρου 8-10%, «ώστε να μπορεί η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική απέναντι στις γύρω χώρες».

Ν. Μιχαλολιάκος: Αδικο και αναποτελεσματικό το φορολογικό

Αδικες και αναποτελεσματικές χαρακτήρισε τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Αγόραζαν οι μικρομεσαίοι δύο-τρία διαμερίσματα για κάποια νοίκια και κάποια έσοδα. Αυτοί τιμωρούνται. Υπάρχουν δέκα διαφορετικοί φόροι για τα ακίνητα. Εκεί που μπορούν εύκολα να βρουν τα χρήματα, δεν βλέπουμε να υπάρχει και καμία σοβαρή μέριμνα, έρευνα, πραγματική διάθεση για τιμωρία και κάθαρση», επισήμανε.

Χαρακτήρισε επίσης «εξοντωτικό» το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. «Για το κίνημά μου, δεν υπάρχει πιο άδικος φόρος απ' τον έμμεσο. Είναι άδικο να πληρώνει ο φτωχός συνταξιούχος, το ίδιο με τον μεγαλοεπιχειρηματία και τον εφοπλιστή. Αντί να κερδίσει όμως το κράτος, έχασε. Ταυτόχρονα έχουμε λαθραία τσιγάρα, όπως την δεκαετία του '50. Γίνεται εμπόριο και της φορολογικής ταινίας απ' τα περίπτερα. Εκεί έχει καταντήσει η Ελλάδα», παρατήρησε.

Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση πως «όλα αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα αποτύχουν». «Μακάρι να επιτύχουν. Γιατί εγώ βλέπω την ανεργία να αυξάνει και την οικονομία ήδη κατεστραμμένη. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο. Καταστρέφεται η χώρα. Ο καθείς ας διαλέξει το δρόμο που πρέπει να πάρει», κατέληξε.

Επικρίσεις Αλ. Παπαρήγα για το καθεστώς συλλογής αποδείξεων

Κριτική για το νέο καθεστώς συλλογής αποδείξεων άσκησε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση υποχρεώνει στην τήρηση αποδείξεων σε ποσοστό 25% επί των εισοδημάτων, εξαιρεί όμως από αυτές τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Η ΔΕΗ είναι έξοδο πολυτελείας; Αν δεν έχουμε τις αποδείξεις της ΔΕΗ πως θα τις μαζέψουμε τις αποδείξεις; Με τα μπρόκολα και τα λάχανα; Δεν μπορεί να βγάζετε έξω τα έξοδα πρώτης ανάγκης. Θα πάμε στη λάμπα πετρελαίου; Εδώ και με μηδέν έσοδα, αν έχει ένα σπίτι θα πληρώσει 1.200-1.500 ευρώ», παρατήρησε η κ. Παπαρήγα.

Προτεινόμενα για εσάς