Αδύναμο παραμένει το ευρώ

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2002 13:21
UPD:13:24

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται και σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου μετά από αυξανόμενες ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει γρηγορότερα από την ευρωπαϊκή.

Στις 13:10' ώρα Ελλάδος, το ευρώ ισοδυναμούσε με 86,3 σεντς από 86,42 σεντς αργά χθες το βράδυ, ενώ νωρίς το πρωί υποχώρησε μέχρι τα 85,98 σεντς, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών (85,67 σεντς).

Όπως ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2001, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση κατά 1%.

«Όλα τα νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο», δήλωσε στο "Bloomberg" στέλεχος ιαπωνικής τράπεζας. Προέβη, επίσης, στην εκτίμηση ότι το δολάριο θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά έναντι των ανταγωνιστών του, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ανακάμψει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2001.

Την παραπάνω άποψη ισχυροποιούν τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη. Συγκεκριμένα, o δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε για δεύτερο κατά σειρά μήνα τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις 97,3 μονάδες υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών αλλά και το επίπεδο των 94,6 μονάδων του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο για δεύτερο κατά σειρά μήνα.

Θετικά αναμένεται να είναι και τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα και αύριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, ο δείκτης NAPM για τη μεταποιητική δραστηριότητα στο Σικάγο αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2000, ενώ αύξηση σημείωσε τον ίδιο μήνα, σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις, η οικοδομική δραστηριότητα.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε χθες να διακόψει την επιθετική πολιτική μείωσης των επιτοκίων επισημαίνοντας ότι η προοπτική οικονομικής ανάκαμψης έxει γίνει περισσότερο ορατή. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υπάρxουν κίνδυνοι εξασθένησης της οικονομίας και ότι είναι έτοιμη να δράσει εκ νέου, εάν η παραπάνω πρόβλεψη δεν επαληθευθεί.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα