Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2013 14:28
A- A A+

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του «μαύρου χρυσού», υπό το βάρος των ανησυχιών για τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ. Τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα περιορίζουν, πάντως, τις απώλειες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε τη συμφωνία για την αποφυγή του λεγόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού», την οποία, όμως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χαρακτηρίζει ανεπαρκή.

Την ίδια ώρα, ο οίκος Moody’s προειδοποιεί πως χρειάζονται περισσότερα μέτρα από τις ΗΠΑ προκειμένου να αποτραπεί αρνητική αξιολόγηση του αξιόχρεού της.

Στις 14:04 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 60 σεντς στα 111,87 δολάρια το βαρέλι, έχοντας καταγράψει κέρδη άνω του 1% την Τετάρτη. Ανοδο 54 σεντς, στα 92,58 δολάρια το βαρέλι, σημείωνε και η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού.

Οι αναλυτές αναμένουν πτώση των τιμών πετρελαίου το 2013, καθώς η προσφορά είναι πλέον μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Ενδεικτικό είναι ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε υψηλό 19 ετών, ενώ σε επίπεδα – ρεκόρ ανήλθε πέρυσι και η ρωσική παραγωγή.

Προτεινόμενα για εσάς