Alpha Bank: Με προκλητική ανισομέρεια επιβαρύνονται οι συνεπείς φορολογούμενοι

Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 20:47
UPD:20:54
A- A A+

Αντί να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια για έγκαιρη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το ελληνικό δημόσιο, επιβάλλονται νέοι φόροι στους συνεπείς φορολογούμενους θέτοντας νέα εμπόδια στην ανάκαμψη της οικονομίας ενώ ταυτόχρονα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ασυνεπών φορολογουμένων διογκώνονται, επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank.

Παρά τις εξαιρετικά ικανοποιητικές εξελίξεις στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, οι οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι οι εξελίξεις στο φορολογικό σύστημα αποτελούν μια εξαιρετικά επώδυνη αποτυχία των κρατικών υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την είσπραξη των φόρων και των έκτακτων εισφορών.

Οι υπηρεσίες αυτές, επισημαίνεται στο δελτίο, έχουν επιτρέψει την έξαρση της φοροδιαφυγής σε μια περίοδο κατά την οποία οι συνεπείς φορολογούμενοι, ακόμη και οι χαμηλόμισθοι, επιβαρύνονται υπέρμετρα με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις επωμιζόμενοι με προκλητική ανισομέρεια το βάρος της απολύτως αναγκαίας αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας και της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς.

Παρά την ύπαρξη ενός τεράστιου ποσού ληξιπρόθεσμων οφειλών από φορολογούμενους με σχετικά υψηλά ή πολύ υψηλά εισοδήματα, οι εισπράξεις από τους άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών στο 11μηνο του 2012 ήταν ελάχιστες, στα 1,66 δισ. ευρώ, και σημαντικά εκτός στόχων.

Ακόμα η Alpha υποστηρίζει ότι η εμμονή της κυβέρνησης να αντλήσει έσοδα από την αγορά ακινήτων, καταδεικνύει την παταγώδη αποτυχία συλλογής φόρων σε άλλους τομείς στους οποίους η φοροδιαφυγή οργιάζει. «Είναι προφανές ότι η φορολόγηση της περιουσίας με όρους οιονεί κατάσχεσης δεν πρόκειται να αντισταθμίσει την αδικία που υφίστανται οι συνεπείς φορολογούμενοι και την κοινωνικά απαράδεκτη επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων μέσω της περικοπής μισθών και συντάξεων και της έκρηξης της ανεργίας».

Τέλος, όπως υποστηρίζεται, για την επίτευξη της ανάκαμψης και για την επαναφορά της οικονομίας σε ομαλή λειτουργία, εξακολουθεί να είναι απολύτως αναγκαίος ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος της χώρας και η άρση των στρεβλώσεων αντιαναπτυξιακού χαρακτήρα.

Προτεινόμενα για εσάς