CEBR: Μια δύσκολη δεκαετία για το ευρώ

Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2012 10:14

A- A A+

Δέκα χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την εποχή καθιέρωσης του ευρώ και ξημερώνει μια πολύ δύσκολη 10ετία για το ενιαίο νόμισμα. Το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) θεωρεί σχεδόν σίγουρη την κατάρρευση του ευρώ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ αυξημένες πιθανότητες διάσπασης της Ευρωζώνης διακρίνει και η Standard Chartered.

«Φαίνεται ότι η αντίστροφή μέτρηση για τη διάσπαση του ευρώ αρχίζει το 2012», αναφέρεται στη σχετική έκθεση του CEBR. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας -και με πιθανότητες 60%- τουλάχιστον μία χώρα (ενδεχομένως και περισσότερες) θα έχουν αποχωρήσει από την Ευρωζώνη μέχρι τα τέλη του έτους», εκτιμά ο Ντάγκλας ΜακΓουίλιαμς, διευθύνων σύμβουλος του CEBR.

Ο κ. ΜακΓουίλιαμς προσθέτει ότι είναι σχεδόν σίγουρο για την Ελλάδα ότι θα αποχωρήσει από τη Ζώνη του Ευρώ, ενώ διακρίνει αυξημένες πιθανότητες να ακολουθήσει και η Ιταλία. «Για να επιβιώσει το ευρώ μακροπρόθεσμα, χρειάζεται οι χώρες - μέλη να είναι ανταγωνιστικές και να έχουν οικονομική ανάπτυξη, ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώνουν τα χρέη τους», καταλήγει ο κ. ΜακΓουίλιαμς.

Δυσοίωνες προοπτικές για την Ευρωζώνη, το 2012, προβλέπει και η Standard Chartered, με αυξημένες πιθανότητες αποχώρησης χωρών από το ευρώ, όπως διαπιστώνει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Πίτερ Σαντς, σε συνέντευξή του στη «Sunday Telegraph». «Νομίζω ότι οι πιθανότητες αποχώρησης έχουν αυξηθεί, διότι τα σχέδια επίλυσης του προβλήματος δεν έχουν πείσει τις αγορές», καταλήγει ο κ. Σαντς.

Τα σενάρια διάσπασης και οι χρηματοδοτικές ανάγκες των υπερχρεωμένων χωρών πίεσαν, χθες, το ευρώ σε νέα χαμηλά 10ετίας έναντι του γιεν -κάτω από τα 100 γιεν- και κοντά σε χαμηλά 12μήνου έναντι του δολαρίου.

Προτεινόμενα για εσάς