Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, στη διάρκεια επίσκεψής της στην Πρετόρια.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν βεβαιώσει και επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητά τους (να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ), εμείς μπορούμε να το υποστηρίξουμε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάρρευσης του κοινού νομίσματος. «Το 2012 θα είναι το τέλος του ευρώ; Η απάντησή μου είναι: δεν το πιστεύω. Είναι απίθανο η νομισματική μονάδα να εξαφανιστεί το 2012», σημείωσε.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι τα στοιχεία για την παγκόσμια ανάπτυξη θα «αναθεωρηθούν προς τα κάτω» για το 2012, σημειώνοντας ότι οι σχετικές εκτιμήσεις θα δημοσιοποιηθούν γύρω στις 25 Ιανουαρίου.
Προειδοποίησε ακόμη ότι οι αφρικανικές χώρες θα υποφέρουν αν δεν ρυθμιστεί το 2012 η κρίση του ευρώ. «Οι χώρες θα υποφέρουν από συμφορές αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κρίση του ευρώ», υπογράμμισε, αναφερόμενη στις χώρες της Αφρικής και ιδιαίτερα στη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία, την οποία επισκέφθηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Σόρος: Καταστροφικές οι συνέπειες μιας πιθανής κατάρρευσης του ευρώ
Στο μεταξύ, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ευρώ και διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Εάν το (ευρωπαϊκό) κοινό νόμισμα κατέρρεε, αυτό θα οδηγούσε στη διάλυση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», ανέφερε ο Σόρος. Υποστήριξε επίσης ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι «περισσότερο σοβαρή» σε σχέση με την κρίση του 2008.
Ο μεγαλοεπενδυτής επισήμανε τέλος ότι στο άμεσο μέλλον, μερικές από τις χώρες της ευρωζώνης μπορεί να χρειαστεί να λάβουν περισσότερα μέτρα λιτότητας λόγω των ανισορροπιών μεταξύ των χωρών που δανείζουν και αυτών που δανείζονται.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο