Ημιυπαίθριοι: Παράταση προθεσμίας για την πρώτη δόση

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012 10:05
UPD:21:13

A- A A+

Έκπτωση 8% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής από τους ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων χώρων κατά το χρόνο καταβολής της δεύτερης δόσης του ειδικού προστίμου για τη διατήρηση τους, προβλέπει διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την ποινική προστασία του Περιβάλλοντος που κατατέθηκε χθες στη Βουλή (βλ. συνημμένο).

Επίσης, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του εν λόγω ειδικού προστίμου παρατείνεται για ένα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου, για την περίπτωση που έχει αποσταλεί μέχρι την 23.12.2011 το ειδικό έντυπο υπολογισμού του προστίμου και εφόσον καταβληθούν και προσαυξήσεις 2% επί του ποσού της πρώτης δόσης.

Σε περίπτωση που δεν έχει αποσταλεί μέχρι 23.12.2011 το ειδικό έντυπο υπολογισμού του προστίμου, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης είναι δύο μήνες από την αποστολή του ειδικού εντύπου υπολογισμού του και πάντως το αργότερο μέχρι την 31.3.2012.

Εκτός από την παράταση της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου, προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού, στην περίπτωση που έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011, του ειδικού προστίμου που έχει καταβληθεί για τους ημιυπαίθριους με το ποσό του ειδικού ενιαίου προστίμου του ν. 4014/2011 που αφορά στη ρύθμιση των αυθαιρέτων.

Κατά τ' άλλα, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών, της 2008/99/ΕΚ που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω ποινικού δικαίου, και της 2008/98/ΕΚ που αφορά στα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, στο θέμα της ποινικής προστασίας του περιβάλλοντος το προτεινόμενο νομοσχέδιο στοχεύει στη δημιουργία ενός συστήματος ποινικής προστασίας που αποβλέπει στη θέσπιση αποτρεπτικών, αναλογικών και αποτελεσματικών κυρώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε η Πολιτεία, από ένα διευρυμένο πλαίσιο νομοθετικών παρεμβάσεων, να ανταποκριθεί πληρέστερα και πιο ολοκληρωμένα στις νέες απαιτήσεις και τους προσανατολισμούς του κοινοτικού περιβαλλοντικού κεκτημένου.

Σχετικά με το θέμα της παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων, το σχέδιο νόμου τροποποιεί ριζικά την τρέχουσα νομοθεσία για τα απόβλητα και αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των αποβλήτων. Επιπλέον, ενοποιεί και εκσυγχρονίζει την υφιστάμενη νομοθεσία για τα απόβλητα, αποσαφηνίζοντας παράλληλα κάποιες σημαντικές έννοιες και διατάξεις, όπως το ότι ποροσδιορίζει σαφέστερα τον ορισμό του αποβλήτου, δίνει μεγαλύτερη έμφαση και επεκτείνει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», εφαρμόζει μια αναθεωρημένη ιεράρχηση ως προς τις προτεραιότητες στη διαχείριση των αποβλήτων. Ακόμα, τίθενται αυστηρότερες απαιτήσεις, ώστε να επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων και υπάρχει πια η υποχρέωση για τη χώρα μας να καταρτίσει και να υλοποιήσει περιεκτικά σχέδια διαχείρισης των αποβλήτων.

Προτεινόμενα για εσάς