Αισιόδοξος για το PSI o Ευ.Βενιζέλος

Ανήσυχη εμφανίζεται η Standard & Poor's
Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012 14:07
UPD:19:22
A- A A+

«Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στους Financial Times μετά τη διακοπή των συνομιλιών κυβέρνησης και εκπροσώπων των πιστωτών για το PSI, που προκάλεσε έντονη ανησυχία για την έκβαση του εγχειρήματος.

«Παραμένω δεσμευμένος και πεπεισμένος ότι θα επικρατήσει η λογική γιατί η πρωτοβουλία αυτή είναι προς το κοινό συμφέρον της Ελλάδας, των ιδιωτών πιστωτών της και όλων των θεσμικών εταίρων της», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ο κ. Βενιζέλος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

«Θέλουμε να δούμε ανάκτηση της εμπιστοσύνης, μία αλλαγή της ψυχολογίας, ώστε να επιστρέψουν οι καταθέσεις και να αυξηθεί η ρευστότητα», επισήμανε.

Σχετικά με το ποσό που θα χρειαστεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα φτάσει τα 40 δισ. ευρώ από τα 130 δισ. που προβλέπονται στη νέα δανειακή σύμβαση.

«Το ποσό αυτό θα αρκούσε, κατά την άποψή μου, για να καλύψει τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος» εκτίμησε.

Εν τω μεταξύ, πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, η οποία δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτών πιστωτών της χώρας, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Οι ιδιώτες πιστωτές ανακοίνωσαν χθες ότι αναστέλλουν τις διαπραγματεύσεις τους με την Αθήνα για τους τρόπους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

S&P: Ανησυχία για τη διακοπή των συνομιλιών

Πάντως, την ανησυχία του για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών της για το PSI εξέφρασε σήμερα ο Μόριτς Κρέμερ, υπεύθυνος για τη αξιολόγηση των κρατών στην Ευρώπη στη Standard and Poor's.

Ο κ. Κρέμερ εμφανίστηκε ανήσυχος για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει καν επανάληψη αυτών των διαπραγματεύσεων.

Προτεινόμενα για εσάς