Τη συνέχιση των διαβουλεύσεων ώστε να διαμορφωθεί το ταχύτερο το οριστικό σχήμα του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) αποφάσισε το Eurogroup που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου οικονομικών, στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου («κούρεμα» 50%) ενώ με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα λήξεων ελληνικών ομολόγων, ειδικότερος στόχος είναι η επίσημη προσφορά για τη διαδικασία ανταλλαγής του ελληνικού χρέους να γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.
Το Eurogroup συζήτησε την επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που ετοίμασε η τρόικα ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2020 το δημόσιο χρέος θα κινείται στην περιοχή του 120% του ΑΕΠ. Όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, κρίσιμη παράμετρος από την άποψη αυτή είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά βεβαίως έως έναν βαθμό και το επιτόκιο των κουπονιών των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Σύμφωνα πάντα με τους κύκλους του υπουργείου, όπως ρητά προβλέπει η απόφαση της 26/10 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Eurogroup συνέδεσε το PSI με το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (ύψους 130 δισ. ευρώ, που προστίθενται στα 110 δισ. ευρώ του αρχικού προγράμματος), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την πορεία εφαρμογής και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα.
Οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν ακόμη πως οι βασικές δεσμεύσεις, όπως έχει τονιστεί κατʼ επανάληψη στη Βουλή, θα τεθούν ως προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για το PSI. Καθοριστικές, προσέθεταν οι κύκλοι του υπουργείου, είναι από την άποψη αυτή οι σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή κυβέρνηση, όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και για την περίοδο μετά τις εκλογές και το σχηματισμό της μετεκλογικής κυβέρνησης.
Κλίμα αισιοδοξίας
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν «σύντομα, κατά προτίμηση εντός της εβδομάδας». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χορήγησης πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Επίτροπος τόνισε ότι «έχουμε ήδη μια ισχυρή απόφαση και πάνω σε αυτήν εργαζόμαστε», αναφερόμενος στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου για το δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας.
Η αναβολή της τελικής λύσης για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, την Παρασκευή το βράδυ, είχε τη σφραγίδα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και των αρχών του ΔΝΤ εντός και εκτός Ελλάδας οι οποίοι επί της ουσίας έθεσαν βέτο για το ύψος του επιτοκίου. Δεν ήθελαν να ακούσουν για επιτόκιο μεγαλύτερο από 3% σε μέσα επίπεδα για τα νέα ελληνικά ομόλογα.
Από την άλλη μεριά, οι τράπεζες δήλωσαν τη θέση τους, ότι, με ένα τέτοιο χαμηλό επιτόκιο, οι απώλειες των ομολογιούχων έφτασαν στο 70%, κάτι που δεν καθόλου ελκυστικό για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών. Ετσι οι διαπραγματεύσεις παρατάθηκαν.
Την Κυριακή και το Σάββατο, όλες οι πλευρές εντός και εκτός Ελλάδος διαβεβαίωναν ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά και ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μάλιστα, η λιτή ανακοίνωση του IIF, το Σάββατο, δικαιολογούσε το ταξίδι του κ. Νταλάρα στο Παρίσι, λέγοντας ότι επρόκειτο για προγραμματισμένη υποχρέωση.
Υπενθυμίζεται πως κομβικό σημείο αποτελεί το ομόλογο που λήγει στις 20 Μαρτίου, το οποίο είναι τριετούς διάρκειας και η ονομαστική του αξία είναι 14,4 δισ. ευρώ. Όλα τα διαδικαστικά για το PSI θα πρέπει είναι έτοιμα μέχρι τα μέσα Μαρτίου ώστε να συμπεριλάβει και συγκεκριμένο ομόλογο, διαφορετικά θα είναι δύσκολη η αποπληρωμή του, αφού το Δημόσιο δεν διαθέτει τα κεφάλαια.