PSI: Προς συμφωνία εντός της επόμενης εβδομάδας

Την Κυριακή τελικά η σύσκεψη Λ. Παπαδήμου - πολιτικών αρχηγών
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012 18:40
UPD:29/01/2012 07:12
A- A A+

Κοντά στην οριστικοποίηση του προγράμματος περικοπής του ελληνικού χρέους βρίσκονται οι ιδιώτες πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), που εκπροσωπεί τις τράπεζες στη διαπραγμάτευση. Προστίθεται πως η κατάληξη των συνομιλιών αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους ομολογιούχους η διαπραγμάτευση αναμένεται να κλείσει βάσει του περιγράμματος που έθεσε προ ημερών ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με το Reuters, αυτό σημαίνει πως οι πιστωτές αποδέχθηκαν την απαίτηση Γιούνκερ για επιτόκιο των νέων ομολόγων κάτω από 4%, υπαναχωρώντας από την αρχική τους θέση.

Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά και τη συνάντηση του Σαββάτου με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, σημειώνεται ακόμη πως οι εκπρόσωποι των ιδιωτών ομολογιούχων Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λαμιέρ θα φύγουν από την Ελλάδα την Κυριακή, όμως θα παραμείνουν σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε για σημαντική πρόοδο κατά τη συνάντηση του Σαββάτου. «Είμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν από τη συμφωνία. Πιστεύω ότι έχουμε κινηθεί απολύτως μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών που μας έχει δώσει το Eurogroup και την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτή την διαδικασία, παράλληλα φυσικά με τη διαπραγμάτευση που κάνουμε για το νέο πρόγραμμα».

Ευ. Βενιζέλος: Είμαστε ένα βήμα πριν από τη συμφωνία

Ευ. Βενιζέλος: Είμαστε ένα βήμα πριν από τη συμφωνία

Την Κυριακή η συνάντηση Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς

Εν τω μεταξύ, για την Κυριακή το μεσημέρι, αντί για το Σάββατο το απόγευμα όπως είχε γίνει γνωστό, μετατέθηκε η σύσκεψη του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους προέδρους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα εργασιακά αλλά και των συνομιλιών για το PSI.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως επί τάπητος τέθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα: δημοσιονομικά, εργασιακά, ασφαλιστικό, τα σχετικά με το τραπεζικό σύστημα και την επανακεφαλαιοποίησή του και τις διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποίησε για άλλη μία φορά δραματικούς τόνους, τονίζοντας πως «οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για την επόμενη δεκαετία». «Το παιχνίδι που παίζεται είναι ιστορικής σημασίας. Και πρέπει να υπάρξει πραγματική συστράτευση των κομμάτων, οι αρχηγοί των οποίων θα συναντηθούν αύριο με τον Πρωθυπουργό, των κοινωνικών εταίρων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης». Αφού έκανε λόγο για σκληρά διλλήματα που πρέπει να απαντηθούν, σημείωσε πως κανένα κόμμα δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από άλλο κόμμα, κανένα πολιτικό πρόσωπο πίσω από άλλο πολιτικό πρόσωπο, προσθέτοντας πως «είναι τώρα η ώρα της διαπραγμάτευσης και η ώρα της αλήθειας». «Δεν υπάρχει –το επαναλαμβάνω- δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης. Τώρα πρέπει όποιος μπορεί να βοηθήσει να βοηθήσει. Το να λέμε τραγούδια έξω από τον χορό δεν σημαίνει τίποτα. Όποιος μπορεί να “τραγουδήσει” υπέρ της χώρας να έρθει να το κάνει τώρα. Αυτό είναι μία παράκληση, δεν είναι μια πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι μία αντιδικία κλασικού τύπου. Είναι μια εθνική παράκληση» κατέληξε.

«Προσέρχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου για την ανάγκη δύο διαπραγματεύσεων. Μία με την τρόικα και μία με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, για να δούμε εάν και πόσο μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος, αυτό το οποίο έχουμε μπροστά μας. Η προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή δεν μας ενθαρρύνει», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, εν όψει της συνάντησης.

Να αποφασίσουν την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, μέσα στο Φλεβάρη, καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΛΑΟΣ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι εγκληματική για το λαό και επιζήμια για τη χώρα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2128621 .

Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι «οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός περιορισμένης θητείας που επέλεξαν προ διμήνου να παρακάμψουν τη λαϊκή κατακραυγή, δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση να υπογράψουν στο όνομα όλων των Ελλήνων, την καταδίκη της χώρας».

Προτεινόμενα για εσάς