Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012 18:55
UPD:29/01/2012 07:14
A- A A+

Σε νέα συνάντηση, τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα για το ζήτημα της μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, που θέτουν επίμονα οι δανειστές της χώρας.

Η συνάντηση που είχαν σήμερα Σάββατο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις και κατά συνέπεια αναφορές, στα θέματα της μείωσης των κατώτερων αμοιβών και των 13ου και 14ου μισθού. Κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εργασίας ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η τρόικα επιμένει στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού απάντησε «ουδέν σχόλιον».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνάντηση, στην οποία εκτός του Υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη, συμμετείχαν ο υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος οι δυο Γενικοί γραμματείς 'Αννα Στρατινάκη και Αθηνά Δρέττα και υπηρεσιακοί παράγοντες, επικεντρώθηκε στις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προτάσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων.

Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει τη μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι, με τις εξής προϋποθέσεις: Τη χρήση, από τις επιχειρήσεις της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, την καταβολή των εισφορών μέσω του τραπεζικού συστήματος και τη συνέπεια στην καταβολή των εισφορών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να τους δοθεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο όχι μόνο για το 2012, το οποίο έχει ήδη καταρτισθεί από το υπουργείο Εργασίας αλλά και για τα επόμενα χρόνια ως το 2015. Στο σχέδιο θα πρέπει να αναφέρονται τεκμηριωμένες προβλέψεις για τα μεσομακροπρόθεσμα αποτελέσματα του συγκεκριμένου μέτρου αλλά και όλων των μέτρων που προτείνονται, στη μείωση του συνολικού κόστους εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εισφορές και μισθοί, καθώς και οι συνέπειες στα δημοσιονομικά μεγέθη, (φόροι και εισφορές).

Η τρόικα επιμένει στην πραγματική μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, την οποία θεωρεί βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Για το λόγο αυτό θα γίνουν συναντήσεις αύριο, ενδεχομένως και το πρωί της Δευτέρας, της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Εργασίας 'Αννας Στρατινάκη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Η διαπραγμάτευση γίνεται βήμα βήμα και αυτό είναι κατ' αρχήν θετικό τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας και σημειώνοντας, ότι θα πρέπει «οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και όλοι μας», να κατανοήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, όσο γίνεται νωρίτερα. Παράλληλα επισημαίνουν, ότι η κυβέρνηση υποστηρίζεται από τρία κόμματα και τα υπουργεία που συζητούν με την τρόικα εξετάζουν μεν το σύνολο των θεμάτων αλλά τον τελικό ρόλο και λόγο για τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων έχει ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στα εργασιακά αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή που είχε και εκείνος με τους επικεφαλής της τρόικας. Όπως ανέφερε «πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι Έλληνες που δίνουμε από κοινού αυτή τη μάχη σε εθνικό επίπεδο ότι όταν προωθούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και βοηθούμε την ανταγωνιστικότητα, μειώνουμε την πίεση πάνω στους μισθούς, πάνω στους εργαζομένους. Επίσης, να καταλάβουμε πως η αγορά εργασίας δεν περιλαμβάνει μόνο τους εργαζόμενους -και μάλιστα τους προστατευμένους εργαζόμενους όταν πρόκειται για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα- αλλά περιλαμβάνει και τους ανέργους, περιλαμβάνει και τη νέα γενιά. Και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία».

Πρόσθεσε όμως πως όλα όσα πρέπει να γίνουν, πρέπει να γίνουν «με έναν οργανωμένο τρόπο, δεν πρέπει να γίνει τίποτα που βαθαίνει την ύφεση. Πρέπει να γίνουν όλα όσα περιορίζουν την ύφεση και μας φέρνουν πιο κοντά σε μια αναπτυξιακή τροχιά».

Γ. Παπανδρέου: Η μείωση μισθών οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση

Τα ζήτημα των εργασιακών τέθηκε και στη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους επικεφαλής της τρόικας. Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε τη σχετική επιχειρηματολογία που υποστηρίζεται και από εκθέσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και οι οποίες αποσυνδέουν το θέμα των μισθών από εκείνο της ανταγωνιστικότητας. Επίσης τόνισε ότι τον πρώτο ρόλο πρέπει να τον έχουν οι κοινωνικοί εταίροι που πρέπει να οδηγηθούν σε αποφάσεις, αναλαμβάνοντας και οι ίδιοι από τη μεριά τους την ευθύνη που τους αναλογεί.

Πρόσθεσε πως σε συνθήκες εντεινόμενης ύφεσης η μείωση των μισθών οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση και σημείωσε ότι το μήνυμα προς τους κοινωνικούς εταίρους πρέπει να είναι θετικό και όχι τέτοιο που να δημιουργεί φοβίες.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για εξορθολογισμό και ανασυγκρότηση του επικουρικού ασφαλιστικού συστήματος ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο το ενδεχόμενο απωλειών από τις επικουρικές συντάξεις.

Προτεινόμενα για εσάς