Αύξηση ενοικίων στα μεταλλεία από 50% - 100%

Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2012 10:40
A- A A+

Αυξάνεται 50% έως 100% το ποσοστό των μισθωμάτων που καταβάλλουν όσοι εκμεταλλεύονται μεταλλευτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικης Αλλαγής να τροποποιήσει τις διατάξεις των άρθρων 84 και 176 του Μεταλλευτικού Κώδικα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης, στη Βουλή.

Κατά τον κ. Μανιάτη "από τη συγκεκριμένη παρέμβαση τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου θα αυξηθούν μεσοσταθμικά περίπου κατά 50%, ενώ για πρώτη φορά από τα μεταλλευτικά ορυκτά έχει λαμβάνειν και η τοπική κοινωνία ένα ποσοστό 20%, ως ένα είδος τοπικού ανταποδοτικού πόρου προς τους ΟΤΑ".

"Αυτό κάνουμε σήμερα και είναι απολύτως ακατανόητο να εκφράζονται αντιδράσεις", πρόσθεσε ο υφυπουργός και εξήγησε ότι προβλέπονται τέσσερις ή πέντε κατηγορίες ποσοστών, ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας των μεταλλευμάτων για τα δημόσια μεταλλεία.

Υψηλός βαθμός μισθώματος όταν υπάρχει μηδενική επεξεργασία, αλλά, χαμηλό μίσθωμα όταν γίνεται μεγάλη επεξεργασία ή παράγεται τελικό προϊόν, καθώς η καθετοποίηση της παραγωγής σηματοδοτεί περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερη προστιθέμενη αξία στην τοπική και εθνική οικονομία.

Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο Νομοθετικής βελτίωσης, προκειμένου οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις για το άρθρο 84 να αρχίσουν από την επόμενη χρονιά, ώστε να δοθεί ένα περιθώριο αρκετών μηνών στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν και από την 1/1/2013 να τεθούν σε ισχύ τα νέα αυξημένα μισθώματα. Όσον αφορά την τροποποίηση του άρθρου 176, που προέβλεπε ότι "επί μεταλλείων ή των προϊόντων αυτών, απαγορεύεται η επιβολή οιασδήποτε τοπικής ειδικής φορολογίας ή εισφοράς υπέρ τοπικής Δημοτικής ή Κοινοτικής Αρχής, ή κοινωφελούς σκοπού", ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για απαράδεκτη Διάταξη που δεν υπήρχε σε άλλο Νομοθέτημα προηγμένου κράτους.

Στο εξής, με κοινή Υπουργική απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών θα επιβληθεί τέλος για τις ενεργές, τις αποθεματικές και τις αργούσες παραχωρήσεις των ιδιωτικών μεταλλείων, τα οποία μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν μίσθωμα σε αντίθεση με τα δημόσια μεταλλεία.

Όπως ανέφερε, σήμερα - χωρίς να συνυπολογιστούν τα ιδιωτικά μεταλλεία που βρίσκονται εν λειτουργία, αλλά όσα είναι δεσμευμένα και είναι σε αργία, δηλαδή κατέχουν δημόσια γη που δεν αξιοποιείται - υπάρχουν στη χώρα μας 187 παραχωρήσεις μεταλλείων που χρησιμοποιούνται για αποθεματικούς λόγους και καταλαμβάνουν συνολική έκταση 1.256.000 στρεμμάτων, ενώ οι αποθεματικές σε αργία μεταλλευτικές παραχωρήσεις ανέρχονται σε 310, συνολικής έκτασης 2.100.000 στρεμμάτων.

Προτεινόμενα για εσάς