Η Ελλάδα πιθανόν να μην επιτύχει να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο με ένα «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών της κατά 70%, προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, ασκώντας με αυτόν τρόπο πιέσεις στο δημόσιο τομέα να υποστεί επίσης απώλειες.
Οι ομολογιούχοι του ιδιωτικού τομέα συνιστούν αυτή τη στιγμή μόνο ένα μικρό μέρος των πιστωτών της Ελλάδας, αφού το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων θεσμών, σημείωσε ο αναλυτής του οίκου Φρανκ Γκιλ.
Πρόσθεσε πως από τη στιγμή που ο δημόσιος τομέας δεν συμμετέχει στο haircut, τότε η απομείωση των ομολόγων ίσως δεν είναι αρκετή ώστε να καταστήσει το χρέος διατηρήσιμο, με δεδομένες της προοπτικές για το ΑΕΠ της Ελλάδας.
H Standard & Poor's ανακοίνωσε ακόμη πως είναι πιθανόν να αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας από την κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI). Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ο νέος βαθμός αξιολόγησης θα εξαρτηθεί από το αν το δημόσιο χρέος της χώρας καταστεί βιώσιμο.
Αυτή τη στιγμή ο οίκος έχει τοποθετήσει την αξιολόγηση της χώρας στο CC με αρνητικές προοπτικές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα πιθανόν θα υποβαθμιστεί προσωρινά στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» μέχρι την ολοκλήρωση του PSI, και αμέσως μετά πιθανόν θα αναβαθμιστεί.
Νωρίτερα, πηγές της Ευρωζώνης που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν πως η ΕΚΤ είναι διχασμένη αναφορικα με τον τρόπο συμμετοχής της κεντρικής τράπεζας στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα ο S&P διαπιστώνει επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών σε Γαλλία και Ιταλία, παρά τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η ΕΚΤ με στόχο να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά.
«Βλέπουμε πως ακόμη οι πιστωτικές συνθηκες επιδεινώνονται στην Ιταλία και τη Γαλλία, και αυτό είναι κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την εσωτερική ζήτηση» σημείωσε ο αναλυτής του οίκου. «Ως εκ τούτου είναι δύσκολο να προβλέψουμε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για φέτος σε αυτές τις χώρες» πρόσθεσε.