Κίνα: Ετοιμη να μετάσχει σε αναζήτηση λύσης για την Ευρώπη

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012 12:11
UPD:12:15

A- A A+

Την πρόθεση της Κίνας να συμμετάσχει περισσότερο στην αναζήτηση μιας λύσης στην κρίση χρέους στην Ευρώπη εξέφρασε σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής ΕΕ - Κίνας στο Πεκίνο.

Ο Γουέν Τζιαμπάο κήρυξε μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την έναρξη της συνόδου κορυφής, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ζήτησε από το Πεκίνο καλύτερη πρόσβαση των Ευρωπαίων στην κινεζική αγορά. Είναι «απαραίτητο να έχουμε ένα παιγνίδι με ισότιμα όπλα, μια καλύτερη πρόσβαση στην (κινεζική) αγορά για τις επιχειρήσεις της ΕΕ και καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων της βιομηχανικής ιδιοκτησίας», δήλωσε.

«Η σχέση μας είναι σταθερή. Κάναμε πολύ δρόμο από την εγκαθίδρυση της στρατηγικής σύμπραξής μας το 2003 (...) αλλά οι δυνατότητες παραμένουν τεράστιες», υπογράμμισε επίσης ο Ρόμπεϊ ανοίγοντας τις συνομιλίες.

Πρόσθεσε πως οι δύο οικονομίες «έχουν γίνει τόσο αλληλεξαρτώμενες ώστε μια αλλαγή στο ρυθμό ανάπτυξης ενός εκ των δύο στρατηγικών εταίρων έχει άμεση και χειροπιαστή επίδραση στον άλλο».

Η σινο-ευρωπαϊκή συνάντηση κορυφής ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο, ωστόσο αναβλήθηκε εξαιτίας της επιδείνωσης της κρίσης χρέους χωρών της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ θα έχουν σήμερα συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, ενώ αύριο θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο.

Προτεινόμενα για εσάς