Σωρεία παραβάσεων σε ανταλλακτήρια χρυσού

Δευτέρα, 02 Απριλίου 2012 13:56
UPD:13:59

Σωρεία παραβάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και παραβάσεις ΦΠΑ διαπίσθωσε το ΣΔΟΕ στη διάρκεια ελέγχων σε ανταλλακτήρια χρυσού.

A- A A+

Σωρεία παραβάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και παραβάσεις ΦΠΑ διαπίσθωσε το ΣΔΟΕ στη διάρκεια ελέγχων σε ανταλλακτήρια χρυσού.

Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, δείχνουν ότι στις 58 από τις 93 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκαν 674 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων- μεταξύ των οποίων και αγορά 135 κιλών χρυσού χωρίς παραστατικά- και επτά παραβάσεις ΦΠΑ.

Κατά τους ελέγχους διενεργήθηκαν επτά κατασχέσεις βιβλίων-στοιχείων και δεσμεύτηκαν θυρίδες, καθώς επίσης και 130 ενέχυρα.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, προς απάντηση σχετικών ερωτήσεων που είχαν κατατεθεί από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, Κυριάκο Βελόπουλο και Αγγελο Κολοκοτρώνη.

Ο υπουργός ενημερώνει ότι «εξετάζεται, πλέον, η θέσπιση πλαισίου με έκδοση Υπουργικής Απόφασης, για τον καλύτερο τρόπο καταγραφής στα βιβλία και στοιχείων των διενεργούμενων πράξεων από τα ενεχυροδανειστήρια, με στόχο την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση των συναλλαγών που διενεργούνται από τις επιχειρήσεις αυτές».

Αναφέρει, επίσης ότι έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις, για την άμεση διενέργεια ελέγχων στις επιχειρήσεις ενεχυροδανειστηρίων, αργυραμοιβών και ασχολουμένων με την τήξη μεταχειρισμένων κοσμημάτων, κομψοτεχνημάτων από χρυσό και λοιπών τιμαλφών.

Στο πλαίσιο των ελεγκτικών επαληθεύσεων και εφόσον κριθεί σκόπιμο, διερευνώνται και οι πηγές χρηματοδότησης των επιτηδευματιών αυτών, εξηγεί ο κ. Σαχινίδης, καθότι η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών απαιτεί υψηλή ρευστότητα.

Επίσης, στις περιπτώσεις λειτουργίας χωρίς την προβλεπόμενη άδεια της αστυνομικής αρχής ή μη τήρησης ή πλημμελούς τήρησης του ενιαίου βιβλίου της αστυνομικής αρχής, ενημερώνεται με σχετικό πληροφοριακό δελτίο η αρμόδια αστυνομική αρχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς