Εμμένει στην άποψή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Ισπανία δεν θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί.
Ερωτηθείς στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων αν η Επιτροπή εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Μαδρίτη δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια για τν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, ο Μπαγί απάντησε καταφατικά.
Είπε επίσης ότι η Κομισιόν θα μπορέσει να έχει μια πλήρη εικόνα των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης στη χώρα, όταν η ισπανική κυβέρνηση της παράσχει πληροφορίες όχι μόνο για τον κεντρικό προϋπολογισμό του 2012 αλλά και για τα σχέδια περικοπής δαπανών στις 14 αυτόνομες περιοχές της χώρας.
Εν τω μεταξύ, την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν αναγνωρίζουν «τις τεράστιες προσπάθειες» που κάνει η Ισπανία να μεταρρυθμίσει την οικονομία της εξέφρασε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
«Από το ξέσπασμα της κρίσης η Ισπανία έχει εφαρμόσει μια ευρεία γκάμα μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής πολιτικής, της αγοράς εργασίας και του τραπεζικού τομέα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γιοχάνες Μπλάνκενχαϊμ.
Το Παρίσι, από την πλευρά του, θεωρεί υπερβολικούς τους φόβους που εκφράζονται τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς αγορές σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας.
«Θεωρούμε τους φόβους που εκφράζονται σήμερα για την οικονομική υγεία της Ισπανίας υπερβολικούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης και υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε πως η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι διεξάγει μια θαρραλέα, απαραίτητη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, που θα βελτιώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και θα οδηγήσει στην ισπανική ανάκαμψη».
«Είναι φανερό πως οι ανησυχίες που εκφράζονται για την Ισπανία προέρχονται κυρίως από το γεγονός ότι έπρεπε πέρυσι να μειώσει το έλλειμμά της στο 6%» και το έφθασε ωστόσο στο 8%, πρόσθεσε η Πεκρές.
«Αυτό είναι και για τους Γάλλους μια επιπλέον απόδειξη της σημασίας που έχει η τήρηση των δεσμεύσεων για μείωση των ελλειμμάτων», κατέληξε η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού.