Μικρή άνοδος των επιτοκίων στην ισπανική δημοπρασία

Αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ από 2ετή και 10ετή ομόλογα
Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012 11:53
UPD:13:15

A- A A+

Ισχυρή ήταν η ζήτηση στη σημερινή δημοπρασία ισπανικού χρέους, με το δημόσιο να αντλεί συνολικό ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγων διετούς και δεκαετούς διάρκειας, αν και οι αποδόσεις σημείωσαν μικρή άνοδο.

Όπως ανακοινώθηκε, το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε 1,1 δισ. ευρώ από ομόλογο λήξεως στις 31 Οκτωβρίου 2014, με μέσο επιτόκιο 3,463%. Η δημοπρασία υπερκαλύφθηκε κατά 3,3 φορές, έναντι 2 φορών που είχε υπερκαλυφθεί η αντίστοιχη δημοπρασία του Οκτωβρίου.

Η Μαδρίτη άντλησε επίσης άλλα 1,4 δισ. ευρώ από ομόλογο λήξεως στις 31 Ιανουαρίου 2022, με επιτόκιο 5,743% έναντι 5,403% στην αντίστοιχη δημοπρασία του Ιανουαρίου. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,4 φορές, έναντι 2,2 φορών τον Ιανουάριο.

«Πέτυχαν τον στόχο τους, αν και ήταν μετριοπαθής. Το ποσοστό κάλυψης και για τα δύο ομόλογα ήταν αρκετά αξιοπρεπές, αλλά το κόστος δανεισμού είναι σαφέστατα ιδιαίτερα υψηλό», σχολίασε αναλυτής της Ria Capital Markets. «Το θέμα για την Ισπανία είναι τα δημοσιονομικά της και η ανάπτυξη. Έως ότου υπάρξουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και ότι ανακάμπτει η ισπανική οικονομία, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να ανησυχούν για το χρέος επί του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα», συμπλήρωσε.

Προτεινόμενα για εσάς