Επέστρεψε στην ύφεση η Ισπανία

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 11:53
UPD:11:57

A- A A+

Την επιστροφή της Ισπανίας στην ύφεση επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας για την ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Συγκεκριμένα, το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011, οπότε είχε ήδη καταγράψει πτώση κατά 0,3%. Τα στοιχεία συμφωνούν με τις προβλέψεις που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στις 30 Απριλίου και έδειχναν τη δυσχερή κατάσταση της οικονομίας στην Ισπανία, όπου καταγράφεται το ιστορικό ποσοστό ανεργίας του 24,44%.

Η στατιστική υπηρεσία εξηγεί σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ότι η εσωτερική ζήτηση (η κατανάλωση των νοικοκυριών και οι δημόσιες δαπάνες) έχει όλο και πιο αρνητικές συνέπειες επί της ανάπτυξης, τη στιγμή που η κυβέρνηση εφαρμόζει σκληρή πολιτική λιτότητας. Όπως σημειώνει, σε μία συγκυρία γενικής οικονομικής επιβράδυνσης, η εξωτερική ζήτηση (εξαγωγές και τουρισμός) που επέτρεπαν μέχρι σήμερα στην οικονομία να κινείται, δεν είναι πλέον επαρκής.

Η ισπανική κυβέρνηση παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η χώρα βιώνει «ίσως τη δυσκολότερη περίοδο για την οικονομία της», αλλά εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον.

Ο υπουργός Οικονομικών Λουΐς ντε Γκίνδος, που προβλέπει υποχώρηση κατά 1,7% του ΑΕΠ το 2012, υποσχέθηκε έξοδο από την ύφεση το 2013, με άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,2%, και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 με +1,4% και +1,8% για το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς