Kάμερον: Οι Έλληνες ψηφίζουν για παραμονή ή όχι στο ευρώ

Ευρωομόλογο προτείνει ο Ολάντ
Κυριακή, 20 Μαΐου 2012 19:50
UPD:22:55
A- A A+

Οι Έλληνες ψηφοφόροι στις εκλογές του Ιουνίου μπορούν να επιλέξουν είτε την παραμονή της χώρας στο ευρώ είτε την αποχώρησή της, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Παράλληλα, ζήτησε από την Ευρωζώνη ισχυρά σχέδια έκτακτης ανάγκης για κάθε ενδεχόμενο.

«Τώρα πρέπει να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους Έλληνες πολίτες, ότι πρέπει να επιλέξουν είτε να ψηφίσουν προκειμένου να παραμείνουν στην Ευρωζώνη τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις είτε να ψηφίσουν διαφορετικά, επιλέγοντας με αυτόν τον τρόπο να αποχωρήσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις Κάμερον ταυτίζονται με προγενέστερα τελεσίγραφα του Βερολίνου, τόσο από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Βεστερβέλε, που είχαν αναφέρει πως οι νέες εκλογές στην Ελλάδα συνιστούν δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στο ευρώ, όσο και από την κ. Μέρκελ, η οποία σε συνομιλία της με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή στο ευρώ παράλληλα με τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έστειλε νέο μήνυμα στη χώρα μας, σημειώνοντας πως «όποιος προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες ότι δεν χρειάζεται να τηρήσουν το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας, λέει ψέματα στον ελληνικό λαό». Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild, ο κ. Σόιμπλε σημειώνει επίσης ότι «κάποιοι στην Ελλάδα φαίνεται να πιστεύουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους, επειδή ''αυτοί στις Βρυξέλλες'' δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς».

Ανέφερε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα. Ο Γερμανός υπουργός επισημαίνει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να αποφευχθεί, αλλά επαναλαμβάνει ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Ερωτηθείς πόσο χρόνο έχει ακόμη η χώρα μας, δηλώνει: «Η Ελλάδα διαθέτει αρκετά χρήματα μέχρι μετά από το μέσο του χρόνου ώστε να μην χρειάζεται τις αγορές, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι όσο γρηγορότερα μπορέσει να έχει μια λειτουργούσα κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο. Η σημερινή κατάσταση προκαλεί ανασφάλεια στους ανθρώπους και ακριβώς αυτό είναι που δεν πρέπει να κάνει η πολιτική».

Τονίζει τέλος ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. «Αν κάποιος στην Ελλάδα το πιστεύει, κοροϊδεύει τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του», αναφέρει και προσθέτει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ούτως ή άλλως απαραίτητες για την Ελλάδα και το να συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα δεν θα έχει αποτέλεσμα, με κανένα σενάριο.

Από την πλευρά του ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γιενς Βάιντμαν δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Allgemeine Sonntagszeitung πως οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη δεν πρέπει να αυξήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα λόγω της μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας. Ο κ. Βάιντμαν έχει ήδη διαμηνύσει πως η Ελλάδα δεν θα λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια αν δεν τηρήσει τη συμφωνία στήριξης που έχει συναφθεί.

Πάντως, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπερνάρ Καζνέβ, υπογραμμίζει πως η χώρα του εργάζεται για διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται «ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης».

«Η βαθιά πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να σώσουμε την ευρωζώνη, ότι πρέπει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και γι΄ αυτό πρέπει να εργαστούμε ώστε να ληφθούν τα μέτρα που θα επιτρέψουν να στηρίξουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της», ανέφερε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Όλες οι προσπάθειες που καταβάλουμε τώρα είναι για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειές της και πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη», ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς σχετικά με την ύπαρξη ομάδας εργασίας με την ονομασία «Grecexit» («Έξοδος της Ελλάδας»), ο Καζνέβ απάντησε: «Η μόνη ομάδα για την οποία εργάζομαι, για την οποία εργάζεται η κυβέρνηση και οι υπουργοί μας είναι η ομάδα με στόχο τη διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ».

Σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό, «για να αποκατασταθεί σύντομα η εμπιστοσύνη, πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η Ευρώπη να στείλει στην Ελλάδα ένα εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα στήριξης, το οποίο θα είναι παράλληλα και ένα μήνυμα στους Έλληνες και στην ελληνική κυβέρνηση για τις ευθύνες τους για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών».

Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως στην επικείμενη άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ θα υποβάλει προτάσεις για την ανάπτυξη, περιλαμβανομένης της θέσπισης ευρωομολόγου. Σε δηλώσεις του κατά την ολοκλήρωση της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των μελών της Ομάδας των Οκτώ G8στο Καμπ Ντέιβιντ, ανέφερε ότι θα κάνει τις προτάσεις του στους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη σύνοδο της 23ης Μαΐου. «Μέσα σε αυτό το πακέτο των προτάσεων θα είναι τα ευρωομόλογα και δεν θα είμαι ο μόνος που θα τα προτείνω. Έλαβα επιβεβαίωση γι΄ αυτό στη [σύνοδο της ] G8», εξήγησε. Στις προτάσεις του, όπως είπε, θα περιλαμβάνεται επίσης η «αύξηση των κεφαλαίων» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ΕπενδύσεωνΕΤΕπ.

Η κίνηση μοιάζει να εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες του νέου προέδρου της Γαλλίας να πείσει τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ να υιοθετήσουν πολιτικές με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι θα πιέσει το Βερολίνο να άρει το βέτο του στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων και στο να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείζει απευθείας σε κυβερνήσεις.

Και οι δύο αυτές ιδέες θεωρούνται «κόκκινες γραμμές» για την κεντροδεξιά γερμανική κυβέρνηση, αν και η Μέρκελ δεν έχει αποκλείσει την έκδοση ευρωομολόγων ως μακροπρόθεσμη προοπτική εάν η Ευρώπη κάνει βήματα προς μια στενότερη πολιτική και δημοσιονομική ολοκλήρωση.

«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση για την ανάπτυξη, αλλά οι δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Δεν υπάρχει ουδείς λόγος να νομίζει κανείς ότι οποιαδήποτε χώρα απομονώθηκε», επισήμανε ο Ολάντ ερωτηθείς εάν η Μέρκελ περιθωριοποιήθηκε στη σύνοδο.

Την ίδια ώρα σε άρθρο του στους Sunday Times ο Βρετανός υπουργός των Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, αναφέρει ότι τα οικονομικώς ασθενέστερα κράτη μέλη της ευρωζώνης «χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη» από τα μέλη, που βρίσκονται στον πυρήνα' της, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα προβλήματά τους.

«Τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να στηρίξουν το ενιαίο νόμισμα, ή να βρεθούν αντιμέτωπα με την προοπτική της εξόδου απ' αυτήν της Ελλάδας, με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους», τονίζει ο Βρετανός υπουργός.

«Πώς μπορεί τα μέλη της ευρωζώνης να στηρίξουν το ενιαίο νόμισμα; Πρώτα, τα κράτη με τα υψηλά δημόσια ελλείμματα και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, πρέπει να αντιμετωπίσουν με ευθύ τρόπο τα προβλήματά τους».

Επιπλέον, ο κ. Οσμπορν αναφέρει ότι «τα ευρωομόλογα αποτελούν, πράγματι, μια εφικτή επιλογή» για την ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια Γκούντερ Έτινγκερ υποστηρίζει ότι οι εκλογές του Ιουνίου στην Ελλάδα αποτελούν δημοψήφισμα για το ευρώ. Εκφράζει, ωστόσο, την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα Die Welt, ο κ. Έτινγκερ σημειώνει ότι «είναι πιθανό η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα -ανεξαρτήτως της σύνθεσής της-να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα να συνεχιστεί το πρόγραμμα λιτότητας» και προσθέτει: «Οι κυβερνήσεις είναι πάντα σε θέση να εξελίσσουν τις θέσεις τους. Το ίδιο ισχύει και για την Γαλλία».

Ο Γερμανός Επίτροπος τονίζει ότι πρέπει να λυθούν τα δημοσιονομικά προβλήματα των κρατών της Ευρωζώνης ώστε να σταθεροποιηθεί το ευρώ. Προβλέπει ότι σε δέκα χρόνια σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν ως νόμισμά τους το ευρώ και ότι, παρόλα τα προβλήματα, κάνεις δεν θα θέλει να τεθεί εκτός, ούτε και η Ελλάδα, για την παραμονή της οποίας, όπως αναφέρει, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κάνουν ό,τι μπορούν.

Η μόνη χώρα που δεν θέλει να εγκαταλείψει το εθνικό της νόμισμα είναι, κατά τον κ. Έτινγκερ, η Βρετανία. Είναι πιθανό ωστόσο να ενταχθεί στην ΟΝΕ η Πολωνία, η οποία, όπως εξηγεί, με τον πληθυσμό των 40 εκατομμυρίων της θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης για το κοινό νόμισμα.

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, αμερικανικό και πρόβλημα όλων των αναπτυγμένων οικονομικά χωρών στον πλανήτη. Σε συνέντευξή του στο ιρλανδικό Ραδιόφωνο RTE. Και πρόσθεσε ότι «αν δεν κινηθούμε με ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε μια ανταγωνιστική και πράσινη Ευρώπη, δεν θα επιλυθεί η κρίση».

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης του κ. Παπανδρέου αφιερώθηκε στις νέες ιδέες περί δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ο ίδιος είχε προτείνει δημοψήφισμα τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε ερώτηση αν εξεπλάγη από την επαναφορά του θέματος, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι προτείνοντας το δημοψήφισμα, είχε θεωρήσει ότι ήταν δικαίωμα του ελληνικού λαού και διευκρίνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι ψηφίστηκε από τη Βουλή εφαρμοστικό νόμο, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Αναφέρει επίσης ότι οι Έλληνες, αν είχε διεξαχθεί το δημοψήφισμα που πρότεινε θα καλούνταν να πουν όχι μόνο ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, για το οποίο ήταν απολύτως βέβαιος ότι η ψήφος θα ήταν καταφατική, αλλά και «για τα άλλα μεγάλα θέματα που προέκυψαν ως απόρροια της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, όπως και για τις δυσκολίες εφαρμογής του προγράμματος».

Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση τι έγινε στις Κάννες, είπε ότι το δημοψήφισμα είναι ένα θέμα ευρύτερης δημοκρατικής νομιμοποίησης και ότι «δεν μπορούμε να ακολουθούμε μόνο τις άμεσες απαιτήσεις των αγορών».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα πρέπει να γίνει, τώρα, δημοψήφισμα στην Ελλάδα, είπε ότι το δημοψήφισμα είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των μεγάλων ερωτημάτων, αλλά πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα πρέπει να προηγηθούν οι εκλογές και στη συνέχεια είναι θέμα της κυβέρνησης που θα εκλεγεί, αν θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Σύνταγμα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ χειρότερο για τον ελληνικό λαό από την εφαρμογή του, πράγματι, δύσκολου προγράμματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, πρόσθεσε, θα υπάρξει «αρνητικό προηγούμενο» και για άλλες χώρες, αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης.

Αναφορικά με την πρόταση του Φ. Ολάντ, στο G8 για την έκδοση ευρωομολόγων, ο κ. Παπανδρέου, αφού υπενθύμισε ότι ο ίδιος το έχει προτείνει από το 2009, αναφέρθηκε στα θετικά που θα επιφέρει η έκδοσή τους, ειδικά στον τομέα της ανάπτυξης, στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής Ευρώπης.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς