Ρεν: Μονόδρομος η τήρηση του προγράμματος

Λαγκάρντ: Αναπόφευκτες οι μεταρρυθμίσεις
Τρίτη, 22 Μαΐου 2012 17:05
UPD:21:46

Νέα προειδοποίηση προς την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής απηύθυνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για τη χώρα».

A- A A+

Νέα προειδοποίηση προς την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής απηύθυνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για τη χώρα».

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη διάρκεια συζήτησης εν όψει του αυριανού άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. ο Ρεν διαβεβαίωσε πάντως ότι η Ένωση επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και του ευρώ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τόσο ο ίδιος, όσο και η Επιτροπή θέλουν την Ελλάδα να παραμείνει μέλος του ευρώ, αρκεί να διατηρήσει η Αθήνα την αποφασιστικότητα της για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα έζησε για πολλά χρόνια «πέραν από τις δυνατότητες της», αλλά «εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της, όχι μόνον με την άνευ προηγουμένου οικονομική βοήθεια, που αντιστοιχεί σε 33.000 ευρώ ανά Έλληνα πολίτη, αλλά και την τεχνική μας βοήθεια, στο τομέα της πάταξης φοροδιαφυγής».

Το ίδιο μήνυμα έστειλε την Ελλάδα και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Ερωτηθείς από το ITV News σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως λέει το Γαλλικό Πρακτορείο, θέλει να κρατήσει το ευρώ, αλλά να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας προς το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους εταίρους της, η κ. Λαγκάρντ απάντησε: «Για να κάνουν τι; Πιθανώς για να λάβουν πιο δύσκολα μέτρα, τα οποία οπωσδήποτε θα πρέπει να ληφθούν».

«Υπάρχει ένα τίμημα συμμετοχής στην ευρωζώνη» συνέχισε και διευκρίνισε: «Το τίμημα συνίσταται στη βελτίωση της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού. Είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι η επανεξισορρόπηση των μεγεθών του προϋπολογισμού, όταν πρόκειται για μια χώρα με τόσο υψηλό δημόσιο έλλειμμα».

Σημείωσε πάντως θεωρεί ενθαρρυντικό «πρώτον ότι απ΄ ό,τι φαίνεται ο ελληνικός πληθυσμός θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και δεύτερον ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες θέλουν να κρατήσουν στην ευρωζώνη την Ελλάδα».

Ανάλογη προειδοποίηση ότι έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν απαλλάσσει τους Έλληνες από τις υποχρεώσεις τους, απηύθυνε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε σημερινή συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Ομπερεστεράιχισε Νάχριχτεν».

Σχολιάζοντας τη θέση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη με χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν χρήματα τα οποία οι Έλληνες θα τα κάνουν ό, τι θέλουν» καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θέσει όρους για το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. «Αν η χώρα που παίρνει τη βοήθεια δεν τηρεί τους όρους, θα αποσυρθούν οι πιστωτές και έπειτα να δούμε, πού θα βρουν τα χρήματα οι Έλληνες», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Η ίδια επισημαίνει ότι με ένα νέο νόμισμα δεν λύνονται όλα τα προβλήματα και μπορεί μεν η υποτίμηση του νομίσματος να ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ωστόσο επιτακτική ανάγκη είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που καθιστούν δυνατή την ανάπτυξη.

Συμπληρώνει επίσης ότι κάθε σενάριο για αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη συνδέεται με πολύ σοβαρές δυσκολίες.

Μάλιστα χθες σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ντι Πρέσε» η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα αποτελούν «ντε φάκτο δημοψήφισμα για το ευρώ» αφού οι Έλληνες πρέπει να σκεφθούν τι θέλουν.

Την ανάγκη να προκύψει από τις ελληνικές εκλογές μία κυβέρνηση που θα μπορεί να εγγυηθεί την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνς Σβόμποντα. Παραδέχθηκε παράλληλα ότι τα όσα επέβαλε το μνημόνιο είναι άδικα, τουλάχιστον σ' ότι αφορά τον κοινωνικό τομέα, αλλά όπως σημείωσε, σ' αυτό το επίπεδο υπάρχουν δυνατότητες ελάφρυνσης.

Το να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ δεν είναι μόνο καλύτερο για την ίδια τη χώρα, αλλά είναι το καλύτερο και για όλη την Ευρώπη, τόνισε από την πλευρά της η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς.

Η κ. Χαρμς επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία δίνη, στην οποία θα περιπέσουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή ενός προγράμματος ανάπτυξης. Τόνισε ακόμη ότι η χώρα μας χρειάζεται χρόνο για να τα καταφέρει να βγει απ' αυτόν τον φαύλο κύκλο και ως πρώτη ένδειξη αλληλεγγύης της Κομισιόν θα πρέπει να είναι η αποδέσμευση των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Απέδωσε τέλος την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα στην αποτυχία του κράτους που, όπως είπε, ανέχθηκαν για πολλά χρόνια οι Έλληνες, αλλά και στην πλήρη αποτυχία των μέτρων διάσωσης που εφαρμόσθηκαν από την τρόικα.

ΕΚΤ: Δεν αναμένεται έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Kάλεσμα στην Αθήνα να συνεργαστεί με την Ευρώπη για να απομακρύνει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες απηύθηνε την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάντσιο, υπογραμμίζοντας ότι δεν αναμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί το χειρότερο στην Ευρώπη. Δεν αναμένω ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βίτορ Κονστάντσιο σε διάσκεψη στο Χονγκ Κονγκ.

Τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είχε δηλώσει ότι είναι πολύ νωρίς για να εξεταστούν καθησυχαστικές μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές αλλά είναι απαραίτητο να ελεγχθούν οι κίνδυνοι στη σταθερότητα των τιμών και την επενδυτική ροή.

Ο Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε χθες ότι ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο για την ανάπτυξη και μια βαθύτερη πολιτική ολοκλήρωση στην ευρωζώνη θα μπορούσε να ενισχύσει τη νομισματική ένωση αλλά σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου της ένωσης για τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Πηγές: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς