ΓΣΕΕ: Διάλογος σε εθνικό θεσμικό επίπεδο για δεσμευτικές αποφάσεις

Εργασιακά
Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012 16:19
UPD:21:31

A- A A+

Την άμεση σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης «ώστε να υπάρξει διαβούλευση σε εθνικό θεσμικό επίπεδο και συμφωνίες δεσμευτικές από εργαζόμενους, εργοδότες και Κράτος» αντιπροτείνει η ΓΣΕΕ απαντώντας στην πρόταση για διάλογο με τους εργοδοτικούς φορείς που υπέβαλε ο ΣΕΒ. Ο Σύνδεσμος είχε βάλει στο τραπέζι την κατάργηση της μείωσης του κατώτατου μισθού κατά 22% καθώς και την επαναφορά της μετενέργειας στους έξι μήνες, με παράλληλη όμως μείωση μισθών «ευγενών» συμβάσεων και μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Η ΓΣΕΕ σε επιστολές που απέστειλε στον υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη και τον Πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο σημειώνει πως η Συνομοσπονδία δεν θα προσέλθει στο διάλογο που προτείνει ο ΣΕΒ «διότι μια επικείμενη συνεννόηση με τους εργοδοτικούς φορείς για τα εργασιακά ζητήματα δεν θα είχε νόημα με δεδομένο το γεγονός ότι ανάλογες συμφωνίες υπήρξαν και στο παρελθόν οι οποίες με νόμους κατέληξαν στο καλάθι των απορριμμάτων».

Στην επιστολή της προς τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας, η ΓΣΕΕ τονίζει μεταξύ άλλων πως οι Επιτροπές Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης «έχουν τη θεσμική υπόσταση για την πραγματοποίηση ουσιαστικού διαλόγου που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα τα οποία η κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ώστε να αποκατασταθεί το πλαίσιο λειτουργίας και διαπραγματεύσεων και συλλογικής αυτονομίας που τόσο πολύ έχει κακοποιηθεί στη χώρα με ορατό αποτέλεσμα και στις αμοιβές και στις εργασιακές σχέσεις και κυρίως στην απασχόληση η οποία έχει οδηγηθεί κυριολεκτικά στην κατάρευση».

Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος, «ο διμερής διάλογος μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων, αυτός που ονομάζεται και κοινωνικός στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει, δεν υπάρχει, δεν λειτουργεί και δεν τον σέβεται κανένας». «Γι' αυτό, η πρόταση που κάνουν οι εργοδότες δεν έχει και κανένα αποτέλεσμα. 'Αλλωστε, όταν συμφωνήσαμε και στείλαμε και κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό είχαμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Λέγαμε να μην καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις και οι συλλογικές συμβάσεις διαλύθηκαν» πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης, αν και χρησιμοποίησε σκληρότερη γλώσσα από αυτήν του κ. Παναγόπουλου όσον αφορά την πρωτοβουλία του ΣΕΒ . Ειδικότερα, υποστήριξε ότι «κάποιοι από τους εργοδοτικούς φορείς που κατά δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του πρώην υπουργού Εργασίας, πίεζαν την τρόικα για να επιβάλλει με τη σειρά της μια σειρά εργατοκτόνων διατάξεων, ζητούν σήμερα και αφού έχουν διαλύσει τους εργαζόμενους με τη λογική "νόμος είναι το δίκαιο του ισχυρού" συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, για να... καταργηθούν οι νόμοι».

«Καλή η προσπάθειά τους να θολώσουν τα "νερά" τώρα που αυτά γίνονται "κρυστάλλινα και διαυγή" όμως δεν αρκεί», πρόσθεσε ο κ. Κιουτσούκης, τονίζοντας επίσης ότι «μόνον ένας διάλογος στην εθνική επιτροπή απασχόλησης με ισχυρές δεσμεύσεις που θα ανατρέπουν τα καταστρεπτικά για τους εργαζόμενους νομοθετήματα, μας βρίσκει σύμφωνους».

Ο ΣΕΒ στη δική του επιστολή προς ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ προτείνει μειώσεις μισθών «ευγενών» συμβάσεων και μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως σε αυτό το πλαίσιο τάσσεται υπέρ της κατάργησης του νόμου που μειώνει τον κατώτατο μισθό κατά 22% αλλά και υπέρ της της επαναφοράς της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων στους έξι μήνες.

Η επιστολή του ΣΕΒ σε ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ:

Το ευρύτερο θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι αναπόφευκτα μέρος της προεκλογικής και –κυρίως και αμέσως– της μετεκλογικής ατζέντας. Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι υπάρχουν σήμερα οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για ν’ αναλάβουν οι ίδιες οι δυνάμεις της εργασίας την πρωτοβουλία –να συζητήσουν χωρίς προκαταλήψεις, να παραμερίσουν παρωχημένα στερεότυπα, να αναζητήσουν –χωρίς αλλότριες παρεμβάσεις ή σκοπιμότητες– κοινές θέσεις, σε όφελος των εργαζομένων, των ανέργων, των επιχειρήσεων. Να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μέχρι τις εκλογές για να συνεργαστούμε ειλικρινά, παραγωγικά και αυτοδύναμα.

Ειδικότερα, σας καλούμε να συζητήσουμε:

-Προτάσεις για την άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που υπέρμετρα επιβαρύνουν το μη μισθολογικό κόστος και οδηγούν σε συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας και αύξηση της ανεργίας. Από τον Ιανουάριο του 2012 είχαμε συμφωνήσει πως αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποφύγουμε τις πιέσεις στα μισθολογικά.

-Το ζήτημα της προσαρμογής του μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν από τη διαρκώς οξυνόμενη κρίση, με έμφαση στις «ευγενείς» συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές 20% έως 100% πάνω από την ΕΓΣΣΕ 2010 και περιλαμβάνουν πολλαπλά πρόσθετα επιδόματα και παροχές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ θα ήταν έτοιμος να προωθήσει μαζί σας μέτρα που είναι συμβατά με τις θέσεις που έχουμε επανειλημμένα εκφράσει ως κοινωνικοί εταίροι και θα ήταν ρεαλιστικά ως μέρος ενός τέτοιου ευρύτερου προγράμματος, όπως:

• Την κατάργηση της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που προβλέπει τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για τους μόνιμα απασχολούμενους.

• Την επαναφορά της παράτασης ισχύος των ΣΣΕ (θέμα «μετενέργειας») από τους 3 στους 6 μήνες από τη λήξη τους, όπως ίσχυε προηγουμένως.

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι υφίστανται την πίεση και τη δοκιμασία της κρίσης. Λουκέτα και απολύσεις πάνε μαζί. Σας καλούμε, λοιπόν, να σχεδιάσουμε, από κοινού και έγκαιρα, την επόμενη μέρα των εργασιακών σχέσεων –μακριά από προεκλογικές αντιπαραθέσεις και κομματικές ρητορικές, στη βάση των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων.

Ο ΣΕΒ έστειλε επιστολή και προς τον υπουργό Εργασίας Α. Ρουπακιώτη, ενημερώνοντάς τον για τις προτάσεις προς τους κοινωνικούς εταίρους.

Σε αυτή μεταξύ άλλων σημειώνει: «Αν συμβουλευτείτε τα στοιχεία που υπάρχουν στο υπουργείο Εργασίας θα διαπιστώσετε ότι τα μέλη του ΣΕΒ, οι σύγχρονες επιχειρήσεις, φροντίζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, τηρούν τους εργασιακούς νόμους, καταβάλλουν τις εισφορές τους και αμείβουν με μισθούς και πολλαπλές επιπρόσθετες παροχές που ξεπερνούν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Οποιαδήποτε προσαρμογή στις συνθήκες κρίσης που μαστίζουν τις επιχειρήσεις, γίνεται σε συνεννόηση και συμφωνία με τις οργανώσεις των εργαζομένων, κατά κανόνα χωρίς αυθαιρεσίες ή ακρότητες».

ΓΣΕΒΒΕ: Χρειάζεται νέο τοπίο συλλογικών διαπραγματεύσεων

Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου Συλλογικών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι «η εγκατάλειψη κάθε εκβιαστικής διαδικασίας και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων περί τα εργασιακά που χαρακτήριζε τόσο το παλαιό καθεστώς όσο και σε υπερθετικό βαθμό το νέο».

Αφού σημειώνει πως πρέπει να βρεθούν, συζητηθούν και προταθούν από τους κοινωνικούς εταίρους νέα σημεία ισορροπίας χωρίς κανιβαλισμούς, επισήμανει πως πρώτα βήματα θεωρεί:

1ον. Την κατάργηση του άρθρου 37 του Ν. 4024/2011 που αφαιρει τη δυνατότητα από το Υπουργείο Εργασίας της επέκτασης των Συμβάσεων που υπογράφονται και σε επιχειρήσεις και εργαζομένους που δεν είναι μέλη των θεσμικών φορέων που υπογράφουν και συμφωνούν τη σύμβαση εργασίας.

2ον. Την επαναφορά στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Κοινωνικών Εταίρων την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Οι οποιεσδήποτε μειώσεις ή αυξήσεις πρέπει να είναι αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης, το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να είναι σεβαστό από την Κυβέρνηση, αλλά και από τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς που ενίοτε επιχειρούν να εκφοβίσουν και εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις. Γιατί η κατάργηση τους επί της ουσίας είναι και αποτέλεσμα ανεύθυνων παρεμβάσεων, χαρακτηρισμών και ενεργειών.

3. Τη χρονική επέκταση της μετενέργειας.

Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει πως έως ότου η νέα κυβέρνηση αναλάβει πρωτοβουλίες, είναι απαραίτητο εργαζόμενοι και εργοδότες να βρουν την Χρυσή Τομή και να υπογράψουν Συμβάσεις. Όπως σημειώνει, αυτός είναι ο μόνος και μοναδικός ρεαλιστικός τρόπος, σε αυτό το μεσοδιάστημα, να ακυρωθούν στην πράξη διατάξεις του Μνημονίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις έως ότου αποσαφηνιστούν οι οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές.

Παράλληλα, καλεί τους Κοινωνικούς Διαπραγματευτές και ιδιαίτερα αυτούς που υπογράφουν την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, να διαμορφώσουν εντός των προσεχών εβδομάδων, και πάντως έως τις εκλογές, μια καινούργια πρόταση για την επόμενη κυβέρνηση.

ΕΣΕΕ: Διάλογος για νέα ισχυρή συλλογική σύμβαση

Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ αποδέχεται την πρόσκληση του ΣΕΒ «για έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, όχι όμως για να μπαλώσουμε προσωρινά τις παρούσες εργασιακές σχέσεις, αλλά για να επανασχεδιάσουμε από κοινού μια καινούργια, ρεαλιστική και σεβαστή από όλους, Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Μάλιστα τονίζει πως πρέπει να δημιουργηθεί «μία νέα ισχυρή Συλλογική Σύμβαση που θα ικανοποιεί εργοδότες και εργαζόμενους, θα δεσμεύσει την νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις νέες εκλογές, ενώ θα δημιουργήσει ένα ισχυρό ανάχωμα στις ορέξεις για πλήρη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και περαιτέρω μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα».

Η ΕΣΕΕ επαναλαμβάνει πως η Συνομοσπονδία «έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στα μέτρα της μείωσης του βασικού μισθού της ΕΓΣΣΕ και της μετενέργειας. Προσθέτει όμως πως τα μέτρα αυτά επήλθαν με νομοθετική ρύθμιση και δεν νοείται «πάγωμα νόμου» με «κοινωνική συμφωνία» ή «μορατόριουμ», παρά μόνο, με άλλη νομοθετική διαδικασία, αρμοδιότητα, όμως, που δεν έχει η σημερινή μεταβατική κυβέρνηση.

Δεσμεύσεις Τσίπρα για κατάργηση των αντεργατικών νόμων - Επίθεση στον Ευ. Βενιζέλο

Εξάλλου, την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει όλους τους νόμους του μνημονίου που καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα και οδήγησαν σε μειώσεις μισθών επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη και επέμεινε στην ανάγκη «παγώματος» της μετενέργειας.

Παράλληλα, κάλεσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ως διαπραγματευτή του δευτέρου μνημονίου, να κατονομάσει «ποια ήταν αυτά τα επιχειρηματικά και εργοδοτικά συμφέροντα που επέβαλαν στην τρόικα αυτούς τους νόμους που σήμερα μειώνουν το εισόδημα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα από 25 έως 50%».

«Μήπως είναι αυτοί που όλο αυτό το διάστημα συνεχίζουν να βυσσοδομούν με λύσσα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της προσπάθειάς μας να ανατρέψουμε το μνημόνιο και τους αντικοινωνικούς, αντεργατικούς αυτούς νόμους;», διερωτήθηκε.

Ικανοποίηση ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία του ΣΕΒ

«Το ζήτημα της προστασίας των εργασιακών σχέσεων, το έθεσε το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πριν από τρεις ημέρες ... είναι σημαντικό που ήδη ανταποκρίνονται σε αυτή την πρωτοβουλία εργοδοτικές οργανώσεις» δήλωσε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννημάτα και κατέληξε: «Χαιρόμαστε που και άλλες πολιτικές δυνάμεις ακολουθούν το δρόμο που ανοίξαμε».

Βολές ΚΚΕ κατά ΣΕΒ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Το ΚΚΕ από την πλευρά του βάλλει με δριμύτητα κατά του ΣΕΒ, αλλά επιτίθεται και σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση, «ο ΣΕΒ για μια ακόμη φορά αποκαλύπτει ότι ο κύριος στόχος των μεγάλων επιχειρηματιών και της ΕΕ είναι η συντριβή του μέσου μισθού, το γκρέμισμά του κάτω από τα 500 ευρώ για όλους και ειδικά για τους νέους να δουλεύουν για 300 και 400 ευρώ με ατομικές συμβάσεις» και προσθέτει: «Αυτό το κρύβουν συνειδητά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται ότι διεκδικούν την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου για να σταματήσει η μείωση των μισθών. Το αν θα ισχύσει τώρα ή λίγους μήνες αργότερα η μετενέργεια είναι λεπτομέρεια για τους βιομηχάνους. Το τσάκισμα της κλαδικής σύμβασης, ο κατώτατος μισθός της εξαθλίωσης είναι μόνο το πρώτο βήμα στην μισθολογική και εργασιακή κόλαση που θέλουν να καταδικάσουν τους εργαζόμενους οι μεγάλοι καπιταλιστές, η ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, σε όλους τους χώρους δουλειάς, πρέπει να χρησιμοποιήσουν επειγόντως την ταξική τους ενότητα και δύναμη και την ψήφο τους».

Προτεινόμενα για εσάς