Πρόντι: Τεστ για το μέλλον της Ευρώπης η Ελλάδα

Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2012 14:54

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξή του εκτίμησε ότι η Ελλάδα «μας βοηθά να καταλάβουμε τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αφού όπως είπε, στην αρχή η ελληνική κρίση «ήταν ένα πρόβλημα περιορισμένης έκτασης, αλλά στη συνέχεια προσέλαβε διαφορετικές διαστάσεις, λόγω των διχασμών των Ευρωπαίων εταίρων».

A- A A+

Τεστ για το μέλλον της Ευρώπης, ιδίως σε ό,τι αφορά την ικανότητα των χωρών-μελών της Ένωσης να μείνουν ενωμένες, αποτελεί σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι η περίπτωση της Ελλάδας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιl Sole 24 Ore», ο κ. Πρόντι εκτίμησε ότι η Ελλάδα «μας βοηθά να καταλάβουμε τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αφού όπως είπε, στην αρχή η ελληνική κρίση «ήταν ένα πρόβλημα περιορισμένης έκτασης, αλλά στη συνέχεια προσέλαβε διαφορετικές διαστάσεις, λόγω των διχασμών των Ευρωπαίων εταίρων».

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «η ελληνική κρίση, μάλλον, θα λυθεί και δεν θα υπάρξει, τεχνικά, πτώχευση της χώρας» αλλά, παράλληλα, σημειώνει ότι «το συνολικό κόστος της όλης υπόθεσης θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο χαμηλό».

Τόνισε ακόμη ότι «το κοινό νόμισμα αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική πολιτική επιλογή, αλλά δεν υπήρξε η βούληση για να θεσμοθετηθούν μέσα που να ελέγχουν τις εθνικές πολιτικές, και ούτε, βέβαια, για τη δημιουργία ταμείων, που να λειτουργήσουν ως εγγύηση σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης». Αυτό, πρόσθεσε, «φαίνεται και από την ξεκάθαρη ελληνική ευθύνη στην αλλοίωση των στοιχείων της δημόσιας οικονομίας της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς