Νέα άνοδος για τα επιτόκια των ισπανικών ομολόγων

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 14:12

A- A A+

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε η απόδοση των ισπανικών ομολόγων, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το κατά πόσο είναι αρκετό το δάνειο των 100 δισ. ευρώ για τις προβληματικές τράπεζες της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκε νωρίτερα κατά 12 μονάδες βάσης στο 6,63%, πλησιάζοντας το επίπεδο - ρεκόρ από την εισαγωγή του ευρώ (6,78%, την 17η Νοεμβρίου 2011).

Εν τω μεταξύ, το spread με τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα αναφοράς παρέμεινε αμετάβλητο στις 529 μονάδες βάσης (5,29 ποσοστιαίες μονάδες).

«Αυτά τα 100 δισ. ευρώ θα προστεθούν στο δημόσιο χρέος της Ισπανίας και συνεπώς θα ενισχύσουν τη διασύνδεση μεταξύ των τραπεζών και του κράτους. Η Ισπανία λαμβάνει κεφάλαια για να σώσει τις τράπεζές της, οι οποίες αγοράζουν το δημόσιο χρέος, ενώ όλοι οι άλλοι φεύγουν από αυτό», σχολίασε αναλυτής της Rabobank International.

Το ισπανικό κράτος συμφώνησε να αναλάβει το βάρος του δανείου των 100 δισ. ευρώ και να αυξήσει, έτσι, το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο έφθασε πέρυσι στο 69% του ΑΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς