Παραιτήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays

Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 09:44
UPD:15:41

Την παραίτησή του με άμεση ισχύ υπέβαλε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Μπομπ Ντάιαμοντ, στον απόηχο του σκανδάλου χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

A- A A+

Την παραίτησή του με άμεση ισχύ υπέβαλε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Μπομπ Ντάιαμοντ, στον απόηχο του σκανδάλου χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος διότι τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας παρουσιάζουν μια εικόνα της Barclays και των εργαζομένων της, η οποία δεν θα μπορούσε να είναι μακρύτερα από την πραγματικότητα», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση.

Για ορθή απόφαση για την Barclays και τη Βρετανία έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν. Μιλώντας στην ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC χαιρέτισε την παραίτηση, λέγοντας ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για μια νέα κουλτούρα υπευθυνότητας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

«Πιστεύω ότι είναι η ορθή απόφαση για την Barclays, πιστεύω ότι είναι η σωστή απόφαση για τη χώρα, καθώς είναι ανάγκη η Barclays να είναι επικεντρωμένη στο να δανείζει την οικονομία και να μην αποσπάται από αυτήν τη συζήτηση σχετικά με την ηγεσία της», τόνισε ο Όσμπορν.

Χθες, είχε υποβάλει την παραίτησή του και ο πρόεδρος της βρετανικής τράπεζας, Μάρκους Έιτζις, ο οποίος θα παραμείνει όμως στο πόστο του μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αντικατάστασης του διευθύνοντος συμβούλου.

«Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας επέφεραν καταστροφικό πλήγμα στη φήμη της Barclays... ως πρόεδρος, είμαι ο "φύλακας" αυτής της φήμης. Κατά συνέπεια, εγώ είμαι αυτός που φέρει την ευθύνη», δήλωσε ο Έιτζις.

Σύμφωνα με τη βρετανική αρχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (FSA), η Barclays δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση στην έρευνα των αρχών για τις ύποπτες πρακτικές στα διατραπεζικά επιτόκια.

Το Libor διαμορφώνεται από τα επιτόκια που οι τράπεζες χρεώνουν αναμεταξύ τους και χρησιμοποιείται διεθνώς ως σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των επιτοκίων σε παράγωγα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα αξίας 350 τρισ. δολαρίων. Το Libor είναι επίσης το βασικό επιτόκιο που χρησιμοποιείται από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της.

Μπαρόζο: Επικίνδυνες πρακτικές στον χρηματοοικονομικό τομέα

Μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν οι ριψοκίνδυνες πρακτικές στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Τα σκάνδαλα χειραγώγησης της αγοράς που μαστίζουν τον τραπεζικό τομέα δείχνουν ότι οι ρίζες της οικονομικής κρίσης του 2008 δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί πλήρως, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ριψοκίνδυνες συναλλαγές και χειραγώγηση της αγοράς», ανέφερε ο Μπαρόζο, τονίζοντας πως «είναι καιρός αυτές οι πρακτικές να σταματήσουν άπαξ και δια παντός».

«Είδαμε για άλλη μια φορά τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες -στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς θεσμούς- ότι οι πρακτικές οι οποίες τροφοδότησαν την χρηματοοικονομική κρίση δεν έχουν ακόμα εξαλειφθεί από τον τομέα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προτεινόμενα για εσάς