Συνεχίζεται η συρρίκνωση στην ευρωζώνη τον Ιούλιο

Αμετάβλητος στις 46,4 μονάδες ο δείκτης PMI
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 13:25
UPD:13:39

A- A A+

Αμετάβλητος στις 46,4 μονάδες παρέμεινε ο δείκτης Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, υποδεικνύοντας συνέχιση της συρρίκνωσης της δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα για έκτο συνεχή μήνα.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit, ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 44,1 μονάδες, από 45,1 μονάδες τον Ιούνιο, υποχωρώντας στα χαμηλά 27 μηνών.

Στον τομέα των υπηρεσιών, ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στα υψηλά τεσσάρων μηνών και διαμορφώθηκε στις 47,6 μονάδες, από 47,1 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο. Εξακολουθεί, ωστόσο, να βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες, γεγονός που υποδεικνύει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τη Markit, η μείωση της παραγωγής αποτελεί διευρυμένο φαινόμενο πλέον στην ευρωζώνη, την ώρα που η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία συρρικνώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας τριετίας.

REUTERS

«Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον δείκτη PMI Ιουλίου, δεν φαίνεται να υποχωρούν οι πτωτικές τάσεις στην ευρωζώνη στην αρχή του τρίτου τριμήνου», σχολιάζει στο Reuters ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Επιταχύνεται η συρρίκνωση στη Γερμανία

Με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών συρρικνώθηκε ο μεταποιητικός κλάδος στη Γερμανία τον Ιούλιο, γεγονός που υποδεικνύει συρρίκνωση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ο δείκτης μεταποίησης PMI της Markit για τη Γερμανία υποχώρησε στις 43,3 μονάδες τον Ιούλιο, από 45 μονάδες τον Ιούνιο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών του Reuters ότι θα διαμορφωθεί στις 45,3 μονάδες.

«Ο μεταποιητικός κλάδος της Γερμανίας αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες ανάκαμψης στην ευρωζώνη και το γεγονός ότι συρρικνώνεται με αυτόν τον ρυθμό είναι πράγματι αρκετά ανησυχητικό», σχολιάζει ο κ. Ουίλαμσον.

Προτεινόμενα για εσάς