Ανοιχτό παραμένει το θέμα της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, όπως διαφάνηκε μετά τη διευρυμένη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ευ. Βενιζέλο να διατυπώνει ωστόσο επιφυλάξεις για το ζήτημα και τον κ. Κουβέλη να δηλώνει «κατηγορηματικά αντίθετος».
«Συζητάμε για όλα, αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις», τόνισε εξερχόμενος του Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ερωτηθείς σχετικά ενώ ανακοίνωσε ότι αύριο στις 16:00 ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών για να έχει πλήρη πληροφόρηση ως προς την πορεία εξεύρεσης των 11,5 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. «Τα κοιτάζουμε όλα. Πρέπει να βγάλουμε τα 11,5 δισ. ευρώ και θα τα βγάλουμε», επανέλαβε. Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του το μεσημέρι, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το θέμα της εφεδρείας συζητείται καθώς «τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα» όσον αφορά στα 11,5 δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2219695 .
Κατά των απολύσεων τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, παραπέμποντας και στη σχετική προεκλογική του δέσμευση. «Ό,τι έχουμε πει προεκλογικά πρέπει να ισχύει απολύτως και η συνεργασία μας έχει ως βάση και θεμέλιο τον κοινό παρονομαστή και των προεκλογικών μας δεσμεύσεων», δήλωσε.
Οσον αφορά την εφεδρεία επισήμανε ότι «έχουμε αρνητική εμπειρία», καθώς όπως είπε, «ήταν μια αναγκαστική κατάσταση, η οποία ποτέ δεν ήταν επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να διασφαλιστεί η στρατηγική προοπτική της κυβέρνησης, η οποία – όπως είπε – πρέπει να είναι μακράς πνοής και να αποπνέει σταθερότητα.
Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε θετικά την τοποθέτηση που έκανε ο Γερμανός ομόλογός του, ο πρόεδρος του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, σε σχέση με το μέλλον της ευρωζώνης και τους θεσμούς που πρέπει να εγκαθιδρυθούν για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, η δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κρίση.
«Πιστεύω πραγματικά ότι μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί και επειδή τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα παίζουν καθοριστικό ρόλο, εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο, τους κοινούς στόχους που έχουμε ως τόπος, ως έθνος και ως κυβέρνηση», υπογράμμισε.
«Κατηγορηματικά αντίθετος» όσον αφορά στο θέμα της εφεδρείας δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης. «Aποδείχτηκε ότι στο μέτρο που εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία ήταν ένα φιάσκο. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο», υπογράμμισε ο ίδιος και εξήγησε ότι δεν δημιουργεί κανένα όφελος οικονομικό για τη χώρα και τα δημοσιονομικά της, αλλά αντιθέτως διώχνει και άλλους συμπολίτες μας στην ανεργία.