Δεν αποκλείει επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος η Μ. Φέκτερ

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 12:21
UPD:12:21

Πρόθυμη να συζητήσει μια επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, δηλώνει η Αυστριακή ΥΠΟΙΚ, Μαρία Φέκτερ, αποκλείοντας όμως κάθε συζήτηση για επιπλέον χρήματα.

A- A A+

Πρόθυμη να συζητήσει μια επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, δηλώνει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, αποκλείοντας όμως κάθε συζήτηση για επιπλέον χρήματα.

Σε σημερινή της συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», η κ. Φέκτερ επισημαίνει πως μια αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα απέβαινε σε βάρος των φορολογούμενων. Για το λόγο αυτό, τονίζει πως υπάρχει η βούληση να διατηρηθεί η ενότητα της ευρωζώνης και να εξαναγκασθούν οι προβληματικές χώρες σε υλοποίηση των μεταρρυθμίσεών τους.

Ερωτηθείσα κατά πόσον είναι αναγκαίο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, η κ. Φέκτερ παρατηρεί πως δεν είναι δυνατό να αναιρούνται κάθε τρεις μήνες τα σχέδια και, για το λόγο αυτό, θα ζητηθεί επιτακτικά από την Ελλάδα η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο δεύτερο πακέτο.

Παράλληλα, η Αυστριακή ΥΠΟΙΚ υιοθετεί την άποψη του αρχηγού της -στο συγκυβερνόν, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα- αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, για την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού αποπομπής από την ευρωζώνη χωρών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Παραδέχεται πάντως πως δεν «βλέπει» να εφαρμόζεται ένας τέτοιος μηχανισμός μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η πρόταση Σπίντελεγκερ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και είχε αποδοκιμαστεί, μεταξύ άλλων, τόσο από τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και από τον ίδιο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς