Γ. Κατάινεν: Μην περιμένετε θαύματα από την ΕΚΤ

Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2012 13:12
UPD:13:12

Την ισχυρή βούληση της Ευρώπης να στηρίξει το ευρώ υπογράμμισε σήμερα από το Τόκιο ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν, ωστόσο προειδοποίησε πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει θαύματα.

A- A A+

Την ισχυρή βούληση της Ευρώπης να στηρίξει το ευρώ υπογράμμισε σήμερα από το Τόκιο ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν, ωστόσο προειδοποίησε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν μπορεί να κάνει θαύματα.

Η Ευρώπη πρέπει να βρει «μια μόνιμη λύση» στην κρίση του χρέους, είπε ο κ. Κατάινεν, εκτιμώντας πως μόνο οι μαζικές ενέσεις με χρήματα δεν είναι αρκετές για να λυθεί το πρόβλημα. «Δεν πιστεύουμε σε μια λύση που έγκειται αποκλειστικά στην καταβολή χρημάτων», είπε σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ιαπωνία.

«Όλοι λένε και ξέρουν πως τα τείχη προστασίας μας, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, έχουν υψωθεί και θα είναι πολιτικά δύσκολο να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Φινλανδός πρωθυπουργός.

Προειδοποίησε δε ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να επιλύσει τα πάντα μόνη της κατά την αυριανή σύνοδό της, από την οποία περιμένουν πολλά οι επενδυτές. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από την ΕΚΤ να κάνει θαύματα, επειδή οι επικεφαλής της έχουν ένα πλαίσιο να σεβαστούν», σημείωσε.

Η Φινλανδία είναι μία από τις λίγες χώρες της νομισματικής ένωσης στο χρέος της οποίας οι τρεις μεγάλοι οίκοι εξακολουθούν να δίνουν την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ», μαζί με τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς