Πιο κοντά στην ενεργοποίηση των αποφάσεων της ΕΚΤ η Ισπανία

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 08:17
UPD:08:33

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέκλεισε ενδεχόμενη προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.

A- A A+

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απέκλεισε πάντως ενδεχόμενη προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.

«Εκτός από την ανάπτυξη, η μόνη άλλη εναλλακτική λύση που εξετάζω είναι να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», τόνισε σε συνέντευξή του στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat και πρόσθεσε: «Αποκλείεται να προσφύγουμε σε πλήρη μηχανισμό στήριξης».

Ο Ραχόι επανέλαβε πως η κυβέρνησή του θα μελετήσει προσεκτικά τους όρους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί υποδείξεις για το πως θα χειριστεί τη βοήθεια.

«Είμαι προετοιμασμένος να μειώσω το έλλειμμα, αλλά δεν μπορούν να αποφασίσουν οι άλλοι πώς θα μειωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός για το ίδιο ζήτημα και σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, κατά την οποία ανέφερε πως δεν θα δεχτεί να του υπαγορεύσουν σε ποιον συγκεκριμένο τομέα πρέπει να γίνουν περικοπές, σε περίπτωση που αιτηθεί βοήθεια.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το μόνο πράγμα που δεν θα αγγίξει, είναι οι συντάξεις γιατί οι συνταξιούχοι είναι η πιο ευπαθής ομάδα.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων για τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς