Αποφασιστικότητα για τις μεταρρυθμίσεις ζητεί ο Μοσκοβισί

Ανοιχτό στην επιμήκυνση το ΔΝΤ
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 20:27
UPD:21:42

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Π. Μοσκοβισί μετά τις συναντήσεις του με τους Έλληνες αξωματούχους, τόνισε ότι η Γαλλία αγωνίζεται να μη θιγεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης.

A- A A+

Η Ελλάδα έχει μέλλον, δίνει μια σημαντική μάχη και γι’ αυτό πρέπει να δείξει πλήρη αποφασιστικότητα σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Γάλλος υπουργός αναγνώρισε ότι η προσπάθεια αυτή είναι δύσκολη αλλά υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία και εκτίμησε ότι υπάρχει ελπίδα. «Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε οι οικονομικές σχέσεις να αναπτυχθούν περαιτέρω και η παρουσία της Γαλλίας στην Ελλάδα να ενισχυθεί», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Π. Μοσκοβισί μετά τις συναντήσεις του με τους Έλληνες αξωματούχους, τόνισε ότι η Γαλλία αγωνίζεται να μη θιγεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης. «Αυτό είναι το μήνυμα που έφερα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο φίλο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στον αρμόδιο για τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υπουργό Κωστή Χατζηδάκη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γαλλία ήταν πάντα στην ίδια πλευρά με την Ελλάδα, επιθυμούσε την είσοδό της στη ζώνη του ευρώ και σήμερα η Γαλλία αγωνίζεται για την ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ. Όπως είπε, υπάρχει μία λέξη που είναι κοινή στα στόματα όλων μας, η «αποφασιστικότητα» εξηγώντας ότι ο όρος αυτός σημαίνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μια πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, κοινωνική δικαιοσύνη, εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

Σε ερώτηση αν τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης, απάντησε επαναλαμβάνοντας τη λέξη «αποφασιστικότητα», διευκρινίζοντας ότι προϋπόθεση είναι η τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, η συμφωνία με την τρόικα και η έγκρισή της από το Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε όταν ερωτήθηκε σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Μετά την τήρηση των δεσμεύσεων, το σύνολο των διαστάσεων που αφορούν την ελληνική κατάσταση είναι ανοιχτό», είπε.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ευχήθηκε αυτή η βούληση να μετατραπεί σε πράξεις, ώστε σύντομα να έχουμε μια συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα που θα επικυρωθεί από το Eurogroup και στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Το ουσιώδες είναι η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στην τεχνική βοήθεια και στήριξη που προσφέρει η Γαλλία μέσω της task force για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τάχθηκε υπέρ της ενεργοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, της οποίας ο επικεφαλής βρίσκεται επίσης σήμερα στην Αθήνα.

Όλες οι προσπάθειες που στοχεύουν στην έξοδο από την κρίση έχουν τη στήριξη της Γαλλίας, υπογράμμισε και τόνισε ότι «η αίσθησή μας είναι ότι τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση».

Μιλώντας εκ μέρους και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι είναι σημαντικό ο ελληνικός λαός να αποκτήσει ελπίδα αν υπάρξει δικαιοσύνη και ανάκαμψη. Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη ζητάει σεβασμό των δεσμεύσεων, είπε, πρέπει να δούμε και την οικονομική ανάκαμψη ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων.

Αναφερόμενος στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε ότι κατά τη συνάντησή του το μεσημέρι με Γάλλους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τον διαβεβαίωσαν ότι είναι δεμένοι με τη χώρα μας και επιθυμούν να παραμείνουν. Αποφασίσαμε μάλιστα, πρόσθεσε, να ενισχύσουμε τους εμπορικούς δεσμούς και να βελτιώσουμε τις συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Σε ερώτημα για τις κινήσεις αποχώρησης γαλλικών τραπεζών από την Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι έχει την «αντίθεση αίσθηση» ότι δηλαδή οι γαλλικές επιχειρήσεις θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και να μετάσχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. «Πιστεύω ότι θα παραμείνουν και θα εμπλακούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο μέλλον της Ευρώπης που μπορεί να αποτελέσει «ένα μοναδικό μοντέλο οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» ενώ σημείωσε ότι η σταθερότητα και η ανάπτυξη δεν είναι δύο αντίθετες έννοιες, αλλά «μπορούν να πάνε χέρι-χέρι».

Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, είναι θετικό ότι άρχισαν να αντιμετωπίζονται συνολικά τα προβλήματα, όπως είναι η δημιουργία του μηχανισμού ESM και η απόφαση της ΕΚΤ για επαναγορά κρατικών ομολόγων από τις χρεωμένες χώρες. «Δεν είναι εύκολο αλλά είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι στην πορεία για την ανεύρεση διαρθρωτικών λύσεων για την έξοδο από την κρίση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μοσκοβισί είχε το απόγευμα συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος, μετέφερε «πολύ ισχυρά μηνύματα της γαλλικής κυβέρνησης για μια Ελλάδα σταθερά ευρωπαϊκή, μέσα στο ευρώ».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι παρουσίασε στο Γάλλο υπουργό τα «επιτεύγματα της χώρας στον τομέα της μείωσης του ελλείμματος», που όπως είπε, είναι «εντυπωσιακά», αλλά και στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών.

Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στους πολιτικούς δεσμούς των γάλλων σοσιαλιστών με το ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε ότι αφενός η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και από την άλλη θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να σταθούν κοντά στον ελληνικό λαό. «Σε αυτό το σημείο οι απόψεις μας είναι εξαιρετικά ταυτόσημες. Βασιζόμαστε πολύ στον κ. Βενιζέλο για να συνεχίσει να υποστηρίζει αυτή την πολιτική», κατέληξε.

ΔΝΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ εμφανίζεται ανοιχτό στο ελληνικό αίτημα -που δεν έχει τεθεί επισήμως- για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής. «Υπάρχουν καλά επιχειρήματα για να παραταθεί (πέραν του 2014) το περιθώριο που έχει δοθεί στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον. Πρόσθεσε πάντως πως η επιμήκυνση εξαρτάται από τη δυνατότητα χρηματοδότησης του προγράμματος.

Απορρίπτει ο ΥΠΟΙΚ τα περί τρίτου πακέτου στήριξης

Στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απέρριψε τα περί ανάγκης τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, που αναφερονται σε δημοσίευμα το οποίο επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). «Τις θέσεις της χώρας τις διαμορφώνουν μόνο ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στο Reuters.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε πως οι συζητήσεις είναι εστιασμένες στην επαναφορά του τρέχοντος προγράμματος στη σωστή τροχιά.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη και οι πιστωτές της χώρας θα πρέπει να αναζητήσουν τους πόρους για τη χρηματοδότησή του, υποστηρίζει ο Θάνος Κατσάμπας, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, είτε μέσω της συμμετοχής του δημόσιου τομέα είτε μέσω πρόσθετων δανείων με καλύτερους όρους, καλώς εχόντων των πραγμάτων», δήλωσε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal.

Όσον αφορά στο αίτημα της Ελλάδας για επιμήκυνση του προγράμματος κατά 2 έτη χωρίς την υποχρέωση πρόσθετης χρηματοδότησης από τους πιστωτές, ο κ. Κατσάμπας χαρακτήρισε «απολύτως μη ρεαλιστική» την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να καλύψει την «τρύπα» των 20 δισ. ευρώ που συνεπάγεται η επιμήκυνση. Το κανό θα πρέπει να καλυφθεί από την ευρωζώνη και την ΕΚΤ, υποστηρίζει ο αξιωματούχος.

Προτεινόμενα για εσάς