Γ. Βρούτσης: Πρόωρη η συζήτηση για μείωση αποζημιώσεων

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 15:29
UPD:19:17

Ως προς τις απαιτήσεις των ξένων τεχνοκρατών για μείωση των αποζημιώσεων, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή.

A- A A+

Το ζήτημα του κατώτατου μισθού, αλλά και αυτό της μείωσης του κόστους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης βρέθηκε επί τάπητος στη διάρκειας 2,5 ωρών συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ως προς τις απαιτήσεις των ξένων τεχνοκρατών για μείωση των αποζημιώσεων, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή. «Δεν κρίνουμε το χρόνο ώριμο για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα», τόνισε.

O Γ. Βρούτσης για τις συζητήσεις με την τρόικα

O Γ. Βρούτσης για τις συζητήσεις με την τρόικα

Όπως είπε ο υπουργός, με τους εκπροσώπους των δανειστών συζητήθηκε επίσης το θέμα του ΣΕΠΕ και η αξιολόγησή του από το ILO, αλλά και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Οι δύο πλευρές συζήτησαν τέλος και για τις ενεργητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της μείωσης της αποζημίωσης λόγω απόλυσης τίθεται κυρίως από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπεί ο Πολ Τόμσεν. Όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του κ. Βρούτση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζει ότι μια τέτοια συζήτηση στην παρούσα φάση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, όπου δεν υπάρχει επαρκής κοινωνική προστασία, όπως θα ήταν ο θεσμός της ασφάλισης ανεργίας, ούτε μηχανισμοί επανόδου των απολυμένων στην αγορά εργασίας.

Αναφέρει επίσης, ότι ήδη έχει συντελεστεί σημαντική μείωση του κόστους των αποζημιώσεων με το νόμο 3863/2010, με τον οποίο έχει μειωθεί από 6 μήνες σε 2 ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση, ενώ έχει αυξηθεί από 2 μήνες σε 1 έτος, ο χρόνος της δοκιμαστικής πρόσληψης. Θα πρέπει επίσης, τονίζει η πλευρά του υπουργείου να συνυπολογίζεται η μείωση στο ύψος των αποζημιώσεων που έχει επέλθει ήδη λόγω της συνεχούς υποχώρησης του ύψους των μισθών.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου η συζήτηση περιορίστηκε σε απλή καταγραφή αντεπιχειρημάτων και οι εκπρόσωποι των δανειστών δήλωσαν ότι σκοπεύουν να επαναφέρουν το θέμα, χωρίς όμως να το θεωρούν προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας.

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα στο ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας όπου υπήρξε σύμπτωση απόψεων στα περισσότερα σημεία, που αποτελούν άλλωστε δεσμεύσεις του 2ου μνημονίου.

Υπουργείο Εργασίας και τρόικα, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να υπάρξει ένας νέος μηχανισμός για τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού. Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε ότι θα νομοθετήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

Η τρόικα αποδέχθηκε επίσης το σχεδιασμό του υπουργείου, για την αναβάθμιση και τη θωράκιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας ο νέος νόμος θα κατατεθεί μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ΣΕΠΕ από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. (ILO). Πρόσφατα και για το θέμα αυτό, ο κ. Βρούτσης είχε συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια όπου αποφασίστηκαν τρόποι συνεργασίας των Επιθεωρητών Εργασίας με την Οικονομική Αστυνομία.

Η τρόικα αντιμετώπισε θετικά και την σχεδιαζόμενη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5%, που σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα επιδράσει θετικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή η κατάργηση των εισφορών των εργοδοτών 1,1% υπέρ των οργανισμών Εστίας και Κατοικίας που έχουν καταργηθεί, εκκρεμεί όμως το υπόλοιπο 3,9% που θα πρέπει να προέλθει από μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η τρόικα ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με ποσοτικοποιημένη πρόταση και πρόβλεψη δημοσιονομικού ισοδύναμου, ώστε να αναπληρωθεί η αναμενόμενη απώλεια εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τρόπους όπως η αξιοποίηση αδρανών πόρων, και η διεύρυνση της εισφοροδοτικής βάσης, μέσω της επέκτασης του εργόσημου, εκεί όπου εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας.

Στους σχεδιασμούς του κ. Βρούτση, για την αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος, περιλαμβάνεται η συγκρότηση ενός ενιαίου εισπρακτικού φορέα που θα βασίζεται στο μηχανισμό του ΙΚΑ και θα περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα Ταμεία (ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, και ΟΑΕΕ) με τη μακροχρόνια πρόβλεψη οι οφειλές να καταλήγουν στις οικονομικές εφορίες.

Τέλος, στη συνάντηση εξετάσθηκαν και οι ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Σε πρώτη φάση πρόκειται να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα που αφορά 80.000 νέους ανέργους σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός τομέας και η καινοτομία.

Κ. Μίχαλος: Εξευτελιστικοί οι μισθοί στην Ελλάδα

Εξευτελιστικούς χαρακτήρισε τους μισθούς στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος και τάχθηκε κατά της μείωσής του, συμπληρώνοντας πως οι χαμηλοί μισθοί στη Βουλγαρία δεν έφεραν επενδύσεις.

Επικαλέστηκε μάλιστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι μέσες αποδοχές το 2011 διαμορφώθηκαν στα 10.110,6 ευρώ ετησίως, (στη δεύτερη θέση από το τέλος μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας) με αμέσως επόμενη την Τουρκία, όπου οι αποδοχές διαμορφώνονται στα 6.015 ευρώ.

«Η λιτότητα έχει ένα όριο, έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ, το 28% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας», συνέχισε.

Τέλος, ο κ. Μιχαλος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει διαπραγμάτευση με τους εταίρους και να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, τονίζοντας πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί «αυτό το εξοντωτικό πρόγραμμα».

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο συμβόλαιο οικονομικού θανάτου των εργαζομένων

Βολές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας εξαπέλυσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του Γ. Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο κ. Στρατούλης κατηγόρησε συγκεκριμένα τον υπουργό Εργασίας ότι δίνοντας «γη και ύδωρ» στην τρόικα υπέγραψε «νέο συμβόλαιο οικονομικού και κοινωνικού θανάτου εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων». «Η τρόικα ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας να σφαγιάσει για χάρη των τοκογλύφων πιστωτών της χώρας ό,τι απέμεινε όρθιο από μισθούς, τριετίες, συντάξεις, όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, θέσεις εργασίας, ωράρια, εργασιακές σχέσεις, αποζημιώσεις απολύσεων και κοινωνικές πολιτικές και ο υπουργός Εργασίας συνυπέγραψε πρόθυμα μαζί τους ένα συμβόλαιο οικονομικής και κοινωνικής εξόντωσης του ελληνικού λαού», σημείωσε.

Κάλεσε τέλος τον λαό να δώσει μάχη «για να μην περάσει το πιο καταστροφικό μέχρι σήμερα πακέτο μνημονιακών μέτρων», αλλά και «για να ανατραπούν τα μνημόνια και η κυβέρνηση που τα υπηρετεί».

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο Γ. Βρούτσης

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εργασίας θα μεταβεί αύριο Τετάρτη στο Λουξεμβούργο όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης (EPSCO) το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου.

Το Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», στο νέο τρόπο διακυβέρνησης, στην αξιολόγηση του δεύτερου ευρωπαϊκού εξαμήνου και στην παρακολούθηση των θεματικών ενοτήτων που σχετίζονται με την απασχόληση και την κοινωνική προστασία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Ιρλανδίας, της Σουηδίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προτεινόμενα για εσάς