Κύπρος: Μεγάλη ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 17:24

Η υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moodys καταδεικνύει ότι το πρόβλημα που οδήγησε την Κύπρο στον Μηχανισμό Στήριξης είναι οι σοβαρές δυσκολίες που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's καταδεικνύει ότι το πρόβλημα που οδήγησε την Κύπρο στον Μηχανισμό Στήριξης είναι οι σοβαρές δυσκολίες που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η αξιολόγηση υπογραμμίζει τη μεγάλη ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και το ότι οι δυσκολίες του τραπεζικού τομέα θα μειώσουν τον εσωτερικό δανεισμό, κάτι που θα περιορίσει σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης της Κύπρου.

Τέλος ο κ. Στεφάνου κατηγόρησε το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ ότι για μια ακόμη φορά «απόκρύβουν τα εγκληματικά λάθη των μεγάλων κυπριακών τραπεζών και τον πλημμελή έλεγχο εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας και του τέως διοικητή της, που οδήγησαν την Κύπρο στον Μηχανισμό Στήριξης».

Χθες ο οίκος Moody΄s ανακοίνωσε την υποβάθμιση της Κύπρου από Βα3 σε Β3, σημειώνοντας ότι το outlook παραμένει αρνητικό.

Οι βασικοί λόγοι της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον οίκο, είναι οι σοβαρές δυσκολίες στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, που είναι το αποτέλεσμα της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς