Συνάντηση Ολάντ - Ραχόι στο Παρίσι

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 22:10
UPD:10/10/2012 06:34

Με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι (αριστερά) θα συναντηθεί την Τετάρτη στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ (δεξιά) στο πλαίσιο της διμερούς γαλλο-ισπανικής συνόδου.

A- A A+

Με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι συναντάται σήμερα στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο πλαίσιο της διμερούς γαλλο-ισπανικής συνόδου, στη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες αναμένεται να τονίσουν την ομοφωνία τους σε ευρωπαϊκά θέματα, όπως η εποπτεία των τραπεζών.

Ο Ολάντ θα υποδεχθεί τον Ραχόι στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων περίπου στις 11:00 (12:00 ώρα Ελλάδας) ενώ θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ μελών των κυβερνήσεων των δύο χωρών στα διάφορα υπουργεία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Στη συνέχεια όλοι οι αξιωματούχοι θα παραστούν στο γεύμα εργασίας που θα παρατεθεί στα Ηλύσια και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου του Γάλλου προέδρου και του Ισπανού πρωθυπουργού στις 14:45 (15:45 ώρα Ελλάδας).

Ντράγκι: Μακρύς ο δρόμος της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη

Αντιμέτωπη με έναν «μακρύ, ανηφορικό» δρόμο προς την ανάκαμψη είναι η οικονομία της Ευρωζώνης και συνεχίζει να υποφέρει από μία κρίση εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

«Κάποια πράγματα έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους 2-3 μήνες, αλλά πιστεύω πως ο δρόμος συνεχίζει να είναι μακρύς και ανηφορικός», τόνισε ο Ντράγκι, μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σημείωσε πάντως ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στις συνεχείς περικοπές στους προϋπολογισμούς.

Ο ίδιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, που αφορά αδύναμες χώρες όπως η Ισπανία, θα αποτρέψει «καταστροφικά σενάρια» στην Ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ παρουσίασε τον περασμένο μήνα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, που προβλέπει την αγορά απεριόριστης ποσότητας ομολόγων κρατών που έχουν προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης.

Μείωση κρατικών δαπανών κατά 10 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Ιταλία

Δέκα δισ. ευρώ πρόκειται να εξοικονομηθούν από τις δημόσιες δαπάνες, μεγάλο μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για να μην αυξηθεί το ΦΠΑ από το 21% στο 23%, ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να γίνει λόγος για νέα δέσμη μέτρων» ενώ επιβεβαίωσε ότι η Ιταλία πρόκειται να εγκρίνει τον φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Μέρος της περιστολής των δαπανών, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει έως τώρα από την συνάντηση της ιταλικής κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους, πρόκειται να επιτευχθεί χάρη στην μείωση των επιχορηγήσεων προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα η ιταλική δημόσια διοίκηση αναμένεται να παγώσει κάθε νέα εκμίσθωση ακινήτων όπως και την αγορά Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτων για την μεταφορά ανωτέρων δημοσίων λειτουργών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς