Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη θα ανακεφαλαιοποιηθούν μόνο αν έχει προηγηθεί η δημιουργία και η λειτουργία της σχεδιαζόμενης κοινής εποπτείας τους, σημείωσε η Αγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στο Μόναχο μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ακόμα ότι ο εποπτικός φορέας θα έχει νόημα, μόνο εάν δημιουργηθεί με πολλή προσοχή και δεν είναι απλά μια εμβαλωματική λύση ενώ ζήτησε να γίνουν τα πράγματα βήμα – βήμα.
Πρώτα, δηλαδή, να ολοκληρωθεί το νομικό θεσμικό πλαίσιο, μετά να ξεκινήσει η πρακτική εφαρμογή και μόνο όταν κριθεί λειτουργική, θα πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ευρωζώνη.
ΕΚΤ: Εως το 2014 σε πλήρη λειτουργία ο μηχανισμός τραπεζικής εποπτείας
Έως τις αρχές του 2014 αναμένεται να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας για τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Έβαλντι Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ο μηχανισμός θα μπορούσε, ωστόσο, να αρχίσει να λειτουργεί νωρίτερα σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως για τις ισπανικές τράπεζες, πρόσθεσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Νομίζω ότι αυτό που έχει αποφασιστεί είναι μια ρεαλιστική και λογική προσέγγιση», είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου για επενδύσεις, προσθέτοντας όμως ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί πλήρως.
«Χρειάζεται ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για την εφαρμογή στην πράξη. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την ΕΚΤ, καθώς η ΕΚΤ πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην κινδυνεύσει η υπόληψή της», ανέφερε ο κ. Νοβότνι.
Παράλληλα, ζήτησε επιφυλακτικότητα ως προς τον τρόπο σύστασης του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών. «Πιστεύω πως είναι λογικό να εφαρμοστεί με σοβαρότητα και επιφυλακτικότητα», ανέφερε.
Έως τις αρχές του 2014 αναμένεται να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας για τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Έβαλντι Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της τραπεζικής εποπτείας στην Ευρωζώνη, καθώς Γαλλία και Γερμανία βρήκαν τελικά μια συμβιβαστική λύση.
Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις αποφασίστηκε ότι το Βερολίνο παίρνει τη σταδιακή εφαρμογή του μηχανισμού και το Παρίσι την απόφαση για την εποπτεία από την ΕΚΤ των 6.000 τραπεζών της Ευρωζώνης.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters