Spiegel: Επαναγορά ελληνικού χρέους μέσω ESM εξετάζει το Βερολίνο

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012 14:11
UPD:22/10/2012 07:26
A- A A+

Πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων μέσω ESM επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα.

Το πρόγραμμα προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δανειστεί χρήματα από τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, προκειμένου να επαναγοράσει δικά της ομόλογα στην τρέχουσα τιμή στην αγορά, η οποία κατά μέσον όρο κυμαίνεται στο 25% της αρχικής τους αξίας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εξηγείται στο δημοσίευμα, με κάθε δανειζόμενο ευρώ θα μπορούσε να αποσυρθεί από την αγορά χρέος 4 ευρώ.

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα μειωνόταν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισεκατομμύρια», αναφέρεται. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, συνεχίζει το Spiegel, αναμένεται να διεξαχθούν συνομιλίες με τους επενδυτές, προκειμένου αυτοί να δεχτούν πράγματι ικανοποίηση του ενός τετάρτου των απαιτήσεών τους.

Η γερμανική πλευρά ελπίζει πως μετά από αυτή την επιχείρηση η Ελλάδα θα είναι σχεδόν σε θέση να δανειστεί η ίδια χρήματα στις αγορές.

«Δεν συμμετέχουμε σε εικοτολογίες», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του περιοδικού. Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, περιμένει καταρχήν την έκθεση της τρόικας πριν ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς