Βερολίνο: Κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

«Πραγματική λύση» ζητεί η Κριστίν Λαγκάρντ
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 15:05
UPD:15:29

«Όλοι οι εταίροι μοιράζονται τους ίδιους στόχους και τις ίδιες ανησυχίες, με άλλα λόγια να επιστρέψει η Ελλάδα στην οικονομική σταθερότητα, να μπορεί και πάλι να έχει πρόσβαση στις αγορές όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε δημοσιογράφους στη Μαλαισία.

A- A A+

Η Γερμανία και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Φυσικά, όλοι εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη», είπε η Μαριάν Κοτέ σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είχε εκφράσει την επιθυμία της να εξευρεθεί μία «πραγματική λύση» για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, παρά μία «γρήγορη λύση».

Σε δηλώσεις που έκανε από τη Μαλαισία, η επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε πως όλοι οι εταίροι της Ελλάδας έχουν τον ίδιο στόχο: να επαναφέρουν σε τροχιά το πρόγραμμα ανάκαμψης της χώρας.

«Όλοι οι εταίροι μοιράζονται τους ίδιους στόχους και τις ίδιες ανησυχίες, με άλλα λόγια να επιστρέψει η Ελλάδα στην οικονομική σταθερότητα, να μπορεί και πάλι να έχει πρόσβαση στις αγορές όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε η κ. Λαγκάρντ σε δημοσιογράφους.

«Προφανώς, από την πλευρά του ΔΝΤ, περιμένουμε μία πραγματική λύση, όχι μία γρήγορη λύση, και αυτό σημαίνει ξεκάθαρα βιώσιμο χρέος όσο το δυνατόν συντομότερα», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ γίνονται τη στιγμή που συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τους τρόπους μείωσης του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, εντείνοντας τις ανησυχίες για αναζωπύρωση της κρίσης.

Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση, τότε το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποχωρήσει από το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να συνεισφέρει με περισσότερα κεφάλαια.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε σήμερα πως το Βερολίνο επιθυμεί να παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τρόικα των διεθνών πιστωτών, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.

Τι λέει ο γερμανικός Τύπος για την Ελλάδα

Θορυβημένος εμφανίζεται πάντως ο γερμανικός Τύπος από την απόφαση να δοθεί διετής επιμήκυνση στην Ελλάδα και από την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων δανεισμού.

«Το κόστος από την κρίση στην Ελλάδα ενδέχεται να είναι υψηλό», επισημαίνουν στο πρωτοσέλιδό τους οι Financial Times Deutschland. «Η σχεδιαζόμενη μείωση των επιτοκίων απειλεί να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό», αναφέρει η εφημερίδα. «Για πρώτη φορά, η ευρωκρίση ενδέχεται να έχει άμεσο κόστος για τη Γερμανία. Κυβέρνηση και κοινοβούλιο προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αυτό.»

«Ό,τι απέρριπταν πριν από λίγες μόλις εβδομάδες η καγκελάριος και άλλοι κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί θα πραγματοποιηθεί», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung. «Πρόκειται για παταγώδη ήττα της γερμανικής κυβέρνησης, μια παραδοχή αποτυχίας; Μήπως τελικά έχουν δίκιο εκείνοι που αντιμετωπίζουν την στροφή του Βερολίνου ως μια απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο;». Ωστόσο, η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης απειλεί ολόκληρη την ευρωζώνη.

Ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα, θεωρεί ως τη μόνη διέξοδο από την κρίση η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Το ΔΝΤ έχει δίκιο. Χωρίς κούρεμα με συμμετοχή του επίσημου τομέα, η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από την παγίδα του χρέους», σημειώνει στο κύριο άρθρο της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς